Haastattelu: Hitot asteikoista, soinnuista ja säännöistä – Tamara Luonto tekee musiikkia kuten huvittaa

Iiris Tuononen

Nousevia bändejä haistelevat musatyypit törmäsivät Tamara Luontoon neljä vuotta sitten kasettijulkaisulla, joka esitteli alkutekijöissään olevan mutta mielenkiintoisen bänditulokkaan. Vuonna 2019 ilmestyi ensisingle Made In China, joka väläytteli lisää yhtyeen potentiaalia.

Sitä seuranneiden vuosien kuluessa helsinkiläistulokas on ehtinyt soittaa sen verran keikkoja, että nyt ilmestyvää debyyttialbumia markkinoidaan triosta nelihenkiseksi kasvaneen porukan kulttimaineella.

Jos Tamara Luonnon ensijulkaisut olivat kallellaan garageen päin, on bändi kehittynyt monipuolisemmin vaikutteitaan sisäistäneeksi koplaksi. Se toki johtuu siitäkin, että bändi aloitti nollasta. Varsinaista soittokokemusta ei naisilla juurikaan ollut ja instrumenttien jaossa basistin paikka jätettiin aluksi täyttämättä. Vasta kun Tytti Roto siirtyi rumpujen takaa basistiksi ja rumpaliksi tuli Anni Kosonen, muotoutui kokoonpano kunnolla toimivaksi.

Kitaristi-laulajat Kristiina Tuhkanen ja Salla Moilanen toimivat tässä haastattelussa bändin edustajina. Vaikka Tamara Luonto on kehittynyt valtavasti alkupisteestään, on ilahduttavaa, ettei kaksikko puhu varhaisvuosistaan alentuvasti.

– Aika varhaisessa vaiheessa se kasetti äänitettiin, Salla muistelee. – Mun mielestä on tosi arvokasta, että se hetki tuli taltioitua. Sitä raakaa menoa ei ikinä saa enää takaisin.

Osuva on myös Sallan vastaus, kun kysyn onko Tamara Luonto vuosien mittaan kehittynyt vakavammin otettavaksi bändiksi.

– Toivottavasti ei. Siinä piilee oletus, että joku musiikki ei olisi vakavasti otettavaa.

– Se, että musiikki on nyt radiokelpoisempaa, ei tee siitä aiemmasta musasta vähemmän validia, Kristiina täydentää soittokaverinsa ajatusta.

Mitään spesiaalia linjaa ei marraskuussa ilmestyvää Honeymoon-albumia tehdessä ollut bändillä mielessä. Salla sanoo materiaalin valikoituneen laadun perusteella. Vaikka ensi kertaa olikin käytössä täyspitkän formaatin mahdollisuudet, ei sitä haluttu täyttää itsetarkoituksellisesti.

Toisaalta omaleimaisuutta ja vaihtelua levylle tuo sekin, että bändissä on kolme liidilaulajaa. Pyrkimys on ollut, että tekstintekijät itse tulkitsisivat lyriikkansa.

– Ainakin noissa biiseissä mitä on keikoilla soitettu monet on kuulleet haikeutta. Ei ne hirveän iloisia biisejä ole, Kristiina pohtii.

Honeymoonin ykköstäky on Neiti B. Se sai tuekseen hillittömän mutta teräväkatseisen videon, joka nimensä mukaisesti sijoittuu takavuosien parinmuodostusohjelman kulisseihin.

– Mä olen elämäni aikana katsonut aivan helvetisti telkkaria, avaa biisintekijä Kristiina kappaleen taustoja. – Se oli mulle luontainen inspiraatio, mikä saattaa toistua muissakin mun biiseissä. Sanat syntyi tosi iisisti. Biisi kertoo siitä, kuinka ihailee tyyppiä, joka ei näytä itsestään sitä mitä se vois olla. Joku voi nähdä jossain ihmisessä paljon sellaista, mitä se itse ei huomaa.

Sallan ja Kristiinan puheista ymmärtää, kuinka jalat maassa he tekemistensä kanssa ovat, mikä ei silti estä asettamasta tavoitteita korkealle. Toisaalta Kristiina muistuttaa, että bändi on antanut jäsenilleen jo nyt paljon.

– Koko jäsenistö on bändin siivellä onnistunut vahvistamaan omaa identiteettiä ja ylpeyttä kaikessa mitä tekee. Nykyään se näkyy myös lavalla. Meille on kasvanut sellainen show-meininki.

– Kannattaa unohtaa sellainen turha miettiminen, kehtaako tehdä musaa tai laulaa. On ahdistavaa, kun monet ajattelee, että ensin pitää opetella jotkut asteikot ja soinnut ja sitten vasta miettiä voiko tehdä biisejä. Haluan sanoa, että ei tarvii. Kaikki musiikki on yhtä tärkeää, Salla sanoo.

Madaltanut kynnys tehdä musiikkia on tuottanut paljon iloa myös kuulijoille. Kaikilla neljällä Tamara Luonto -jäsenellä on myös muita yhtyeitä. Tytti Roto (eli Ty Roxy) on levyttävien bändien määrässä ollut aktiivisin, mutta lupaavalla pohjalla on myös Kristiinan omaa nimeä kantavan soolobändin tulevaisuus.

– Rupesi tulemaan niin paljon biisejä, että jossain vaiheessa aloin pelätä, että jos ne kaikki menee Tamara Luontoon, niin muuttaako se meidän yhdessä tekemisen dynamiikkaa.

– Ensi vuonna tulee kokopitkä levy. Haluan vaan tehdä enemmän ja isommin. Kyllä mulla on toive ja haave siitä, että vois tehdä musiikkia pitkään.

Teksti: Antti Luukkanen
Haastattelu on julkaistu Soundissa 10/22.