Demoefekti 08/2013

19.2.2013 09:48

VRUM

Äkkivääriä, matemaattisen oikukkaita rytmejä, hempeitä maj7-sountuja ja uneliaita melodioita tarjoilee jyväskyläläinen Vrum. Yhtye koostuu toistaiseksi vain laulaja-multi-instrumentalisti Sami J:stä. Vrumin musiikista tulee mieleen melko nopeasti Mew, toisinaan modernisti fuusiohenkisestä lähestymistavasta tulee mieleen amerikkalaiset post- ja experimental-etuliitteillä kuvaillut yhtyeet, kuten Godspeed You! Black Emperor, mutta toisaalta kuinka paljon Suomessa on Peer Güntilta tai Europelta kuulostavia yhtyeitä? Vrum on ajassa kiinni olevaa ja selkeästi valtavirrasta poikkeavaa äänitaidetta. Seikkailunhaluinen yhtye ei tee asioita liian helpoksi, vaan kikkailee Infinite Forest -kappaleessa jopa liiallisuuksiin asti. Melodinen kosketuspinta pitää kappaleen kuitenkin koko mittansa ajan kiinnostavana. (SN)

http://vrum.bandcamp.com

CREEPING UNKNOWN

Creeping Unknownin musiikki syntyy siinä kultaisessa leikkauksessa jossa surfrock-, Suomi-rautalanka ja tieteisfiktio kohtaavat. Kahdesta demokappaleesta Tango Petagonia nojaa nimensä mukaisesti tango-rytmiin ja sen melodiassa on myös slaavilaista tenhoa, mutta tässä Suomi-filmissä aidat kaatuvat, oudot örkit valtaavat näyttämön ja pistävät pidot pystyyn. Even Eki Wouldn’t Drink This on modulaatioineen ja lukuisine breakeineen polveilevampi ja maalailevampi eepos. Kitaroissa on ronskisti tawngia, soitto on kauttaaltaan taidokasta ja tyylitajuista. Yhtyeen asenne rautalankamusiikkia kohtaan muistuttaa kovin Laika & The Cosmonautsia, mutta vaikea Creeping Unknownia on plagiaatiosta syyttää, sillä moderni surf-musiikki on pitkään ollut paitsi (vintage-)soundillisesti uskollinen juurilleen, myös useiden eri tyylien sulatusuuni. Creeping Unknown edustaa Suomessa lajin tämän hetkistä huippua. (SN)

http://www.myspace.com/creepingunknown

D-CAYED

Kajaanin ja Sotkamon akselilla majaansa pitävä D-Cayed on erinomainen esimerkki siitä, miten ei aina tarvitse olla niin ääriuudistushenkinen voidakseen tehdä mielenkiintoista musiikkia. D-Cayedissa on paljon eri suunnilta tuttuja piirteitä ja suorastaan hävyttömän simppeleitä riffejä, mutta juuri niiden ansiosta bändin biisit toimivat ja tarttuvat tajuntaan kuin parempikin viehe. Ja vaikka biiseissä on paljon ennalta arvattavia piirteitä, yhtyeen sovituksissa on kuitenkin sellaista raikkautta ja nokkeluutta, joiden ansiosta se luovii helposti karien ohitse. Yhtyeen soittajat eivät ole enää mitään teinipoikia, mikä puolestaan kuuluu melodista metallia edustavien biisien astetta kypsemmässä otteessa. Sitä paitsi D-Cayed on oletettavasti käyttänyt karsintaa, sillä yhtye ei ole soittanut biisejään tukkoon, vaan on jättänyt kappaleisiinsa tärkeätä ilmavuutta. Bändi toimii kellon tarkkuudella, ja varsinkin rytmiryhmän työskentelyn napakkuudessa on harvinaista jäntevyyttä. Kerrassaan hämmästyttävää, että tämä yhtyeen demo on basistia lukuunottamatta soittajiensa ensimmäinen studiotuotos. (MS)

www.d-cayed.com

 


Soundin Demoefektissä nostetaan viikoittain esiin muutama kiinnostavin demo. Demosetinä toimivat Sami Nissinen (SN) ja metalliin erikoistunut Marko Säynekoski (MS).

Ohjeet demojen lähettämiseen löytyvät täältä.

Lisää luettavaa