Kirja-arvio: Olli Ahvenlahden elämäkerta kertoo Vesku-yhteistyöstä, Yleisradiosta ja Venäjän-reissuista

28.12.2023 14:45

Mikko Mattlar
Olli Ahvenlahti, piano
Docendo

Monen nykypäivän taiteilijaelämäkerran olemassaolon voinee täysin perustellusti kyseenalaistaa. Toimittaja Mikko Mattlarin kirjoittama kirja Olli Ahvenlahdesta taas on luonteeltaan sellainen, että on vaikea keksiä syitä sille, miksi Ahvenlahden kertomus olisi yhdentekevä.

Ahvenlahti on elänyt todeksi suomalaisen jazzja populaarimusiikin vaiheita niin pitkään ja monessa roolissa, että olisi sääli, jos näitä tarinoita ei olisi talteen saatettu.

462-sivuiseen kirjaan Mattlar on ylöspannut Ahvenlahden vaiheita yksityiskohtaisesti, mutta ei kuitenkaan pitkäpiimäisesti. On toki melkoista, että tarina alkaa Volgan sivujoen varrelta, ja alkuun käydään läpi Ahvenlahden isänpuoleisen suvun emigroituminen Venäjältä Suomeen.

Tämän jälkeen ura perataan vaihe vaiheelta. Klassikkostatuksen ansainneet jazz-levytykset 1970-luvulla, Ahvenlahden yhteistyö Vesa Matti Loirin kanssa ja aika Yleisradion kapellimestarina saavat kirjassa eniten tilaa. Toki mukaan mahtuu myös tarinoita pienemmistä projekteista, ja jonkin verran sivutaan myös Ahvenlahden yksityiselämää. Kiinnostavinta antia kuitenkin ovat pienet tarinat tien päältä, ja niitä riittää Neuvostoliiton-keikkareissuista lähtien.

Olli Ahvenlahti, piano on vaivaton lukukokemus, eikä faktojen, näkökulman tai tekstin sujuvuuden suhteen ole juuri huomautettavaa.

Teksti: Vilho Pirttijärvi
Artikkeli on julkaistu Soundissa 11/23.

Lisää luettavaa