”Suomalaisilta puuttuu röyhkeys” – For The Imperium leikkii tulella

Perjantaina ep-levyn julkaiseva For The Imperium palasi monikansallisen levy-yhtiön suojista takaisin omakustannetoimintaan.

For The Imperium vuonna 2015

Helsinkiläinen crossover-metalliyhtye For The Imperium julkaisee perjantaina 8.5. uuden kuusi biisiä sisältävän ep:n, joka kantaa nimeä Titans Fall. Bändin aiemmat levytykset For The Imperium (2011) ja Hail The Monsters (2013) julkaistiin Warner Musicin kautta, mutta uuden ep:n bändi julkaisee omakustanteena.

”Ehdotuksia siihen suuntaan, että pitäisi saada popimmaksi, tuli aika paljon”

– Varmasti Warner näki meissä potentiaalia, mutta meidän bändi on sen verran vaikea musiikillisesti ja ollaan niin päättäväisiä, että ei me paljon muilta kysellä. Mitään vaatimuksia ei tullut, mutta ehdotuksia siihen suuntaan, että pitäisi saada popimmaksi, tuli aika paljon, kertoo bändin laulaja Hakim Hietikko.

– Pakkohan siihen suuntaan on hattua nostaa, eikä lafkaa voi mitenkään haukkua kun antoivat meidän kuitenkin julkaista kaksi levyä sekoilua.

For The Imperiumin musiikki ei todella ole helpoimmasta päästä, vaan poukkoilee paikasta ja tyylilajista toiseen. Bändin jokainen soittaja on kuitenkin yksilö, ja soittajien omista mieltymyksistä syntyy bändin kuuloista musiikkia.

– On vaikea sanoa mitään yksittäisiä vaikuttajia. Totta kai siellä on ne perinteiset vanhemmat bändit, Panterat ja muut. Muut jätkät ovat kuunnelleet paljon tätä Norjan naamariosastoa, joista kaikkia en itse edes tiedä. Keikkareissulla soi paljon Death. Erikoisemmista bändeistä täytyy mainita tasmanialainen Psycroptic, Hakim avaa.

Titans Fallin ennakkoon julkaistu nimibiisi kuulostaa tältä:

Ennen uutta ep:tä bändi koki myös miehistönvaihdoksia, kun kitaristi Ville Suorsa siirtyi syrjään ja tilalle astui Joona Björkroth. Eroon ei sisältynyt suurempaa draamaa.

– Intohimo ja tekemisen meininki vain hiipui. Vaikka Ville on edelleen mielestäni Suomen kovimpia kitaristeja, niin musiikillisesti hän alkoi vähän jäädä joukosta. Ilmeisesti myös muunlainen musiikkikin alkoi maistua, mitä olen kuullut niin soittelee perinteisempää suomirokkia. Laitettiin sen jälkeen yleinen haku päälle ja tarjokkaita tuli niin paljon, että ihan yllätyttiin. Äärettömän huonoja kitaristeja ei tarjoutunut yhtäkään ja ulkomailtakin oli muutama hakija.

Yksi syy julkaista omakustanne-ep tässä vaiheessa on saada uusi kitaristi kuuluviin. Joona on Hakimin mukaan hieman Villeä vähemmän dominoiva kitaristi.

”Kyseenalaistamme itselle ja rikomme jatkuvasti omia rajojamme”

– Mies hyväksyy sen, että ei ole pakko soittaa jos ei ole soitettavaa. Välillä laitettiin kaveri soittamaan pelkkää arpeggiopulputusta, jota ei varsinaisesti kuule, mutta jos sen ottaisi pois niin huomaisi jotain puuttuvan, laulaja avaa.

Uuteen ep-levyyn Hakim ja bändi ovat tyytyväisiä. Laulaja ei kuitenkaan sorru paskanjauhantaan ja julista, että tämä on nyt parasta mitä ikinä on tehty.

Suurin osa Titans Fallin biiseistä on syntynyt treenikämpän hämärässä porukalla.

– Olemme itsekin siinä äärirajoilla ja haastamme itsemme. Totta kai niistä biiseistä tykkää, eihän siinä olisi mitään järkeä jos niistä ei tykkäisi. Yhtälailla kuin kuuntelijalle, niin myös itse kyseenalaistamme itselle ja rikomme jatkuvasti omia rajojamme. Leikitään tulella, Hakim pohdiskelee.

Vaikka edes ep ei ole vielä kaupoissa, lupailee Hakim uuden albuminkin näkevän päivänvalon hyvinkin pian.

– Kuulostaa varmaan huvittavalta, mutta olemme jo alkaneet tehdä uusia biisejä seuraavalle täyspitkälle, laulaja lupaa.

Hakim innostuu välillä puhumaan suomalaisten alemmuuskompleksista. Tämä maa on täynnä kovia soittajia, mutta se viimeinen röyhkeys, mikä nostaisi bändin tunnetuksi, usein puuttuu.

”Ei uskalleta olla tarpeeksi röyhkeitä ja nousta ikään kuin seuraavalle levelille”

– Asuessani Ruotsissa monet ihmettelivät, että mikä siinä on kun suomalaiset ovat kovia soittajia ja ihmiset tiesivät bändejä, mutta jostain syystä ei uskalleta olla tarpeeksi röyhkeitä ja nousta ikään kuin seuraavalle levelille. Täältähän tulee ihan vitun kovia bändejä, vikaa on jossain meidän korvien välissä. Voidaan ottaa esiin tämä helppo, että ruotsalaiset onnistuvat koska heillä on pidempi historia. Se on ihan paskanjauhantaa, eikä sillä ole tänä päivänä mitään väliä, Hakim intoutuu pohtimaan.

For The Imperium joutui Sudden Death -nimisen kappaleen musiikkivideon myötä sensuurin hampaisiin Iso-Britanniassa. Hakim ei itsekään ole aivan varma sensuurin syystä.

– Kyseinen henkilö, joka meitä siellä promosi, ei osannut kertoa muuta kuin että osui ilmeisesti melko arkaan paikkaan. Brittien oma sensuuri on kuulemma vähän sellaista ja riippuu paljon siitä, että kuka sitä päätyy katsomaan. Moni paljon brutaalimpikin video on mennyt läpi, mutta tämä nyt joutui jostain syystä hampaisiin, Haikim kertoo.

Keikkailusta puhuttaessa laulaja innostuu pohtimaan, kuinka festivaalijärjestäjillä on omat paineensa saada yleisöä paikalle ja samat tutut bändit kiertävät suuren osan Suomen festivaaleista.

– Kyllä vähän nauratti kun lueskelin noita festarijulkaisuja, niin eipä siellä hirveästi uudistuksia tapahdu. Siellä on ne perinteisimmät suomibändit ja valitettavasti me emme kuulu niihin. Siinä on varmaan joku sellainen ajatus, että tällaista musaa ei kuitenkaan kukaan kuuntele. Mutta sitten kun joku Dillinger Escape Plan tai Devin Townsend tulee keikalle, niin tupa on täynnä. Onhan siinä nähtävissä jonkinlainen kaksinaismoralismi.

Hakim nostaa suomalaisista festivaaleista esiin erityisesti kaksi festaria, joissa on tullut takavuosina soitettua.

– Onhan Tuska aina Tuska, mutta Qstock pitää mainita erikseen, siellä on kerran käyty ja sieltä jäi todella hyvä fiilis. Nämä ovat nämä kotimaiset, mutta olihan viime kesän Wacken ihan omaa kokemuksena sen kokonsa puolesta. Ihan tautisen kokoinen tapahtuma, Haikim summaa.

Teksti: Miika Ahola

 

For The Imperium: Titans Fall -ep
ilmestyy 8.5.

Tulevat keikat:

pe 24.4. Jalostamo, Hyvinkää
la 25.4. Ten Dollars Saloon, Lahti
pe 1.5. Katse, Jyväskylä
pe 8.5. Rock Bar Monttu, Pori
ke 13.5. Bar 15, Seinäjoki
pe 15.5. Klubi, Turku
16.5. Untulan Lava, Lammi
pe 29.5 45 Special, Oulu
pe 5.6. Rock House Kulma, Kajaani

www.fortheimperium.com