Demoefekti 2/2022

Moskah

Demoefektissä tällä kertaa Moskah, Venkulit, Arunaja ja Distress of Ruin.

MOSKAH

Oululainen Moskah soittaa raskasta suomenkielistä rockia. Mustakirja kertoo tarinan miehestä joka menettää itsekontrollinsa ja lopulta itsensä luettuaan loitsukirjaa. Biisi toimii metaforana kaikenlaisille addiktioille. Sekä säkeistöt että kertsit iskevät päälle hengästyttävällä maanisella energialla. Tiukka ja aggressiivinen soitto tukee tunnelmaa ja soundit ovat raskaat ja tasapainoiset. Kolmeminuuttinen biisi myös tekee asiansa selväksi napakasti ilman turhia osia. Moskahilla on itsevarma ote ja biisissä on sopivassa suhteessa turpaanantoa ja tarttumapintaa.

facebook.com/moskahband

VENKULIT

Porilainen Venkulit kertoo saatteessaan soittavansa keikoillaan omien biisiensä lisäksi legendaarisia suomirock-covereita aina 1960-luvulta nykypäivään. Siivetkin on heti ensimmäisistä tahdeistaan tunnistettavissa suomirock-biisiksi. Niin melodiat kuin sointukulutkin kunnioittavat suomalaisen rockin perinteitä. Sävellyksenä biisi on erittäin hyvä, mutta sovitus ei oikein tuo sen parhaita puolia esiin. Äänekkäiksi miksatut syntikat ja metallikitarat tuntuvat sotivan biisin melodisuutta vastaan. Traditionaalisemmalla toteutuksella Siivet kuulostaisi ajattomalta suomirockilta.

facebook.com/Venkulitband

ARUNAJA

Game on suomalaisen Ossi Jauhiaisen sovittama ja tuottama, ja intialaisen Arunajan laulama etänä tehty biisi. Saatteessa kerrotaan etteivät taiteilijat ole koskaan tavanneet face to face. Se ei ole tuntunut häiritsevän, sillä Gamen toteutus on kaikin puolin onnistunut. Arunajalla on upea ääni. Jauhiaisen sovitus on tyylikkään dramaattinen, mutta jättää Arunajalle oikeissa kohdissa tilaa. Jos tekninen suoritus ja äänimaailma ovat erinomaista tasoa, biisi itsessään ei ole kovin omaperäinen tai luova. Siinä on kuitenkin riittävästi dramatiikkaa ja melodiaa tuomaan Arunajan lahjakkuuden esiin.

facebook.com/arunaja

DISTRESS OF RUIN

Distress of Ruin soittaa folk metal -vaikutteista melodeathia. Solace of the Nightissa orkestraaliset elementit ollaan miksattu niin äänekkäiksi, että se syö bändin soundin raskautta. Soitto pelaa moitteettomasti ja örinälaulu kuulostaa hyvältä, mutta bändin oma soundi hukkuu vähän kuorrutuksen alle. Biisinä Solace of the Night on vähän epätasapainoinen. Siinä on hyviä melodioita ja ideoita, mutta eri osiot eivät toimi kovin hyvin yhteen. Tuntuu että Distress of Ruin on tunkenut biisin liian täyteen niin sovituksen kuin sävellyksenkin puolesta. Suoraviivaisempi ote toimisi paremmin.

facebook.com/distressofruin


Soundin Demoefektissä nostetaan joka toinen viikko esiin muutama kiinnostavin demo. Demosetänä toimii Nuutti Heiskala.
Ohjeet demojen lähettämiseen löytyvät täältä.