Yksi keskustelu sai Mikael Åkerfeldtin päättämään, ettei Opeth tekisi enää death metalia

Sami Lommi

Nyt tiedetään, ketä on kiittäminen siitä, että Opeth hylkäsi vanhan death metal -tyylinsä – tai ketä on syyttäminen, miten nyt vain asiaa haluaa katsoa. Mikael Åkerfeldt tietysti on Opethin kiistaton johtaja ja kaikki moiset päätökset tulevat vain ja ainoastaan häneltä, mutta nyt mies kertoo, että hän tarvitsi hieman ulkopuolista kannustusta tyylinmuutokseen ryhtyäkseen.

Åkerfeldt kertoi Revolver-lehden haastattelussa, että hän ehti jo säveltää yli 30 minuuttia Watershed-albumin kaltaista musiikkia tuon vuoden 2008 merkkiteoksen jälkeen. Ilmeisesti laulajaa kaihersi kuitenkin tyytymättömyys ja turhautuminen vanhaan linjaan.

”Voin edelleen soittaa death metalia, kun haluan – niin teen esimerkiksi keikoilla – mutta se tie käytiin kerta kaikkiaan loppuun. Tein melkein virheen. Äänitin melkein toisen, samanlaisen levyn kuin Watershed, mutta Martín Méndez pysäytti minut. Hän sanoi: ’Ei sinun pitäisi tällaista musiikkia tehdä'”, Åkerfeldt kertoo.

”Minulla oli valmiina 30–40 minuuttia Watershedin kaltaista musiikkia. Mutta kun Martin sanoi sanottavansa, vastasin vain että ’kiitos’ ja pyyhin matskun pois. Sitten aloin tehdä Heritagea.”

Äkerfeldt sanoo, että Watershed oli bändille tavallaan vanhan tyylin huipentuma, eikä sen jälkeen ollut enää järkeä jatkaa vanhan polun kulkemista. Åkerfeldt oli myös muuttunut ihmisenä eikä itse enää juuri seurannut kuolometallibändien tekemisiä.

”Meidän death metalimme kulminoitui Watershedin kohdalla. Sitten se tie oli nähty. En voinut jatkaa sitä enää. En olisi osannut tehdä enää mitään paremmin”, Åkerfeldt sanoo.

”Enkä enää kuunnellut mitään musiikkia, missä lauluosuudet huudettiin, paitsi jotain vanhaa kamaa. Niinpä halusin tehdä enemmän sellaista kamaa, joka kuvasti sitä, millainen itse olin.”