Yle: Managerilegenda Tauno ”Tappi” Suojanen on kuollut – Toi The Rolling Stonesin ensivierailulleen Suomeen

Tauno "Tappi" Suojanen vietti eläkepäivään Kyröskoskella. Kuva vuodelta 2015.
Mikko Meriläinen

Suojanen oli alansa ensimmäisiä viihdemusiikin managereita Suomessa.

Viihdemusiikin manageri Tauno ”Tappi” Suojanen nukkui pois 19. tammikuuta 86-vuotiaana. Asiasta uutisoi Yle, jolle suru-uutisen on vahvistanut Suojasen tytär. Soundi ottaa osaa omaisten suruun.

Suojanen aloitti uransa musiikin ja viihteen parissa 1950-luvulla keikkailevana rautalankamuusikkona. Hänestä tuli Suomen ensimmäisiä viihdemusiikin managereita perustettuaan Pauli Lehtisen kanssa Tampereelle Viihdeohjelma Oy -ohjelmatoimiston, joka myi muun muassa Irwin Goodmanin, Paula Koivuniemen, Martti ”Huuhaa” Innasen, Olavi Virran ja Tapio Rautavaaran keikkoja.

Suojanen tunnettiin erikoisista tempauksistaan ja hän muun muassa ”loi” sokean artistin Kari Purhosen, jonka esikuvana toimi Ray Charles.

Suojanen myös järjesti Yyterissä kuuluisia juhannusjuhlia, joihin hän vuonna 1965 kiinnitti esiintymään The Rolling Stonesin. Tämä oli Rollarien ensiesiintyminen Suomessa.

”Se taisi olla meidän firman juoksutyttö, joka kysyi, että oletteko unohtaneet Rollarit juhannusjuhlien ohjelmasta. Juttelin tuntemalleni tanskalaiselle managerille ja kyselin, että onko mahdollisuus saada näitä Englannin poikia. Samalla yritettiin saada myös Beatlesit. Se ei onnistunut, mutta minä sain kaksi lippua heidän konserttiinsa Kööpenhaminaan”, Suojanen muisteli Soundille, kun Rolling Stonesin Suomen-ensivisiitistä tuli kuluneeksi 50 vuotta.

”Mulla oli tervetulojuomana Koskenkorvaa, mutta Rollarit sanoivat etteivät he tuommoisia litkuja juo, että pitää olla viskiä. Hotellissa, jonka olin varannut Turusta, ei saanut ruokaa eikä viinaa ollenkaan. Onneksi toisen hotellin johtaja tuli kuokkavieraaksi. Se kantoi pyykkikopalla ruokaa ja juomia meille.”

”Porin poliisimestari soitti mulle, että kaupunkiin ette saa tulla ollenkaan. Mutta pojat olivat saaneet päähänsä, että mennään kaupunkiin ennen esiintymispaikkaa. Kaupunkihan oli juhannusaattona ihan tyhjä, mutta menimme hotelliin ja tilattiin viskiä pöytään. Tarjoilija sanoi, että ei sitä voi tilata pullokaupalla, mutta hotellin johtaja oli ajan tasalla ja sanoi että kyllä vaan!”

”Ennen keikkaa olimme isossa talossa metsikössä vähän matkan päässä esiintymislavasta. Multa oli jäänyt suunnittelematta se lavalle meno. Matkaa oli vain pari-kolmesataa metriä, mutta eiväthän pojat olisi kävelleet, ja sinne alkoi kertyä ihmisiä. Pelastus oli se, että siihen tuli yksi kaveri maastoautolla. Muuten me ei oltaisi päästy sinne lavalle ollenkaan.”

Tauno Suojasen kommentit julkaistu alun perin Soundissa 6/2015. Haastattelun toimitti Juha Mäkinen.

The Rolling Stones Turun lentokentällä vuonna 1965. Tauno ”Tappi” Suojanen (kuvassa vasemmalla) oli yhtyettä vastassa. Kuva: V. K. Hietanen / Wikimedia