Yli tuhat ruotsalaisartistia vaatii Israelin sulkemista ulos Euroviisuista

Artistien mukaan Israelin osallistumisen salliminen vähättelee kansainvälisten lakien rikkomista ja uhrien kärsimystä.
31.1.2024 10:10

Euroviisujen ympärillä käy nyt kuhina, eikä pelkästään hyvällä tavalla. Monet maat ovat nimittäin vaatineet Euroopan yleisradiounionia (EBU) sulkemaan Israelin ulos laulukilpailusta Lähi-idän konfliktin takia. Nyt Israelin osallistumista vastustetaan suureen ääneen myös tänä vuonna kisoja isännöivässä Ruotsissa: yli tuhat ruotsalaisartistia – joukossa muun muassa Robyn, Fever Ray, Viagra Boys, Axel Boman, Refused, DJ Seinfeld, Peder Mannerfelt ja First Aid Kit – ovat allekirjoittaneet EBU:lle osoitetun avoimen kirjeen, jossa vaaditaan Israelin boikotoimista.

”Se, että sallimme itsensä humanitaarisen lain yläpuolelle asettaneiden maiden osallistua kansainvälisiin kulttuuritapahtumiin vähättelee näiden kansainvälisten lakien rikkomista sekä peittelee uhrien kärsimyksiä”, vetoomuksessa todetaan.

EBU:n viimeisimmän päätöksen mukaan se ei ole sulkemassa Israelia pois kisoista perustellen asiaa sillä, että kisaan osallistuvat maiden yleisradioyhtiöt eivätkä hallitukset, ja Israelin yleisradioyhtiö KAN täyttää kaikki osallistumiseen vaadittavat ehdot ja edellytykset. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT vastasi ruotsalaisartistien vetoomukseen tiedotteella, jossa todetaan yhtiön noudattavan EBU:n ratkaisua asiassa.

Suomessa jo yli 2100 kulttuurialan ammattilaista on allekirjoittanut kannanoton, jossa vaaditaan Suomen valtionjohtoa tuomitsemaan Israelin valtio Gazan siviiliväestöön kohdistamasta aggressiosta. Allekirjoittaneiden mielestä Suomen valtionjohdon toiminta on ollut ”riittämätöntä, ristiriitaista sekä raukkamaista”.

Euroviisut pidetään toukokuussa Malmössä. Suomen edustaja kisoihin valitaan 10. helmikuuta järjestettävässä Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa. Kilpailun finalisteista Jesse Markin on jo ilmoittanut, ettei aio osallistua Euroviisuihin, mikäli Israelin annetaan osallistua.

Lisää luettavaa