Yleltä vahvistus: Suomi osallistuu Euroviisuihin, Windows95man on Suomen edustaja

Yle noudattaa EBU:n päätöksiä.
20.2.2024 12:17

Yle on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan se noudattaa Euroopan yleisradiounionin (EBU) päätöstä Euroviisujen osallistujista. Unionia on vaadittu sulkemaan Israel kisoista Lähi-idän konfliktin takia ja Yleä on vaadittu boikotoimaan kisoja, mikäli Israel saa osallistua. EBU aikoo sallia Israelin osallistumisen vedoten siihen, että kisaan osallistuvat maiden yleisradioyhtiöt eivätkä hallitukset, ja Israelin yleisradioyhtiö KAN täyttää kaikki osallistumiseen vaadittavat ehdot ja edellytykset. EBU:n mukaan päätös on myös linjassa esimerkiksi urheiluliittojen kanssa, jotka sallivat Israelin osallistumisen arvokisoihin.

”Yle on päättänyt kunnioittaa Euroopan yleisradioliitto EBU:n arviointikykyä kisaan osallistuvista tv-yhtiöistä. Ymmärrämme, että asiaan liittyy erilaisia perusteltuja näkökulmia. Yle on saattanut EBU:lle tiedoksi Suomessa käydyn keskustelun sekä Suomen edustajan näkemyksen tilanteesta. Toivomme, että tilanne Lähi-idässä rauhoittuisi mahdollisimman pian”, kommentoi Ylen Luovien sisältöjen ja median johtaja ja vastaava toimittaja Ville Vilén.

Samalla Yle vahvistaa, että Uuden Musiikin Kilpailun voittanut Windows95man lähtee toukokuussa Malmössä järjestettäviin kisoihin edustamaan Suomea.

”Mielestämme ainoa oikea ratkaisu EBU:lta olisi sulkea Israel pois kilpailusta. Emme kuitenkaan koe, että voisimme vaikuttaa tähän jäämällä pois. Sen sijaan olemme aloittaneet keskustelut yhteisistä vaikutusmahdollisuuksista muiden maiden edustajien kanssa ja käytämme omaa asemaamme kohdistaaksemme painetta päätösvaltaa pitävään EBU:un. Päätös oli vaikea, mutta nyt se on tehty. Kiitämme kaikesta jo saamastamme tuesta. Tästedes keskitymme musiikkiin ja show’n rakentamiseen”, toteaa Windows95man-hahmon luonut Teemu Keisteri sekä laulaja Henri Piispanen.

Vielä ei ole kuitenkaan täysin varmaa, saako Windows95man esiintyä nykyisellä artistinimellään vai joudutaanko nimeä ja show’ta muuttamaan. Euroviisujen säännöt nimittäin kieltävät tuotemerkkien mainostamisen.

Lisää luettavaa