Break on through! The Doorsin debyyttialbumi täyttää tänään 50 vuotta – kuinka hyvin tunnet tämän rockin superklassikon?

Kuten todettua, vuosi 1967 oli aika hyvä levyvuosi. Ja se alkoikin komeasti, kun heti 4. tammikuuta ilmestyi erään The Doors -nimisen kummajaisbändin esikoisalbumi. Ja olipa orkesteri niinkin kovassa vedossa, että esitteli yleisölle vielä saman vuoden aikana lähes yhtä ikonisen kakkosalbuminsa Strange Daysin. Suht lentävä lähtö uralle!

Doorsin nimetön debyytti ja varsinkin sen Light My Fire -hitti nostivat yhtyeen hippiaikakauden rockaatelistoon, missä bändi pysyikin aina keulakuvansa Jim Morrisonin kuolemaan vuonna 1971. Ja jos tuohon asti bändi oli ollut aatelistossa, Morrisonin kuolema nosti sen suoranaiseen pyhimysluokkaan (niitä Morrisonin jälkeisiä paria levyä ei lasketa).

Mielenkiintoista nähdä, miten hyvin Jimbon karisma puree tuleviin sukupolviin: soivatko Doorsin albumit vastaisuudessakin kannabismyönteisen nuorison levysoittimissa, vai muuttuuko orkesteri pelkäksi muistoksi kaukaa menneisyydestä? Oli miten oli, kasasimme yhtyeen nimettömän debyytin vuosipäivän kunniaksi kymmenen kysymystä, joiden avulla voi selvittää, miten hyvin esikoislevyn salat ovat hallussa. Klikkaa alta visailu auki, ja onnea matkaan! Mukana saattaa olla jokunen kohta, jotka vaativat jo fundeeraamista.