Hevi täyttää pyöreitä

BBC sen minulle kertoi! Hevi meteli eli Heavy Metal täyttää tänä vuonna pyöreät 40 vuotta. Kuunnelkaa:

http://www.bbc.co.uk/radio/aod/compact.shtml?radio4/metal_40

Kerrassaan hurmaava puolituntinen, jossa viehkeä-ääninen juontajatar johdattelee läpi heviklassikkojen ja merkittävien historiankäänteiden. Dokkarissa on itse asiassa yllättävän paljon aivan pätevää ja selkeästi esitettyä asiaa. Historiaa kerrataan asian mukaisesti Led Zeppelinin ja Deep Purplen kautta. Perustavanlaatuista faktaa!

Vuosi 1968 on kieltämättä perusteltu vuosi merkkaamaan raskaan rockin alkua. Silloinhan jenkkilässä raskaammalla kädellä kitaraa hakkasivat muun muassa Blue Cheer (Summertime Blues -versiollaan) ja Steppenwolf (Born To Be Wild). Siellä julkaistiin myös toisinaan ensimmäiseksi hevilevyksi julistettu Iron Butterflyn In-A-Gadda-Da-Wida. Briteissä puolestaan loppuvuodesta oli kasassa jo Led Zeppelin, jonka soundista Jimmy Page oli antanut vihjeitä jo alkuvuodesta The Yardbirdsin Think About It -biisillä. Ja marraskuussa julkaistiin myös The Beatlesin White Album, jonka kontekstissaan suhteellisen rankka Helter Skelter -biisi enteili nousevaa raskaan rockin voittokulkua.

Toisaalta BBC:n ajanlaskua voi pitää myös varaslähtönä, sillä Black Sabbathin levytysura alkoi vasta paria vuotta myöhemmin (Black Sabbath ja Paranoid molemmat vuosimallia 1970), ja saman vuonna myös Deep Purple raskautti soundiaan neljännellä albumillaan In Rock.