Ennakkokuuntelu: Joensuu 1685 esittelee kauan odotetun kakkoslevynsä – tällainen on albumi nimeltä ÖB

Aapo Huhta

Tässä se nyt on, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Joensuu 1685 ehti aloittaa toisen albuminsa äänitykset vuonna 2010, mutta sitten yhtye jäi tauolle ja työ jäi kesken. Mikko Joensuu ehti tuon jälkeen aloittaa menestyksekkään soolouran, ja orkesterin muut jäsenet tekivät musiikkia esimerkiksi Siinaissa. Nyt kaikki kolme Joensuuta ovat kuitenkin palanneet uudelleen vanhan yhtyeensä pariin.

Kakkoslevy ÖB äänitettiin uudelleen – alkuperäistä, vuosikymmenen takaista visiota kunnioittaen – ja levy tulee myyntiin 9. lokakuuta. Soundi saa nyt kuitenkin esitellä tuotoksen yleisölle jo etuajassa, joten laitapa pitemmittä puheitta alempaa Soundcloud-soitin päälle. Se kannattaa, sen verran tasokas yhtye on kuitenkin kysymyksessä.

ÖB on teemallinen levy, joka tutkii sävellysten ja sanoitusten kautta Mikko, Markus ja Risto Joensuun oletetun yhteisen esi-isän Peter Krookin (synt. 1685) tarinaa. Tarinassa Krook on vangittuna välitilaan Pohjanmaan laakeisiin ja pysähtyneisiin maisemiin vailla paikkaa, minne mennä tai minne palata.

Krook etsii vapahtajaansa kaupungin valoista, meren sylistä, rakastajansa iholta, unistaan, marketin hyllyjen välistä ja houreisista näyistään. Albumi toimii vertauskuvana sille matkalle, jonka yhtye on kulkenut levyn ensisoinnun syttymisestä sen viimeisen soinnun hiljenemisen hetkeen saakka.

”Kun palasimme ÖB:n ääreen, saimme uudestaan upota virtaan, josta ammensimme ja edelleen ammennamme. On suurta kotiinpaluun juhlaa ja täysin ainutlaatuista julkaista jotain näin pitkään mieliemme allokossa hioutunutta ja antaa se vihdoin kuulijoille”, yhtye kertoo. Ja näin se matka menee: