Demoefekti 34/2020

13Rounds

Tällä viikolla Demoefektissä 13Rounds, Rautalehto, Heiduska ja Wagtails.

13ROUNDS

Espoon 13Rounds mainostaa saatteessaan itseään ghetto metaliksi. Omaperäinen genrenimi osoittautuu lopulta aika hyvin kuvaavaksi. Bändi yhdistelee Eyehategodin tapaista raakuutta King 810:n urbaaniin uhoamiseen. Soundit ovat aika pelkistetyt, mutta erittäin toimivat. Soitto on napakkaa ja raskasta ja laulajan välillä Phil Anselmoa muistuttava rosoinen ulosanti sopii musiikkiin hyvin. Biisi ei ole erityisen melodinen, mutta sisältää riittävästi koukkuja ja tarttumapintaa. Kokonaisuus toimii erinomaisesti. Viikon paras bändi.

facebook.com/thirteenrounds

RAUTALEHTO

Jyväskylän Rautalehdon suoraviivainen ja napakan raskas alternative rock tuo mieleen Troublegumin aikaisen Therapy?n. Soundit ovat tukevat ja tasapainoiset ja soitto pelaa. Kaukosäädin on hyvä ja kompakti alle kolmen minuutin rockbiisi. Therapy?n tyylisiä välittömiä koukkuja tai tarttuvuutta ei kappaleesta löydy, mutta biisi paranee useammilla soittokerroilla. Se on aina hyvä merkki. Kaukosäädin on kuitenkin cover Kiusa-bändin biisistä, joten Rautalehdon varsinaisia sävellystaitoja tässä ei pääse arvioimaan. Energiataso on joka tapauksessa kohdallaan ja sovitus on erittäin hyvä.

facebook.com/Rautalehto

HEIDUSKA

Heiduska on laulaja ja lauluntekijä Joensuusta. Melodisesti poppia ja kansanmusiikkia yhdistelevässä Utopiassa on monia kiinnostavia ideoita. Se ei kuitenkaan pysy sävellyksellisesti kovin hyvin kasassa vaan jättää kokonaisuutena epäkoherentin vaikutelman. Heiduskan laulumelodioissa on sopivasti voimaa ja auktoriteettia, mutta taustat jäävät vähän demomaisiksi ja epätasapainoisesti miksatuiksi. Hyviä ideoita ja teknistä osaamista siis riittää. Sen sijaan kehittelyä pitäisi vielä jatkaa. Utopia on erittäin lupaava biisi, mutta ei tunnu vielä valmiilta.

facebook.com/heiduska

WAGTAILS

Wagtails soittaa Wolfmotherin tapaista 70-luvun rockin revivalia. Yleisfiilis on vähän anakronistinen ja eksynyt. Soitto pelaa periaatteessa ihan ok, mutta minkäänlaista rockaavuutta tai vapautta siinä ei ole. Ohuen pelkistetyt soundit vielä alleviivaavat ongelmaa. Laulajan taidotkaan eivät ihan riitä 70-lukuiseen kiekumisrockiin. Ideatasolla Wagtailsin naislaulajajohtoinen old school -rock muistuttaa The Pretty Recklessia, mutta häviää vertailussa joka osa-alueella. Kaikesta jää sen verran keinotekoinen fiilis, että koko konseptia kannattaisi ehkä harkita uudestaan.


Soundin Demoefektissä nostetaan joka toinen viikko esiin muutama kiinnostavin demo. Demosetänä toimii Nuutti Heiskala.
Ohjeet demojen lähettämiseen löytyvät täältä.