Ilmoitus: Harvinaisessa haastattelussa Hevi reissu -elokuvan metallitoivot

Maaliskuussa ensi-iltansa saavaa elokuvaa tähdittävä Impaled Rektum antoi ensimmäisen haastattelunsa.

[ILMOITUS] Toimitukseemme kulkeutui demokasetti, joka oli postileiman perusteella jostain päin Pohjois-Suomea. Kun saimme tulkattua epäselvästä logosta sanat Impaled Rektum, alkoi seuraava selvittely: miten saisimme yhteyden tähän mystiseen yhtyeeseen.

Tutkimusmatka vei pieneen kylään, jonka raitilla poliisiauto seurasi ulkopaikkakuntalaista kuumottavasti. Ystävällinen kukkakauppias osasi neuvoa toimittajan olemattoman keskustan ulkopuolelta löytyvään poronteurastamoon, jonka kellarissa Impaled Rektum treenasi.

Saimme haastatteluun bändin laulajan Turon (Johannes Holopainen) ja Pasin, öh, anteeksi, Xytraxin (Max Ovaskan).

Olette itse kertoneet soittavanne sinfonista post-apokalyptistä reindeer-grinding christ-abusing extreme sota pakana fennoskandimetallia. Demonne perusteella väittäisin edustamanne tyylin olevan lähempänä teknistä post-apokalyptistä reindeer-grinding christ-abusing extreme sota pakana death metalia. Miten kommentoitte?

Turo: ”No se genre on sellane vähän keinotekkoinen määre. Minusta tuommone kategorisointi mennee monesti vähän liian pitkälle. Tärkeintä on se musa mitä tehhään.”

Xytrax: ”Mitä te sekoilette? Kyllä se genre pittää olla oikein. Selvästi sinfonista, eikä teknistä. Musatoimittaja ei osaa erottaa genreä toisesta. Miksi se tekkee tämmöstä työkseen?”

Turo: ”Ei nyt tuommosta sanota Pasi ihmisille.”

Xytrax: ”Xytrax.”

Turo: ”Nii, Xytrax, ihan hyviä tyyppejä nämä on. Ja ei meille tämä lokerointi oo niin tärkeetä.”

Xytrax: ”On.”

Turo: ”No, jos mennään seuraavaan kysymykseen.”

Ok, unohdetaanpa lokerointi ja puhutaan yleissoundistanne, joka on melko brutaali. Mistä inspiraatio siihen on löytynyt?

Turo: ”No oikeestaan se lähti siitä ku meiän kitaristin Lotvosen poronruho, se on siis töissä teurastamolla, jäi kiinni lihajauhaimeen. Siitä löyty semmonen perusjytke, jonka päälle rakennettiin. On lähetty uusia biisejä rakentamaan sitte siitä, että Lotvonen on nakellu kaikenlaista sinne koneeseen. Viimeksi tuli aika hyvä saundi Lotvosen isän räikkäsarjasta.”

Basistinne Xytraxin soitosta huokuu metalliperinteiden kunnioitus ja syvä perehtyminen aiheeseen. Mainitsetko muutaman nimen, jotka ovat vaikuttaneet soittoosi?

Xytrax: ”Meiän soundi on ihan uniikki, siinä ei oo mitään vaikutteita. Mutta jos vaikutteita pitäs jostain ottaa, niin In The Satan bändissä soittanut Cannibalistic Grave Raper Markku teki itelleen basson eläinten osista ja palaneesta suksivarastosta. Se ois poltetusta kirkosta kaulan halunnu tehä, mutta ku kirkko oli palanu jo edellisenä jouluna. Koitin kysellä Lotvoselta poroa bassoksi, mutta ei se lämmenny ajatukselle.”

Rumpalikuvioistanne tulee etäisesti mieleen legendaarinen yhtye Spinal Tap. Onko tämä brittiyhtye toiminut myös Impaled Rektumin esikuvana?

Xytrax: ”Itse arvostan kyllä Forced Vomittia, Dethklokkia, Metallord of Miseryä. Ja tietysti klassista bläkkistä niikun Goat of Necrofallistic Sodomia.”

Turo: ”Spinal Tap on musaltaan aika paljo kevyempää. Kylläkin niiden lavashowt ja esiintymisasut on ollu meistä aina tosi onnistuneita ja jotakin saatetaan kyllä siltä osastolta ottaa mallia.”

Xytrax: ”Ei aleta kyllä muilta bändeiltä lainailemaan mittään.”

Impaled Rektum on tällä hetkellä selkeästi kovassa nousussa, korviimme on kantautunut huhuja muun muassa festarikeikasta Norjassa ja jopa Amerikan valloituksesta. Mitkä ovat yhtyeen tunnelmat keikkaputken alkaessa?

Turo: ”Me tosiaan käytiin keikalla Northern Damnationissa Norjassa. Se olikin meiän eka ja ainoo keikka. No, toinen, mutta eka vähä onnistuneempi. Meistä tehty leffa pääsi Teksasiin South by Southwest -festareille. Sehän on kova musafestariki, että ehkä sieltä löytyy jottain kiinnostuneita. Ei sillä, että ei minua mitenkään pitkät kiertueet kiinnosta. Lotvonen ja meiän uus rumpali on tietysti ihan tohkeissaan lähössä. Meillä vaan on vähän tällä hetkellä vaikeuksia virkavallan kanssa, mutta ne on ihan pieniä juttuja. Mutta ei mennä siihen sen enempää.”

Siis mitä?

Xytrax: ”Syytteet tuli ainakin hauanryöstöstä, kidnappauksesta, vapauen riistosta ja autovarkauesta.”

Turo: ”Siinäpä ne taisi ollakkin.”

Xytrax: ”Nii ja oli siellä vielä virkavallan vastustaminen.”

Kaverusten jutut alkavat mennä sen verran levottomiksi, että toimittaja kokee aiheelliseksi pysäyttää nauhoituksen. Kuten Turo yllä mainitsi, Impaled Rektumista on tosiaan tehty elokuva, joka saa ensi-iltansa Suomessa 9. maaliskuuta. Elokuvan nimi on Hevi reissu ja sen traileri löytyy tästä: