Esa Kuloniemi: Viisi syytä rakastaa B.B. Kingin soittoa

Blueslegenda B.B. King kuoli tänään (Suomen aikaa, Yhdysvaltain aikaa torstain puolella). Soundin toimittaja ja muun muassa Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstars- ja Honey B & T-Bones -kokoonpanoista tuttu kitaristi Esa Kuloniemi kokosi viisi syytä rakastaa 89-vuotiaana menehtyneen B.B. Kingin soittoa.


1. B.B. Kingin perintö ja tuotanto

”B.B. King on kiistatta kaikkein eniten bluesiin ja sen moneen muusikkosukupolveen vaikuttanut voima ja hänen perintönsä ja tuotantonsa tulee vaikuttamaan edelleen tuleviin sukupolviin. Jokainen meistä on suuresti velkaa B.B. Kingille.”

2. Panos sähkökitaran evoluutiossa

”Sähkökitaran evoluutiossa B.B. Kingin myös rockin puolelle säteilevä panos on merkittävämpi kuin usein tajutaan. Bendaajia oli jo ennen B.B:tä mutta juuri hän kehitti kielten venyttämisen sille tasolle joka on nykyisin standardi.”

3. Hyvyys ja jalomielisyys

”B.B. King oli rotu- ja tyylirajat ylittävä hahmo, Louis Armstrongiin, Johnny Cashiin ja Willie Nelsoniin verrattavissa oleva hyvyyden suurlähettiläs. Hän oli mitä jalomielisin herrasmies, kannusti aina nuorempia ja oli aina heikompien puolella. Köyhistä oloista tullut orpopoika omasi sydämen sivistystä ja tuli toimeen kaikkien kanssa.”

4. Tunnistettavuus

”B.B. King on hyvä esimerkki kitaristista, jonka tunnistaa yhdestä nuotista. Hän kehitti mitä emotionaalisimman soittotyylin ja jakoi sen koko maailman kanssa.”

5. Tunteet

”Jos taiteen perimmäinen tarkoitus on välittää tunteita, niin B.B. Kingin soitto ja laulu – koko paketti, siis – on siitä kouluesimerkki.”