Yli vuoden kestänyt projekti on päättynyt, ja voittaja on selvillä: tässä on David Bowien paras biisi

Kristin Callahan / Everett Collection / AOP

Vuonna 2016 kuollut David Bowie ehti levyttää urallaan sellaiset 400 kappaletta. Tähän kunnioitettavaan lukemaan sisältyy ikivihreitä klassikoita, kummallisia taidekokeiluja, täysin tyhjänpäiväisiä rallatteluja ja koko populaarimusiikkia uusiin suuntiin vetäneitä neronleimauksia. Vaan mitkä kappaleet Bowien tuotannosta ovat ne kaikkein parhaat sävellykset?

Parisataa suomalaista musiikki-intoilijaa päätti löytää vastauksen tähän kysymykseen. Syntyi projekti, jossa kaikenmoiset musiikkiin intohimoisesti suhtautuvat ihmiset – mukana toimittajia, muusikoita ja muuten vain asiasta innostuneita tyyppejä – alkoivat pisteyttää Bowien koko tuotantoa kappale kerrallaan. Soundista mukana olivat ainakin päätoimittaja Mikko Meriläinen, verkkotuottaja Saku Schildt, kolumnisti Arttu Seppänen ja avustaja Arttu Tolonen. Vuonna 2020 alkaneen projektin pääorganisaattorina toimi nykyään Kulttuuritoimitus-sivustolta tuttu, aikaisemmin Nuorgam-verkkomediaa hallinnoinut toimittaja Antti Lähde.

Aivan kaikki mukaan lähteneet raatilaiset eivät selvinneet loppuun asti. 111 ryhmäläistä kuitenkin kahlasi koko Bowien katalogin läpi, ja nyt pisteytys on kokonaisuudessaan selvillä.

Bowien uran kirkkaimmaksi helmeksi nostettiin lopulta vuoden 1971 Hunky Dory -albumilla alun perin julkaistu Life on Mars?. Kappaleen saamien pisteiden keskiarvo oli lopulta 9,782.

”Rockmusiikin Citizen Kane, paitsi että tämä ei tuhonnut tekijäänsä. Tässä on jotakin samaa kuin kaikessa parhaassa taiteessa: selittämätöntä mutta kaikki ymmärtävät, tulee juuri oikealla hetkellä mutta on ajaton, on juuri minulle mutta niin sinustakin”, kuvaili toimittaja Jari Mäkäräinen kappaletta.

”Bowien paras ja yksi koko maailmankaikkeuden upeimmista biiseistä. Elämäni tärkeimpiä pop-hetkiä. Sävellyksenä ylittämätön lajissaan. Siellä jossain A Day in a Lifen, Bohemian Rhapsodyn ja muutaman muun kanssa omissa korkeuksissaan; tämän voisi ampua kapselissa kellumaan kotiinsa avaruuteen yhtenä ihmiskunnan saavutuksena”, kirjoittaa puolestaan opettaja ja toimittaja Aleksi Kinnunen.

Toiseksi parhaaksi kappaleeksi valittiin vuoden 1980 Scary Monsters (and Super Creeps) -albumilla julkaistu Ashes to Ashes. Kolmanneksi ylsi vuoden 1969 superklassikko Space Oddity, neljänneksi Bowien ja Brian Enon yhdessä kirjoittama Heroes (1977) ja viidenneksi vuoden 1972 glam-hitti Starman.

Koko äänestyksen anti on kasattu yhdeksi Spotify-listaksi, joten mikäli haluat kuunnella David Bowien tuotannon läpi sen paremmuusjärjestyksessä, niin tee se täällä. Eläköön Rockin Kameleontti!