Irti riippuvuuksista, lähemmäs mystiikkaa – Death Hawksin Teemu Markkula tähyää jälleen uusiin suuntiin

Tummanpuhuvasta psykedeliamaalailustaan tunnettu Death Hawks uudisti ilmettään tuoreella Psychic Harmony -albumilla. Uusimmassa Soundissa yhtye kertoo levyn saloista ja ajatusmaailmasta.
12.8.2019 11:12

Teksti: Sami Nissinen

Psychic Harmony -levyn pinkissä kannessa tyypit poseeraavat aurinkolaseineen ja värikkäine kuteineen ilmeisen rentona, kuin maksimaalista hygge-fiilista tavoitellen. Symbolisella tavalla se kuuluu paitsi lyriikoissa myös yhtyeen asenteessa. On tapahtunut merkittävä muutos, herääminen ja avautuminen, ulospäin suuntautuminen.

– Olen löytänyt viime vuosien aikana uusia juttuja, joihin albumin nimi viittaa. Olen jossain määrin hurahtanut, Teemu Markkula nauraa ja jatkaa:

– Teksteissä on paljon mun omaa tunnetta ja ajatusmaailmaa mukana. Ennen meillä oli enemmänkin sellaista sanoilla maalailua ja folklore-tarinointia. Nyt maalataan meikäläisen sisäistä avaruutta.

– Kyse on sisäistä oivaltamista ja ajattelutyöstä, elämänkatsomuksesta, kokemuksista, ja näkemyksistä. Mä en moralisoi ketään, vaan tämä on henkilökohtainen valinta.

– Mä olen aika ehdoton ihminen suhteessa itseeni, ja jos huomaan, että olen vaikka riippuvainen jostain asiasta, alkoholista tai kahvista, niin haluan osoittaa itselleni, että voin olla ilmankin. Sitten kun on onnistunut vieroittautumaan jostain asiasta, niin voi tehdä sen päätöksen mitä haluaa elämäänsä. Riippuvuuksia on tietysti monenlaisia, se voi olla käyttäytymismalli tai joku ajatusluuppi. Kyse on siitä, mitä on olla hyvä itselle, ja miten voi olla avoin? Avoimuus on avain kaikkeen, Markkula innostuu silmät loistaen.

­Nojaatko näihin tavoitteisiin päästäksesi joihinkin oppeihin tai teksteihin? Kutsutko ajattelutapaasi hengelliseksi?

– Tähän on vaikea vastata, mutta tulee mieleen nyt se, kun muutama vuosi sitten olin Guatemalassa. Siellä oli tällainen kaakaoshamaani ”Keith”, jonka kaakaoseremonioihin osallistuin. Se oli hyvää jorinaa elämästä ja siitä, miten voi suhtautua asioihin. Ja tää yksi vanha jenkkihippi, joka julistaa siellä omaa näkemystään, se on tosi suosittu new age -hahmo, hänen mielestään yksi tärkeimmistä asioista elämässä on pitää hauskaa, sitä ei pidä aliarvioida.

– Olen aina pitänyt mystiikasta musiikissa. Tummanpuhuvat aiheet ja musta huumori ovat aina puhutelleet. Kuuntelin nuorena paljon death ja black metalia, ja toisaalta delta bluesin lyyrinen puoli on hyvin synkkää. Tykkään siitä mielikuvamaalailusta. Jos ennen on ollut joku pimeä mökki metsässä, niin nyt on cocktailkutsut altaan reunalla!

Uudet kappaleenne ovat selkeästi tanssittavampia ja groovaavampia kuin mitkään aikaisemmin tekemänne. Kuinka paljon mietitte kappaleiden tempoja ja klubisoittopotentiaalia?

– Tällä levyllä tempoja mietittiin kyllä tosi paljon, aikaisemmin ne ovat tulleet enemmän intuitiolla.

– Tanssi on loistava keino rentoutua ja käsitellä asioita, ja purkautua. Se on hyvää terapiaa ja meditaatiota.

Miten tämä tulee näkymään tulevilla keikoillanne?

– Aikaisemmin olen ollut kitaraan kahlittuna, joten odotan, että pääsen irrottelemaan ja ottamaan yhteyttä yleisöön eri tavalla. Tietyssä mielessä me haastetaan nyt yleisöä, mutta luulen, että me voitetaan ihmiset puolellemme. Keikkasetistä tulee sekoitus uutta ja vanhaa, ja vanhoja biisejä sovitetaan uuteen kuosiin.

Kesällä yhtyeen voi kuitenkin nähdä ainakin Uusi Tampere -festivaalilla, Pyhä Unplugged -tapahtumassa ja Pyynikin kesäteatterissa, jossa yhtye esiintyy sankariensa Wigwamin kanssa. Lokakuussa kuolemanhaukat tekevät Suomen kiertueen, ja sen jälkeen on Euroopan vuoro.

– Uuden levyn myötä haluamme käydä moikkaamassa vanhoja tuttuja ainakin Puolassa ja Ruotsissa. Espanja kiinnostaisi myös, tai lähteä vaikka Balille!

– On olemassa ”transformational festivaleja”, mihin meidän musa menisi hyvin sanomansa puolesta. Siellä on musan lisäksi workshopeja, joogaa ja erilaista yhteisöllistä toimintaa.

– Edelleen on mielessä, että maailma pitäisi kiertää, ja mielellään soittaen. Rahallisesti siinä ei ole mitään järkeä. Samaan aikaan se ei tunnu yhtään alentumiselta, jos se on uusi paikka, niin se on aina askel eteenpäin. Meidän musiikki on kaikille!

Lue koko haastattelu Soundista 6/2019.

Lisää luettavaa