”Yllättävä, viihdyttävä ja musiikillisesti kelvollinen” – Kaarle Viikate ja Jukka Takalo polkaisevat tien päälle

27.10.2016 18:26

Synkkä marraskuu alkaa yllättävänkin ilahduttavasti, mikäli Kaarle Viikatteen ja Jukka Takalon musisointi viehättää.

Viikate- ja Aknestik-kipparit nimittäin tekevät kuuden iltaman mittaisen kiertueen, jossa ”laulut ja tarinat seikkailevat kuin Pekka ja Pätkä kotimaisen lauluperinteen maisemia ihastellen”.

Kerrottakoon myös, että Jukka Takalolta löytyy kappale Soita Paranoid. Sitä saa toivoa muutkin kuin Juho Juntunen.

No, katsotaanpa, mitä miehillä on mielessä tässä kiertueen alla.

Miten ja milloin tällainen kiertue sai alkuideansa?

Kaarle: – No kah, mie olin vieraana Jukan järjestämällä Kansallisella lauluklubilla Oulussa 2015 ja siellä syntyi idea, että jos vedettäisiinkin perinteisen ”isäntä ensin, vieras sitten” -asetelman sijaan samaan aikaan lavalla vuorovedoin. Tuo muoto toimi sen verran onnistuneesti, että nyt tuota samaa kuviokelluntaa lähdetään syventämään ympäri maata.

Jukka: – Kun Kalle tuolla mainitulla Oulun-keikalla hoiti kitarasoolon Paavo Noposen tyyliin, eli puhumalla, kaikki paikalla olijat ymmärsivät, että nyt ollaan jonkun uuden ja säkenöivän äärellä.

Kiertue ei yllä Helsinkiin – onko tämä tietoinen ratkaisu vai epäonnisten sattumien yhteenliittymä?

Kaarle: – Kun päätimme kiertueen ajankohdan, mahdolliset päivät hupenivat samoin tein muihin kaupunkeihin, joten tästä syystä pääkaupunkia ei listalla näy. Emme siis pidä Helsinkiä likatahrana Suomi-neidon helmassa.

Jukka: – Niin ja voidaanhan me poiketa Helsingissä, kun siirrymme Turusta Lahteen. Tai ainakin Jumbossa kahvilla, sehän on siinä Helsingin keskustassa. Onko siellä muuten vielä levykauppaa?

Vihjaiskaapa vähän, mitä iltamien aikana tapahtuu?  Standuppia ja musiikkia?

Kaarle: – Leppoisasta illanvietosta on kyse. Polkaistaan samaan aikaan lavalle, soitetaan vuorotellen omaa tuotantoa ja omia suosikkeja ja kerrotaan aiheeseen liittyviä tarinoita sekä kommentoidaan kaveria. Vuorovaikutus lienee avainsana.

Jukka: – Varmaan tämä keikkakokemus on kaikille osapuolille arvaamaton ja artisti joutuu laittamaan itseänsä peliin eri tavalla kuin peruskeikalla. Ja kiksit on sen mukaiset jos ja kun homma lähtee käsistä ja nousee sfääreihin. Eli kokemus tulee olemaan sekä artisteille että yleisölle yllättävä, todennäköisesti viihdyttävä ja hetkittäin musiikillisesti kelvollinenkin.

Entä mikä olisi kovin duo, jonka haluaisit itse nähdä lavalla?

Kaarle: – Rautavaara ja Helismaa. Perusteluksi sanon Rautavaara ja Helismaa.

Jukka: – Nyt pistit eteen niin kovan parivaljakon, että itselleni tulee mieleen Esa Pakarinen ja Masa Niemi.

Soitatte Jyväskylässä Paahtimo Papu -klubilla. Tämän vuoksi: mikä on suosikkikahvinne ja minkä kanssa sitä nautitaan?

Kaarle: – Mökillä tulee keitettyä Pressaa pannulla. Jos haluaa herätä ripeästi, tuo meidän oma Oi pimeys -kaffee käy puolestaan kulmaan kuin kakstuumainen kalvanoitu kakkosneloseen. Ylimalkaan kuuma kahvi on parasta. Issekseen.

Jukka: – Kahvi kuin kahvi, kunhan sitä on paljon. Sekaan maitoa, konjamiinit erikseen. Espressoa silloin, kun on aikeissa alkaa myydä itseään. Sillä pääsee tunnelmaan.

Kiertue etenee seuraavasti:

01.11. Jyväskylä, Paahtimo Papu -klubi
02.11. Tampere, Telakka
03.11. Kuopio, Pannuhuone
04.11. Turku, Gong2
05.11. Lahti, Torvi
06.11. Oulu, 45 Special

Lisää luettavaa