Alexi Laiho menetti käyttöoikeuden Children of Bodom -nimeen: ”Pitäkää se nimi, jos haluatte”

Children of Bodom tiedotti pitkäaikaisen kokoonpanonsa hajoamisesta. Mistä se johtuu ja mitä siitä seuraa?
4.11.2019 16:25

Teksti: Ari Väntänen

Children of Bodomin uutispommi sai metallimaailman kohahtamaan. Bändi ilmoitti yllättäen, että joulukuun 15. päivän Helsingin-konsertti jäisi yhtyeen nykyisen kokoonpanon viimeiseksi.

Bodomin hajoaminen on hämmentävää paristakin syystä. Ensinnäkin yhtyeen maaliskuussa ilmestynyt albumi Hexed oli virkeä voimannäyttö pitkän linjan bändiltä. Toiseksi bändin ydin on pysynyt pitkään lujana ja vakaana. Vain kitaristit ovat harvakseltaan vaihtuneet: Alexander Kuoppalan (1995–2003) tilalle tuli Roope Latvala, jonka paikalle kiinnitettiin vuonna 2016 Daniel Freyberg.

Kitaristi-laulaja Alexi Laiho ja rumpali Jaska Raatikainen ovat soittaneet kimpassa vuodesta 1993 lähtien. Basisti Henkka Seppälä liittyi joukkoon 1996, kosketinsoittaja Janne Wirman 1997. Liki neljännesvuosisataisen yhteistyönsä aikana ydinryhmä on tehnyt kymmenen studioalbumia ja noussut yhdeksi Suomen tunnetuimmista metallibändeistä. Tuhansien keikkojen ja satojentuhansien myytyjen albumien siivittämää menestystarinaa ja monen ihmisen elämäntyötä tuskin päätetään hätäisesti.

Bändin tiedotteessa kerrottiin, että Seppälän, Wirmanin ja Raatikaisen on aika irtautua bändistä ja kääntää elämänsä suuntaa. Laihon ja Freybergin kerrottiin ilmoittavan suunnitelmistaan myöhemmin.

Bodom siis kertoi, mitä tulee tapahtumaan, mutta jätti vastaamatta kaikkiin miksi-kysymyksiin. Se oli hedelmällinen kasvualusta huhuille. Oletuksia onkin riittänyt, ja niistä parhaatkin perustuvat vain valistuneisiin arvauksiin.

Faktaa on ainakin se, että patentti- ja rekisterihallinnon julkisten tietojen mukaan Children of Bodom -nimen käyttöoikeus on AA & Sewira Consulting Oy:llä. Yhtiön vastuuhenkilöt ovat Janne Wirman, Jaska Raatikainen ja Henri Seppälä eli ne kolme Children of Bodomin jäsentä, jotka ovat ilmoittaneet jättävänsä yhtyeen tämän vuoden päätyttyä. Yhtiö on hakenut oikeutta Children of Bodom -tavaramerkkiin viime kesänä. Lupa on myönnetty lokakuun 2019 alusta alkaen.

Children of Bodomin tunnetuimmalla jäsenellä, kitaristi-laulajalla ja biisintekijä-keulakuvalla Alexi Laiholla ei siis tällä hetkellä ole oikeutta käyttää yhtyeen nimeä ilman Wirmanin, Raatikaisen ja Seppälän yhtiön lupaa.

Children of Bodomin tunnetuimmalla jäsenellä, kitaristi-laulajalla ja biisintekijä-keulakuvalla Alexi Laiholla ei siis tällä hetkellä ole oikeutta käyttää yhtyeen nimeä ilman Wirmanin, Raatikaisen ja Seppälän yhtiön lupaa. Tällaiseen tilanteeseen pääsee kahta tietä. Osapuolet ovat saattaneet sopia tavaramerkin omistajuudesta ja teiden eroamisesta hyvässä yhteisymmärryksessä. Periaatteessa on myös mahdollista, että Laiho on pelattu pois Bodom-lipun alta.

Janne Wirman vastaa kännykkäänsä ja toteaa, että jo julkaistuun tiedotteeseen ei ole vielä mitään lisättävää.

– Me ei kommentoida tätä asiaa tällä hetkellä tämän enempää. Lisää tietoa tulee, kun sovitut Suomen-keikat on soitettu, Wirman ilmoittaa ystävällisesti mutta päättäväisesti.

Jatketaan siis spekulointia. Mitä hyötyä Seppälälle, Raatikaiselle ja Wirmanille on Children of Bodomin nimestä?

No, ainakin taloudellista hyötyä. Tavaramerkin omistajuus ohjaa virallisten fanituotteiden myyntitulot heidän yhtiölleen, ellei asiasta erikseen toisin sovita. Heillä on myös mahdollisuus kutsua mahdollista tulevaa bändiään Children of Bodomiksi, jos niin tahtovat.

Children of Bodom voisi siis periaatteessa jatkaa toimintaansa keikkailevana ja levyttävänä bändinä ilman Alexi Laihoa. Käytännössä se olisi todella outoa: kuinka Children of Bodom voisi toimia ilman miestä, joka on tähän asti paitsi säveltänyt ja sanoittanut, myös laulanut lähes kaiken, mitä yhtye esittää? Entä voivatko Laiho ja Freyberg koota ympärilleen uuden Children of Bodomin?

Samankaltaisia kysymyksiä heräsi silloin, kun Stratovariuksen säveltäjä, kitaristi ja johtaja Timo Tolkki ensin ilmoitti yhtyeen hajonneen ja luovutti sitten Stratovarius-nimen oikeuden bändin muille jäsenille, jotka jatkoivat sen toimintaa. Ja silloin, kun Battle Beast erotti biisintekijänsä ja kitaristina Anton Kabasen. Ja silloin, kun Santa Cruzin edellinen kokoonpano poisti Archie Cruzin keikkabussista ja ajoi kotiin.

Nuo yhtyeet ovat päässeet jaloilleen ja jatkaneet, mutta niiden tapauksissa bändit säilyttivät kasvonsa ja äänensä, koska laulajat pysyivät kokoonpanoissa.

Mikäli Children of Bodom jatkaisi ilman Laihoa, muutos olisi paljon suurempi. Totuttelemista olisi myös Laihon uuteen Bodomiin.

Alexi Laiho on halukas valaisemaan asiaa omalta osaltaan. Hän kertoo, että nyt julkistettu muutos on tehnyt tuloaan jo pitkään.

– Jo vuosi sitten juteltiin, että kundit eivät jaksa tätä enää. On tullut perheenlisäystä, ja eikä se 23 vuoden rundaamisen jälkeen mikään ihme olekaan, jos joku ei enää jaksa. Ei tähän sen suurempaa draamaa liity.

– Mä en kuitenkaan halua lopettaa yhtään mitään. Myös Dane (Daniel Freyberg) oli ihan paskana tästä. Mä sanoin sille, että jatketaan kaksistaan, kootaan uusi line-up ja painetaan meneen old school -meiningillä.

Millä nimellä uusi kokoonpanonne tulee toimimaan? Children of Bodom -tavaramerkin oikeudet näyttävät kuuluvan firmalle, jossa sinä et ole mukana.

Voi olla, että meidän uuden kokoonpanon nimeä pitää twiikata hiukan johonkin suuntaan. Tai sitten se voisi olla pelkkä Bodom tai meidän jonkin biisin nimi. Laillisesti ei välttämättä olisi hyvä idea jatkaa täysin samalla nimellä.
– Alexi Laiho

– Joo, mä lähdin siitä firmasta ja olin siinä vaiheessa niin väsynyt, että kelasin, että pitäkää se nimi, jos haluatte. Nyt nimiasia on auki. Voi olla, että meidän uuden kokoonpanon nimeä pitää twiikata hiukan johonkin suuntaan. Tai sitten se voisi olla pelkkä Bodom tai meidän jonkin biisin nimi. Laillisesti ei välttämättä olisi hyvä idea jatkaa täysin samalla nimellä. Mutta sen pitää olla sellainen nimi, joka viittaa siihen, että kyse on samasta pumpusta.

Onko mahdollista, että Children of Bodom jatkaa ilman sinua?

– Mä olen ymmärtänyt, että sällit eivät aio jatkaa yhtään mitään, mutta en tiedä. Eikä siitä asiasta oikein voi tämän enempää puhua, ettei tule turhaa skismaa.

Mitä voit kertoa bändistä, jossa soitat ensi vuonna?

– Siinä tulee olemaan tutut biisit, tuttu show ja kaksi tuttua lärviä. Kertoisin mielelläni, keitä rumpali ja basisti ovat, mutta en voi vielä. Sen voin sanoa, että ne ovat älyttömän lahjakkaita nuoria kundeja, jotka näyttävät erittäin hyvältä lavalla. Kiipparistin paikalle on kaksi vaihtoehtoa. Täytyy vielä käydä kuuntelemassa, miten ne soittavat.

– Eli bändi on melkein kasassa. Tarkoitus on päästä jammailemaan as soon as possible. Tunnen rumpalin ja basistin entuudestaan ja voin sanoa, että meillä on hyvä henkinen ja musiikillinen kemia. Uskon, että tästä tulee freesi startti. Mulle on tärkeetä, että Dane on tässä messissä. Siitä on tullut mulle taistelupari, josta on ollut suuri apu uuden bändin kasaamisessakin. Propsit Danielille. Se ei ole mikään luovuttaja vaan puskee eteenpäin aika vitun lujaa.

Ellei Children of Bodomin tilanteesta muuta hyvää löydä niin sentään sen, että tuleva kiertue muuttui entistä mielenkiintoisemmaksi. Millainen on kemia yhtyeessä hajoamisen partaalla?

Me ollaan ihan hyvissä väleissä bändistä lähtevien sällien kanssa. En usko, että siitä mitään helvettiä tulee. Sitä paitsi täytyy olla ammattilainen. Ei lavalla voi näyttää negatiivisia henkilökohtaisia fiiliksiä.
– Alexi Laiho

– Me ollaan ihan hyvissä väleissä bändistä lähtevien sällien kanssa. En usko, että siitä mitään helvettiä tulee. Sitä paitsi täytyy olla ammattilainen. Ei lavalla voi näyttää negatiivisia henkilökohtaisia fiiliksiä. Ei sillä ole mitään vitun väliä, onko jollain meistä nahkea olo, koska ihmiset ovat maksaneet päästäkseen tsiigaamaan meidän bändiä. Eli kuten ennenkin, me tullaan tekemään parhaamme sen eteen, että jengillä olisi hauskaa ja että ne saisivat nauttia hyvästä musasta. Ihmisille pitää antaa se show, mitä ne ovat tulleet katsomaan. Se on ainoa asia, joka merkitsee mulle jotain. Jos pitää näytellä, sitten näytellään.

Miltä tämä tilanne tuntuu? Oletko surullinen tai pahoillasi bändin hajoamisesta?

– Kusettaisin, jos sanoisin, ettei olisi aika sekavia tunteita. Totta kai tähän liittyy pientä surua, me ollaan soitettu kimpassa todella kauan. Meillä on ollut enemmän hyviä aikoja kuin huonoja hetkiä. Toisaalta mulla on myös helpottunut olo. Olen aika helvetin innoissani siitä, että pääsen soittamaan uusien jäbien kanssa. Into uudesta line-upista taitaa kumota surun. Voi silti olla, että joulukuussa Jäähallin Black Boxissa saattaa tuntua, että tippa tulee linssiin. Mutta koska olen niin saatanan kova jätkä, niin en mä itke.

Lisää luettavaa