Bluegrassia, hämybluesia ja 1960-luvun soundeja – Viikate-kitaristi Taiminen listaa soololevynsä innoittajat

Heidi Kirjavainen

Ari Taiminen tekee soolona huomattavan erilaista musiikkia kuin Viikatteen riveissä. Nyt mies listaa, millaiset yhtyeet ja kappaleet ovat vaikuttaneet Tiskin alta -soololevyn sisältöön.

Jussi Syren & The Groundbreakers: I Been To Georgia On A Fast Train
”Koko Taimis-juttu sai oikeastaan herätyksensä Rootsinpyhtään bluegrass-festareilta 2019. Sähköisiä kappaleita oli syntynyt jo aiemmin, mutta levyn akustinen ilmaisu lukittui Jussi Syrenin kvartetin näkemisen myötä. Olin toki ollut tietoinen Syrenin puuhista (muun muassa HIM-coveroinnit) jo aiemmin, mutta elävänä todistettuna yhtye pääsi silti yllättämään. Itse en soittajana oikein ole bluegrass-miehiä (vielä!), mutta vauhti ja vaaralliset tilanteet kiinnostavat. Kuten hiljattain edesmennyt The Sadies -yhtyeen kitaristi-laulaja Dallas Good aikanaan kiteytti: ’Bluegrass is faster than hardcore’. Jussi Syrenin esiintymisen myötä tämä lausunto muuttui todeksi myös Taimiselle.”

Kelpo Pojat: Varjele luojani
”Ei käy kieltäminen, etteikö levyn tempo ja poljento olisi sukua myös Kelpo Pojat -yhtyeen menevälle musiikille. Kelpo Pojat on yksi ehdottomia kestosuosikkeja ja palaa aika ajoin soittoon. Terveiset tämän levyn myötä Jukka Kannakselle sinne toiselle puolelle. Lepää rauhassa. Sanat kertovat ja soinnut soivat pitkään.”

Pekka Pohjola: Imppu’s Tango
”Levyltä löytyvä tangokappale Saduton maa sai alkunsa jo vuosikymmeniä sitten, kun kuulin jossain tv-ohjelmassa erikoisen progehtavan tangoinstrumentaalin. Minulle selvisi vasta vuosien päästä, että tämä minua pitkään vainonnut kappale oli Pekka Pohjolan tuotantoa. Kyseessä on siis Impun tango -niminen kulmikas esitys. Tein oman tangoni ja siitä tuli myös omanlaisensa kuten Pekankin kappaleesta.”

The Yardbirds: For Your Love
Pääskyt lentää matalalla sai innoituksensa 60-luvun superbändi Yardbirdsiltä. Tein kappaleen viisi kertaa uudestaan ja mielestäni tämä levytetty viides kerta sanoi toden (kolmaskin kerta jo puhui totta). Diggailen muutenkin sixties-musasta, vaikka sitä ei ole aikoihin tullut veivattua. Ja ennen kuin kukaan ehtii kysyä, niin omistan myös lukuisia The Beatles -yhtyeen äänitteitä.”

The Sultans -yhtye
”Voi olla, että ilman The Sultansia en olisi edes ryhtynyt soolopuuhiin. Läjä Äijälän ja Lene Lennartin The Sultans -duon ensilevy kutkutteli siihen malliin, että oli pakottava tarve yrittää itsekin tunkeutua bluesin maailmaan. Kokeilut jäivät tosin aikalailla alkutekijöihinsä kun melodisemmat kappaleet saivat vallan. Tiskin alta -levyllä on kuitenkin viitteitä tähän hienoon musiikkityyliin muun muassa Tervaa ja höyheniä -kappaleen muodossa.”