SOUNDI 1/10

KUUKAUDEN DEMO: AUTERE
www.autereband.com

Autere edustaa turkulaista uuden metallin aaltoa, joka on viime vuosina alkanut nostaa päätään. Kaupunki kun ei perinteisesti ole ollut mikään raskaan musiikin keskittymä. Autere on astellut demopalstalla varmaa tahtia kohti kärkeä, eikä yhtyeen edellinen demo häviä oleellisesti uudelle. Vuodet ovat hioneet bändistä kirkkaan tähden, josta ei silti särmikkyyttä puutu. Tietysti Autereen musiikissa on paljon peruja ruotsalaisen melodisen deathin puolelta, mutta bändipä ei jää siihen, vaan pyrkii vieläkin pidemmälle. Vahvasti latautuneen demon biiseissä on vihainen ote, mutta kappaleissa on myös kaunosieluisia piirteitä, jolloin kappaleista muodostuu kerroksellisia ja näin ollen myös ilmavia kokonaisuuksia. Kappaleiden esillepano on vivahteikkaiden sovitustensa ansiosta onnistunut. Bändin asenteessa kuuluu nälkä, vaikka bändin ei tarvitsekaan erikseen esittää kykyjään. Hyvien soittajien hyppysissä materiaalista syntyy vakuuttavaa jälkeä.

MUUT KATSASTETUT

OCEAN WITHIN
www.myspace.com/oceanwithinband

Porilaisen Ocean Withinin jäsenet ovat täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevia nuoria miehiä ja käsillä oleva demo on viime vuonna perustetun yhtyeen
ensimmäinen. Bändi kehuu harjoitelleensa ahkerasti, mutta soittajat ovat erittäin lahjakkaita ja varmasti hankkineet kannuksensa muissa kokoonpanoissa, sillä jälki on ensiluokkaista. Yhtye soi komeasti ja bändin progressiivinen death on uljasta kuultavaa. Porilaisyhtye on sävellystensä puolesta harvinaisen innovatiivinen ja sovitusten kerroksellisuus loihtii biiseistä massiivisia yksilöitä. OW:n vyörytys on henkeäsalpaavaa ja polveilevaa metallitulitusta, joka ensijärkytyksen jälkeen paljastuu runsaasti sävyjä sisältäväksi kalmajuhlaksi. Harvoinpa kuulee yhtä erinomaista debyyttidemoa.

SERENITY’S END
www.serenitysend.com

Serenity’s End nostattaa mieleen monenlaisia bändejä Anathemasta ja My Dying Bridesta lähtien päätyen jonnekin Katatoniaan ja muutamaan progemetallibändiin. Vaikutteista keskeisin asia on melankolia. Serenity´s End on sisäistänyt, miten murhemielisyys muutetaan laadukkaiksi sävellyksiksi, ja miten niiden soittamiseen ladataan väkeviä tunnelmia pitäen silti lopputulos tarkasti raameissaan. Surulliset kitaramelodiat, hetkittäin lähes laahaavat tempot ja laulajan vahva tulkinta ovat SE:n avaintekijät. Bändi tuntuu itsekin tietävän vahvuutensa ja osaa alleviivata niitä unohtamatta kuitenkaan herkkien hetkien vastapainoksi asetettuja mielen musertavia kitarariffejä. Yhtye alkaa nyt olla tilanteessa, jossa voi odottaa muidenkin löytävän SE:n vahvuuksien äärelle. Ja ymmärtävän.

EYE X
www.eyexband.com

Kuopiolaisbändi marssii komeasti kasarivaikutteisella melodisella hevillä, jonka perusajatuksesta voi hyvinkin kuulla vienoja Deep Purple -vaikutteita. Bändin biisit ovat erittäin tyylikkäitä ja pieteetillä toteutetut sovitukset antavat kappaleille juuri sopivasti ilmavuutta. Bändi on saavuttanut mainetta maamme rajojen ulkopuolellakin, sillä yhtye on ollut esillä tänä syksynä Puolan radiossa. Ja kyllä EYE X:n kaltaista laatumusiikkia kelpaakin esitellä. Yhtye on monipuolinen, sopivan mahtipontinen ja erityisesti melodinen. Näiden yhdistelmästä kehkeytyy jylhä progemetallilla ryyditetty kokonaisuus. Tulevaisuus on enää pienistä asioista kiinni. Esimerkiksi esiintyminen voisi olla piirun verran rennompaa, kun nyt bändin ensisijainen tarkoitus on soittaa kappaleensa tarkasti oikein.

DISTRACTRESS

www.myspace.com/distactress

Distractress tietää, että metallibändien keskuudessa on kova kilpailu paikasta auringossa ja kaikki vie oman aikansa. Tammelalaisbändillä lähtökohdat ovat moniin muihin verrattuna paljon paremmat, sillä bändi on jo varsin hyvä omassa sarjassaan. Teknisesti yhtyeen biisien esillepano on kohdallaan. Yhtyeen kappaleet ovat sinänsä toimivia, mutta kokonaisuutta katsoen hieman harmaita. Itse asiassa juuri bändin ripeä ja napakka soitanta saa biisit kuulostamaan jopa paremmilta kuin ne todellisuudessa ovat. Distractressin jäsenet ovat vielä varsin nuoria, ja bändi on käytännössä hiomista vaille oleva jalokivi. Bändi lupaakin edetä kiireettömästi, koska uskoo pitkäjänteisyyden olevan merkittävin tekijä bändiharrastuksessa. Sitä voi pitää hyvänä ohjenuorana.

SIX SHOOTER

www.sixshooter.fi

Mäntän ja Vilppulan akselilla majaansa pitävä Six Shooter antaa nimellänsä ymmärtää, että tarjolla on rosoista rockia, mutta toisin käy. Jätkät päästelevätkin melodisen hevin aallon harjalla ja roiskuttelevat piristäviä pärskeitä. Yhtyeen biisit, niiden sovitukset ja soitto kaikkine hienouksineen ovat täydellisessä kunnossa. Etenkin sävellykset osuvat nappiin ja yhtye tasapainoilee oivallisesti progemetallivivahteiden ja raskaampien metallisävyjen välimaastossa. Heikoin lenkki, kuten niin usein, on laulaja. Hänen äänensä on jossain määrin väritön ja esityksestä kuuluu selvää varovaisuutta. Ristiriita muun bändin kanssa on ilmeinen, sillä soittajat puolestaan eivät pidättele mitään. Laulajalla on silti selvästi potentiaalia ja hänen olisi tarpeen harjoittaa ääntään pysyäkseen muun yhtyeen mukana. Six Shooter on kova luu siinä vaiheessa, kun laulupuoli on saatu haltuun.

INLAND

www.bandinland.net

Inlandin useimmat jäsenet olivat mukana Endomorphismissa, joka saavutti hyvää mainetta kahdella demollaan. Inland perustettiin viime vuonna, ja ilmeisesti toinenkin demo on jo työn alla. Tämä ensimmäinen esittelee yhtyeen kokeellisena, kekseliäänä ja erittäin dynaamisena yhtyeenä. Musiikillinen linja ei ehkä lupaa helppoa tulevaisuutta, vaikka tyyli edustaakin mielenkiintoista rockin ja metallin sekoitusta. Inlandin vaikutteiden laaja skaala ja siitä jalostunut omaperäinen juhlalliseltakin kuulostava musiikki tarjoilee runsaasti yksityiskohtia. Bändin kappaleet jäsentyvät taitaviksi kokonaisuuksiksi, joita ei pysty kuluttamaan loppuun yhdellä eikä kahdella kuuntelulla. Moista taitavasti toteutettua tunnelmointia tuntuu nykyään kuulevan turhankin harvakseltaan.

WITHERED WITHIN

www.witheredwithin.com

Withered Within aloitti viisi vuotta sitten Children Of Bodomin covereilla, ja vaikutus kuuluu edelleen bändin musiikissa. Yhtye haluaa tehdä pesäeroa Göteborg-skeneen, vaikka kouvolalaiset ovat selvästi senkin laidan metallia kuunnelleet. Vaikutteita siis on omittu, mutta WW on vuosien mittaan löytänyt oman, vaikka ei ehkä niin järin omaperäisen tavan tehdä metallia. WW:n biisit nojautuvat pitkälti melodisiin kitarajohdatteluihin, ja riffeissä on muhevaa maukkautta. Demon äänitysten jälkeen bändissä on laulaja vaihtunut, ja siksi yhtye on äänittänyt tänä vuonna toistakin demoa. Saas nähdä. Kyllä WW tässäkin kokoonpanossa kuulostaa varsin vakuuttavalta ja toimivalta.

CLOCK PARADOX

www.clockparadoxband.com

Oululaisbändi on syntynyt vasta tämän vuoden alussa. Bändin jäsenillä on pakko olla aiempaa kokemusta, sillä tyylisuunta on hahmottunut jo melko lailla kohdalleen, eikä sellainen onnistu täysin kokemattomilta soittajilta. Yhtye kallistuu rankemman laidan kalman puolelle, johon on ympätty musiikillisia kauhuelementtejä. Soitossa on lievää haparointia eikä laulukaan osu aivan kohdalleen, mutta musiikin tyyliseikoissa on paljon aineksia, jotka saavat puoltoääniä. Bändi voisi ehkä yhdistellä demon aloittavan instrumentaalin pelkofiilistelyjä muihinkin biiseihin, jolloin kappaleisiin voisi syntyä vieläkin vahvempia jännitteitä. Tulevaisuutta siis kannattaa jäädä odottamaan.

GRAVITY SHIELD

www.gravityshield.net

Ei ole ollut kuopiolaisbändillä helppoa. Ensimmäisen demon aikoihin kävi ilmi, että miehistön soittotaidoissa on puutteita. Niinpä soittajia piti vaihtaa ja demo jäi torsoksi. Suunnilleen samoin kävi kakkosdemolla ja puolet bändistä lähti vaihtoon. Nykykokoonpano on ollut yhdessä vuoden alusta. Bändin melodisessa metallissa on selvästi voimallisia piirteitä ja hyviä ideoita, jotka eittämättä parantuvat kokoonpanon vanhentuessa. Soittokokemus kuuluu demolta pienistä haparoinneista huolimatta, ja ainakin rumpalin soisi paiskovan tarkemmin. Yhtye perustaa biisinsä melodisiin riffeihin, mutta sovituksissa olisi tarpeen kiinnittää huomiota nyansseihin kokonaisvaltaisemmin. Laulaja vetää rohkeasti ja pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta hän seuraa tarkasti melodiaa. Harmi, että hänen äänestään ei tunnu löytyvän biisien kaipaamia särmiä ja sävyjä. Mutta voimaa siinä on.

SHATTERED WITHIN

www.myspace.com/shatteredwithin

Shattered Within-leirissä on ilmeisesti käymistila päällä, sillä loppukesällä kaksi jäsentä sai lähtöpassit ja ydinkolmikko päätti jatkaa keskenään, ainakin kait näin aluksi. Ja uutta demoa pukkaa. SW:n deathmetalli on osoittanut jo voimansa, ja bändiltä syntyy tanakkaa mättöä edelleen. Hetkittäin Tuuli Pajun laulu tuntuu jäävän vähän jalkoihin etenkin ylärekisterissä, mutta hänen roolinsa on kokonaisuuden kannalta silti merkittävä, koska biisien yleisilme säilyy pelkkään tavanomaiseen örinälauluun verrattuna värikkäämpänä. Biisimateriaali on kohtuullisen vahvaa, vaikkakaan ei erityisen omaperäistä. Bändin olisi nyt tarpeen löytää kitaristi ja basisti yhtyeeseen ja katsoa, minkä verran tuore veri elävöittää musiikkia. Luulisi sen ainakin vahvistavan bändin esiintymistä, vaikka ei siinä nytkään mitään erityistä vikaa ole.

CLEFSNAKE

www.clefsnake.com

Loimaan avomaiden suunnalla mellastava Clefsnake on hevibändi, jossa perusrockilla on tärkeä painoarvonsa melodioita unohtamatta. Clefsnaken biisit ovat perusasetelmaltaan yksinkertaisia, eikä biiseihin ole pahemmin sovittamallakaan kajottu. Bändi koristaa kappaleitaan lähinnä rytmisellä vaihtelulla, jos kohta laajempaankin sovittamiseen toki olisi varaa ja tarvettakin. Nykyisessä muodossaan kappaleet eivät oikein pääse syttymään siitäkään huolimatta, että yhtyeen soittopuolelta löytyy tunnetta ja asennetta. Vaikka yhtyeellä soitto toimiikin, bändillä on varaa vielä suurempaan huolellisuuteen.

BEYOND OTHER DIMENSIONS

www.myspace.com/beyondotherdimensions

Hassua, kun BOD:n alkutahdeista tulee jotenkin mieleen Venom ja Welcome To Hell -levy vuodelta 1981. Bändeissä on pikkuisen samankaltaista huolimattomuutta ja amatöörimäisyyttä, mutta tyylillisesti yhtyeillä ei sitten yhtäläisyyksiä olekaan. Lappeenrantalaisbändin biisit edustavat pikemminkin vanhaa thrashia. BOD on tyylinsä valinnut, mutta oma linja on selvästi vielä hakusessa. Yhtye kokeilee lajityypin erilaisilla vivahteilla, ja siksi kokonaisuus on epäjohdonmukainen. Soittonsa puolesta bändin ei tarvitse hävetä, sillä harjoittelu on tuottanut tulosta. Hienosäätöä bändi kuitenkin kaipaa vielä tiettyjen epätarkkuuksien karsimiseksi ja soiton rentouden löytämiseksi.

CHROMATIC DARK

www.chromaticdark.com

Chromatic Darkin ura on edennyt hitaan puoleisesti lukuisten miehistönvaihdosten takia. Oulusta kotoisin oleva bändi on vuosien saatossa jalostunut asiansa osaavaksi ryhmäksi. Yhtye roiskii napakkaa ja jäntevää
deathia sekä thrashia, josta ei ole unohdettu langat yhteen vetäviä melodioita. CD on kaikin puolin vakuuttava ryhmä, jonka biiseissä on riittävästi tartuntapintaa, vaikka ne eivät ole erityisen omaperäisiä. Kysymys on pikemminkin yksittäisten kappaleiden sisältämistä neronleimauksista kuin jääräpäisestä uudistushenkisyydestä. Jos biisi jää mieleen, se on lähes poikkeuksetta hyvä. Ja tämän homman CD osaa jo kohtuullisen hyvin.

VOLYMIAN

www.myspace.com/volymian

Rockin ja metallin yhdistäminen on vaikea lajityyppi etenkin, jos tarkoituksena on tehdä riisutumpaa materiaalia. Volymianin valtit ovat melodiat ja jämäkkä soitto. Bändi ei edes pyri erityisen korkealentoiseen lopputulokseen, vaan etenee napakasti peruslinjoilla. Tietysti bändin omaperäisyys hieman kärsii, mutta yhtyeen jäsenillä on jo sen verran ikää ja kokemusta, että biisien olennaiset elementit on osattu nostaa etualalle. Biisimateriaalista löytyy koukkuja, mutta on kokonaan eri asia, onko niitä riittävästi. Samansuuntaisilla poluilla kun tuntuu näinä päivinä olevan ruuhkaa, ja silloin selkeästi muista edukseen erottavat tekijät olisivat tärkeitä valttikortteja. 

KLUBIKIRVES

www.klubikirves.com

Helsinkiläinen Klubikirves on hankkinut mainetta Ääni & Vimma -bändikatselmuksesta, jossa yhtye pääsi esiintymään finaaliin, sekä Emergenzasta, jonka mittelöissä yhtye sijoittui kakkoseksi. Yhtye ilmoittaa vaikutteisiinsa kuuluva niin Hurriganesin kuin Metallican ja Bon Jovin. Perusilmeeltään ja asenteeltaan Klubikirves on kuitenkin rockia, vaikka riffit noudattelevat metallin tyypillisiä piirteitä. Sävellykset kaipaavat reilusti enemmän lihaa luidensa päälle, sillä yhtye on vienyt rönsyjen karsimisen on hieman liian pitkälle. Myös laulajalta toivoisi löytyvän reilusti enemmän sävyjä, joskin huuto-osuuksissa hän pärjää vallan hyvin. Nimenvaihtoa kannattaisi harkita. Nyt nimen aiheuttamat mielleyhtymät kallistuvat jonkinlaisen huumoribändin puolelle, ja tässä
vaiheessa nimenvaihdos voisi olla vielä mahdollista toteuttaa.

VOMITING SKULLS

www.myspace.com/vomitingskullsofficial

Karjaan pojat eivät päästä helpolla. Bändin blackin ja thrashin välimaastossa vellova runttaus vaikuttaa demon avausraidan perusteella kohtuullisen hyvältä, vaikka yhtye samoileekin tyylisuunnan takavuosien poluilla ilman erityisiä edistysaskeleita. Bändin soitto rönsyilee lajille ominaisesti ja yhtye osoittautuu varsin päteväksi. Ryhmä kuljeskelee kuitenkin jo monesti kuulluilla väylillä, eikä yhtyeen melodisuudestakaan löydy sellaisia elementtejä, jotka saisivat varta vasten herkistymään bändin musiikille. Tylsäksi VS:ää ei sentään voi tuomita, mutta mielenkiinnon kasvattamiseksi kappaleet kaipaavat tiettyä selkeyttä ja omaperäisempiä sovituksellisia yksityiskohtia.

TRAVESTY OF SYMPATHY

Thrashin saralla on vuosien mittaan kokeiltu lähes kaikkea mahdollista. Vaasan suunnasta tuleva Travesty Of Sympathy on löytänyt metallisten riffien lomasta tilaa jopa pop-sävyille. Ristisiitos on ajatuksena kohtuullisen hyvä, joskin bändin vanhan liiton perusthrashista aika on hieman ajanut ohi. Popahtavat väliosat ovat kuitenkin ilmeikkäitä. Bändi on toiminut nelisen vuotta, mutta siitäkin huolimatta yhtye kaipaa vielä harjoitusta soiton epätarkkuuksien korjaamiseksi. Laulaja örisee jo melkoisen sujuvasti, mutta puhtaissa lauluosuuksissa hänellä on vielä paljon korjattavaa aivan nuotissa pysymisestä lähtien.