Israelille löytyy Euroviisukiistassa myös tukijoita – Muun muassa Gene Simmons, Sharon Osbourne ja David Draiman allekirjoittaneet avoimen kirjeen

"Ne, jotka vaativat Israelin sulkemista ulos Euroviisuista eivät vie asioita kohti rauhaa vaan jakavat maailmaa kahtia entisestään", sanoo Gene Simmons kirjeessä.
15.2.2024 08:22

Monissa maissa vaaditaan Euroopan yleisradiounionia (EBU) sulkemaan Israelin ulos laulukilpailusta Lähi-idän konfliktin takia. Esimerkiksi tänä vuonna kisoja isännöivässä Ruotsissa yli tuhat artistia allekirjoitti EBU:lle osoitetun avoimen kirjeen, jossa vaaditaan Israelin sulkemista pois samalla tavalla kuin Venäjä suljettiin ulos maan aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan. Suomessa vastaavan kirjeen Yleisradiolle on allekirjoittanut yli 1500 artistia ja yli 2100 musiikkialan ammattilaista on vedonnut suoraan maan johtoon, ettei se ole reagoinut tarpeeksi voimakkaasti Gazan siviiliväestöön kohdistuvaan aggressioon.

Nyt voittoa tavoittelematon viihdealan järjestö Creative Community For Peace on vuorostaan julkaissut avoimen kirjeen EBU:lle, jossa tuetaan unionin päätöstä sallia Israelin osallistuminen Euroviisuihin. Creative Community For Peacen on allekirjoittanut yli 400 viihdealan tekijää kuten Kiss-basisti Gene Simmons, Ozzy Osbournen manageri ja vaimo Sharon Osbourne, Boy George ja Disturbed-nokkamies David Draiman.

”Musiikki yhdistää ihmisiä kaikista taustoista. Se on kieli, jota kaikki ymmärtävät. Se on kaunis asia ja mahtava tapa saada ihmiset yhteen. Ne, jotka vaativat Israelin sulkemista ulos Euroviisuista eivät vie asioita kohti rauhaa vaan jakavat maailmaa kahtia entisestään”, kommentoi Gene Simmons kirjeessä.

EBU on ainakin toistaiseksi sallimassa Israelin osallistumisen. Unioni on perustellut päätöstä sillä, että kisaan osallistuvat maiden yleisradioyhtiöt eivätkä hallitukset, ja Israelin yleisradioyhtiö KAN täyttää kaikki osallistumiseen vaadittavat ehdot ja edellytykset. EBU:n mukaan päätös on myös linjassa esimerkiksi urheiluliittojen kanssa, jotka sallivat Israelin osallistumisen arvokisoihin.

Suomen viisuedustajaksi valittiin viime viikonloppuna pidetyn Uuden Musiikin Kilpailun voittanut Windows95man. Windows95manin, oikealta nimeltään Teemu Keisteri, ja kappaleessa laulavan Henri Piispasen osallistuminen on kuitenkin yhä epävarmaa, ainakin nykyisellä nimellä ja show’lla, sillä Euroviisujen säännöt kieltävät tuotemerkkien mainostamisen. Keisteri on myös todennut Helsingin Sanomien haastattelussa toivovansa Israelin sulkemista pois, mutta sanoo vielä miettivänsä, osallistuuko kisaan vai boikotoiko niitä, mikäli Israel on mukana.

Euroviisufinaali järjestetään Malmössä lauantaina 11. toukokuuta. Suomi ei pääse suoraan finaaliin vaan osallistuu ensin 7. toukokuuta järjestettävään ensimmäiseen semifinaaliin – siis mikäli Suomi ei boikotoi kisoja.

Lisää luettavaa