Tyystin hyvä metallikitara | Tyyster-sähkökitara

Olen kovasti muusta kuin puusta tehtyjen kitaroiden perään. Omistan muun muassa kaksi lasikuitukoppaista Supro-sähkökitaraa 60-luvun alusta. Niiden muovinen klangi on hyvin mieluisa.

Ville Tyyster on aiemmin rakentanut lukuisia Stratocaster, Les Paul ja Weissenborn –kopioita sekä –johdannaisia kotimaisesta lepästä eri muusikoille, mutta sitten hän kyllästyi ainaiseen kopiointiin, persaukisiin tilaajiin ja lopetti valmistushommat vuosiksi. Nyt hän on taas innostunut aiheesta uudella konseptilla: metallikitara.

Tämä kitara on pintakäsitelty siten, että kaukaa katsoen kaula ja runko ovat samanväriset ja vaikuttavat samalta materiaalilta, mutta runko on siis metallia ja ontto. Kannen yläosassa on tyylitelty F-aukko. Puusta tehty kaula on kiinnitetty pulteilla runkoon. Pintakäsittely on virheetöntä ja kitara näyttää hienolta design-esineeltä.

Ville on itse kääminyt ja rakentanut kitaran tuplakelaiset mikrofonit, joissa on melko alhainen ulostulo. Tämä ei ole lainkaan huono asia; kitaran artikulaatio ei kärsi, vaikka mikit ovatkin hurinattomat. Lisäksi kitarassa on mikkikytkin sekä kaksi volumesäädintä.

Rungon sisällä on lisäksi ylimääräinen mikki tallan alla ja tämän voi kytkeä päälle nostamalla taaempaa volumepotikkaa. Tällöin kitara kuulostaa vahvistettuna ällistyttävästi dobrolta. Muutoinkin kitaran soundit ovat ihanan honottavia, rehevän röyhkeitä sekä kirkkaita. Jäin itse kaipaamaan tonesäädintä, jolla voisi hieman hillitä diskanttia tietyssä tilanteessa. Ehkä tonen voi tilata erikseen kitaraa tilatessa?

Tässä kevyessä kitarassa on makeaa vintagefiilistä: kuin vanha bluesukko soittamassa metallibluesia puoliksi romahtaneella hirsikuistilla piippu hampaissa. Hintataso ei ole tiedossa, mutta tällaisen ainutlaatuisen kotimaisen metallisähkökitaran soittamista ja ostamista on mielestäni syytä harkita. Ei tule samanlaista kaverilla heti vastaan.

www.tyysterguitars.com