Hyventäjä – Hemmon testissä Mad Professorin Red Cable

Näetkö punaista?

Hävettää. En ole vielä kirjoittanut suomalaisen Mad Professor -firman tuotteista. Nyt on aika menettää neitsyys uuden Red Cable -judanssin myötä.

Red Cable on lyhyt passiivikaapeli, joka kytketään kitaran ja vahvistimen väliin. Punaisen, vaikuttavan kokoisen letkun luvataan parantavan kitaran soundia lisäämällä ”makeutta”, voimaa ja sustainia ilman mitään virtalähdettä.

Mad Professorin Harri Koski valaisi asiaa kertomalla, että kaapelin sisältämän teknologian on kehittänyt kuopiolainen Spindeco Oy.

– Patentoidulla SpinX-kvanttitason nanokäsittelyllä saadaan johtimen varauksenkuljettajat järjestäytymään samansuuntaisiksi, jolloin niiden johtavuusominaisuudet paranevat, Koski kertoo.

”Signaalin kulkunopeus sekä transienttien nousunopeus paranevat”

– Johdin siirtää signaalia häviöttömämmin ja signaalin kulkunopeus kasvaa. Johtavuusominaisuudet saadaan siirtymään myös laitteisiin ja johtimiin, joihin Red-kaapeli on kytketty, jolloin laitteiden hyötysuhde ja lineaarisuus paranevat. Toisin sanoen laitteet tuottavat suuremman ulostulotehon samalla ottoteholla kitarassa, tai muussa sähköisesti vahvistettavassa soittimessa.

– Tämä tarkoittaa parempaa dynamiikkaa, kielten balanssia ja soittotuntuman paranemista. Vahvistimien kytkentöjen toiminta optimoituu ja signaalin kulkunopeus sekä transienttien nousunopeus paranevat, vahvistin soi samalla voimakkuudella kovempaa eli dynamiikka paranee. Lisäksi muun muassa äänenvärisäätimien toiminta ja tarkkuus paranevat. Hyötysuhteen paraneminen on laitekohtaista, mutta tyypillisesti 15-20 prosenttia. Laitteet toimivat viileämmin ja niiden käyttöikä pitenee.

No, fysiikan perusteita ymmärtävä toki tietää, että vastus ja induktanssi vaikuttavat erityisesti korkeiden taajuuksien toistoon passiivisessa systeemissä. Passiivipelien ”hituvirtaan” vaikuttaa siis aika pienetkin jutut, koska signaali vahvistetaan tuhansia kertoja voimakkaammaksi etu- ja päätevahvistimessa. Aktiivipeleissä noilla ei ole niin suurta merkitystä, mutta tieteellinen evidenssi on siis ok. Mutta kuuleeko muutoksen korvalla? Se on kokeilemisen arvoinen asia.

Kuulin punaista kaapelia käytettäessä selkeän muutoksen parempaan. Itse asiassa valmistaja suosittaa kahden punakaapelin käyttöä, mutta minä hillittömyyksien ystävänä laittaisin ketjuun peräti neljä piuhaa. Hinta on tosin hieman korkea (169 euroa/kpl). Olen muuten varma, että Red Cable tekee minusta myös paremman ihmisen.

Hemmo Päivärinne
Julkaistu Soundissa 9/2015