Haastattelu: Frank Gambale on mies, jonka oppeja kitaristit kuuntelevat tarkkaan – maestro arvostaa myös Suomea

Kitaristipiireissä tekniikkahirmuna ja etenkin sweep picking -tekniikan pioneerina tunnettu Frank Gambale piipahti keväällä Suomessa keikan ja masterclass-session merkeissä.
21.6.2023 07:00

Australialainen Frank Gambale tuli tunnetuksi Chick Corea Elektric Bandin kitaristina. Hän soitti Corean rinnalla enemmän tai vähemmän aktiivisesti yli 35 vuotta. Lisäksi Gambale on julkaissut parikymmentä soololevyä ja toiminut soitonopettajana vuosikymmenien ajan. Gambalen Chop Builder -opetusvideo on noussut kulttimaineeseen kitaristien keskuudessa.

All-Star Bandin kanssa kiertävä Frank Gambale pysähtyi Suomessa jo toisen kerran parin vuoden sisään, ja kävijöitä riitti molemmille keikoille reilusti. Seuraavana päivänä Gambale piti lisäksi masterclass-tuokion kitaristeille.

– Ilmapiiri täällä on loistava. Kaikki ovat todella kunnioittavia, Gambale kehuu.

Wayne Shorterin ja Pharoah Sandersin kaltaisten alkuperäisten jazzlegendojen tippuessa vähitellen pois jazzmusiikin suuret nimet alkavat käydä vähiin.

– Kuulun jazzmuusikoiden toiseen sukupolveen. Me alamme olemaan viimeinen mahdollisuus todistaa livenä tätä musiikkia, Gambale sanoo.

Chick Corean vaikutus Gambaleen on kiistaton. Hän kertoo kuunnelleensa Corean musiikkia 13-vuotiaasta asti.

– Korkean työmoraalin omaksuminen on ollut isoin oppi kaikkien loistavien muusikoiden kanssa työskentelystä. Chick pystyi luomaan levyllisen musiikkia jopa viikossa. En tiedä miten se on mahdollista. Opin häneltä myös tavan organisoida ja johtaa bändiä. Saimme Chickiltä demot ja hän kertoi aina, mitä hän haluaa meidän soittavan. Haluan itsekin olla järjestelmällinen, Gambale kertoo.

Chick Corean lisäksi Gambale on soittanut muun muassa Allan Holdsworthin ja Steve Lukatherin kanssa. Hän hehkuttaa nykyisen bändinsä olevan yksi parhaista, jonka kanssa on soittanut. Livenä soittamisen ilo ei ole hävinnyt 64 vuoden ikään ehtineeltä Gambalelta.

– Tapasin Hadrianin (Feraud, basso, ex-Chick Corea) ennen kuin muutin Los Angelesista Barcelonaan, jossa asun nyt. Rumpalini Gergo (Borlai) asuu myös Barcelonassa. Se on helpottanut asioita. Hadrianin kautta yhtyeeseen liittyi vielä Jerry Leonide (koskettimet). He kaikki ovat kerrassaan mahtavia soittajia. Siksi kutsun yhtyettä All-Star Bandiksi. Meillä on hyvä olla yhdessä lavalla ja kannustamme toisiamme parhaaseen suoritukseen, Gambale kertoo.

Gambale suhtautuu varsin määrätietoisesti bändiinsä, alusta asti on ollut selvää mitä hän yhtyeeltään haluaa. Vaikka kokoonpano kulkeekin Frank Gambalen nimellä, niin sooloja jaetaan ja otetaan tasaisesti myös muiden jäsenten kesken.

– Minulla on ollut paljon bändejä, joten tiedän tarkkaan mitä haluan. Odotan bändini myös pystyvän toteuttamaan sen. Gergo on hyvä tästä esimerkki. Hän tukee groovellaan bändiä ja solistia mutta osaa tarvittaessa ottaa soolon myös itse. Sama pätee kaikkiin bändissä, Gambale sanoo

Edellisestä kiertueesta poiketen kitarat ovat tällä kiertueella perusvireessä. Gambalen oma ”Gambale-tuning” mahdollistaa pitkät pianomaiset intervallihypyt ja muuten kitaralle täysin mahdottomat soinnut.

Gambale on soittotöiden ohella myös ansioitunut soitonopettaja. Oman verkkokurssinsa lisäksi hän pitää klinikoita sekä kesäkursseja kitaristeille. Hän on myös julkaissut useita opetusvideoita.

– Nautin opettamisesta. Se on ollut iso osa uraani pitkään. Haluan auttaa muita ja pitää samalla opettamisen taso korkealla. Parasta opettamisessa on nähdä, miten oppilas oivaltaa jotain uutta, Gambale sanoo.

Gambalen oma harjoitusrutiini koostuu improvisoinnista ja biisinkirjoituksesta.

– Harjoittelen improvisointia sointuvaihdosten yli pääasiassa omiin kappaleisiini, mutta myös jazzstandardeihin. En halua toistaa itseäni sooloissani. Pidän luovuuttani yllä soittamalla, Gambale sanoo.

Gambale työstää jälleen uutta sooloalbumia. Myös keikkasetissä oli nostoja uusista kappaleista, kuten funkfuusiopala New Charmer. Aikataulupaineita levylle ei kuitenkaan ole.

– Olen puolessa välissä levyä. Kaikkea ei ole vielä edes sävelletty, mutta osa on jo äänitetty. Julkaisen uutta musiikkia niin pian kuin mahdollista. Sitten kun kaikki on valmista.

Teksti: Artturi Siromaa
Artikkeli on julkaistu Soundissa 5/23.

Lisää luettavaa