”Mitä isompi ja tärkeämpi kiho meille vittuilee, sen parempi!” Haastattelussa 30-vuotias Klamydia

30+1 kysymystä Klamydian Vesku Jokiselle. Teksti: Timo Isoaho.
17.10.2018 16:41

1988

Klamydian perustukset taotaan pohjalaiseen maaperään.
– Klamydian piti olla lyhytkestoinen hauskanpitoprojekti. Ja tässä sitä edelleen ollaan!
– Silloin 18-vuotiaana olin melkein nielaista syötin, jonka mukaan ihmisen pitää kouluttautua, hommata kunnon ammatti ja ruveta samanlaiseksi tasapääksi kuin kaikki muutkin. Onneksi en nielaissut.


1989

Klamydian ensimmäinen ep Heja Grabbar ilmestyy.
– Menimme studioon uudenvuodenpäivänä, ja homma oli purkissa 3-4 tunnissa. Jos komppi kääntyi kesken biisin, ei sillä ollut mitään merkitystä. Seuraava kappale, kiitos!
– Ep:tä painettiin 438 kappaletta. Saatiin ilmaiseksi Tapani Kansan levyetikettejä – varmastikin juuri tuon verran – ja käytettiin ne sitten omaan levyyn. Ep:tä tuli aikoinaan vaihdettua esimerkiksi kaljapulloon, mutta myöhemmin Heja Grabbaria on myyty jopa sadoilla euroilla.

1990

Free Animals -yhtiö julkaisee Klamydian debyyttialbumin. Älpee saa myöhemmin seuraa Ceedeestä.
– Lp kasattiin miksauksineen parissa päivässä. Ekan studiopäivän iltana jurrissa lauletut osuudet kuulostivat seuraavana aamuna hirveiltä, joten purkitin ne sitten uudestaan. Ehdittiin siis tehdä levy osittain kaksi kertaa. Näihin aikoihin soitettiin punkbileissä vallatuissa taloissa ja nukuttiin kellareissa rottien keskellä. Hienoja aikoja.

1991

Klamydia perustaa oman levymerkin.
Los Celibatos -kakkoslevyä oli myyty jo kuusitoista tuhatta kopiota, ja istuin kaverin pihalla ja pummin pohjia sen kaljasta. Mietin, että eihän tämä nyt näin voi mennä!
– Arto (Laaksoharju, ex-basisti) ehdotti oman puljun perustamista ja Kråklund Records oli pian pystyssä. Julkaistiin Pää kiinni painajainen 1992, jonka kannessa me näytetään persettä ”musiikkibisneksen isoille toimijoille”. Viesti kuului: me tehdään ihan mitä huvittaa.

1992

Klamydian suosio nousee ja keikkamäärät kasvavat.
– Meillä oli vaasalainen tuttu, joka keitti helvetin hyvää pontikkaa. Otettiin aina reissuun lähtiessä 10 litraa mukaan, mutta silloinhan saatettiin olla tien päällä jopa viikkoja, joten kymppitonkka ei riittänyt kovin pitkälle. Juotiin kuitenkin usein aamusta iltaan. Kun tonkan pohja alkoi häämöttää, tilattiin seuraavan keikkapaikkakunnan Matkahuoltoon savunestettä Veikko Jokelan nimellä. Sitten haettiin pontikkalähetys, ja taas oli helvetin hauskaa.

1993

Neljäs pitkäsoitto Masturbaatio ilman käsiä osoittautuu Klamydian lopulliseksi läpimurroksi.
– Silloin ei ollut soittolistoja ja muun muassa Nina Autio soi radioissa paljonkin. Levy myi perkeleesti ja vuoden aikana keikkoja oli jotakin 150. Juopoteltiin ankarasti, mutta nuorenahan krapula lähti hampaat pesemällä. Onneksi säilyttiin ylipäänsä hengissä.

1994

Klamydian tahti muuttuu entistäkin hurjemmaksi. Bändi julkaisee kaksi livelevyä, Tippurikvartetti-studioalbumin ja Huipulla tuulee -ep:n. Yhtye myös rundaa Saksassa.
– Eräs saksalainen kaveri näki meidän Vaasan-keikan, ja se innostui meiningistä. Vähän myöhemmin Saksasta tuli kirje, että nyt olisi reilu kymmenen keikkaa tiedossa. Ostettiin interrail-junaliput ja lähdettiin kitarat kainalossa kohti Keski-Eurooppaa. Sikäläinen jengi ei tietenkään ymmärtänyt sanoituksia, mutta porukka diggasi silti raivokkaasti. Kaikkiaan tehtiin neljä Saksan-rundia ja joskus soitettiin jopa parin tuhannen hengen saleissa.

Klamydialla on aina ollut tajua myös itseironialle.

1995

Klamydia julkaisee seiskatuumaisen splitin L.A.M.F.-orkesterin kanssa.
– Näihin aikoihin punkskenessä oli paljon straight edge -tyyppejä, ja niiden mielestä viinanjuonti oli suunnilleen saatanallinen synti. Meille punk taas tarkoitti soittamista, ryyppäämistä ja hauskanpitoa. Tultiin L.A.M.F.:n savupäiden kanssa hyvin juttuun, sillä nekin herättivät pahaa verta punkpiireissä. Naurettiin streittareiden fanaattisuudelle ja väännettiin yhteissingle.

1996

Klamydia ja saksalainen Die Lokalmatadore tekevät Kipsi-nimisen split-albumin.
– Levyn piti ilmestyä vain Saksassa ja tein lyriikat ihan heittämällä. Että eihän Suomessa kukaan kuule näitä… Eipä vissiin! Kun import-versioita alkoi näkyä täkäläisissä kaupoissa, päätettiin julkaista levy täällä virallisesti. Pistettiin pihalle myös Perseeseen-single, jonka kannessa olevan tyypin perseestä ulostuu Ruotsin lippu. Sinkku myi platinaa.

1997

Klamydia yllättää insestistä kertovalla Kosketus-kappaleella.
– Sen myötä porukka oivalsi, että näillä on muunkinlaisia biisejä kuin Perseeseen ja Mopolla suohon. Me ollaan tehty musiikillisesti aika lailla samaa rallia kolmekymmentä vuotta, mutta tekstit voivat olla mitä tahansa.
– Insesti on maailman pahin rikos ja halusin tehdä aiheesta herkän, mutta samalla raa’an biisin. Nykyään, 10-vuotiaan pojan isänä, en pysty esittämään tätä livenä.

1998

Klamydia julkaisee Onnesta soikeena -kesäkumibiisin.
– Vielä näihin aikoihin Yleisradion kanavilta kuuli Klamydian biisejä, mutta sitten soitto loppui kuin seinään. Ihmeteltiin, kun single on listaykkösenä, eikä biisi soi radiossa kertaakaan. No, tehtiin pirusti keikkoja täysissä saleissa ja levyt myivät kultaa. Ajateltiin, että ihan sama.

”Nykyään, 10-vuotiaan pojan isänä, en pysty esittämään tätä livenä.”

1999

11-vuotias Klamydia tekee ensimmäisen kerran levyn, joka ”ei niin lähde”.
Zulupohjalla-albumin kasaaminen ei ollut kivaa, ja siitä tuli kaikin puolin liian siisti. Sen jälkeen ei olla tehty sitä virhettä, että käännettäisiin, väännettäisiiin ja tuotettaisiin liikaa. Tämä on punkrockia, annetaan mennä vaan.

2000

Klamydian basistiksi tulee Sami ”Severi” Kohtamäki. Yhtyeen kokoonpano ei ole tämän jälkeen muuttunut.
– Severi on vähän nuorempi kaveri ja se toi mukanaan hirveästi uutta intoa. Bändi alkoi potkia ihan eri tavalla, kun Severi soitti ihan suoraan, ilman mitään hienosteluja. Silloin alkanut hyvä fiilis on kestänyt näihin päiviin asti.

”Kyllähän se hämmästytti, että isänmaallisuus koettiin joksikin vitun natsimeiningiksi.”

2001

Klamytapit-levyltä löytyy raita Ryssä mun leipääni syö. Kyseessä on vittuuntuneiden Kråklund-miesten suora kannanotto.
– Klamydian levyjä oli myynnissä Tallinnassa, jopa ennen niiden virallista julkaisua, ja jotkut tyypit toivat niitä kahmalokaupalla Suomeen. Pitihän siitä tehdä protestilaulu. Ja kun minä teen protestilaulun, niin silloin asioita ei piilotella tai kaunistella vaan hommat sanotaan suoraan.

2002

Klamydia julkaisee Suomi on sun -kappaleen ja saa niskoilleen eriskummallisia syytöksiä.
– Biisissä kunnioitettiin ihmisiä, jotka taistelivat meille vapaan maan. Kyllähän se hämmästytti, että isänmaallisuus koettiin joksikin vitun natsimeiningiksi. Jos tykkäät omasta maastasi ja kehtaat pitää Suomen Leijona -riipusta, se on maailman suurin synti. Aivan vitun sairasta.

2003

Klamydia täyttää viisitoista ja julkaisee Piikkinä lihassa -kokoelman.
– Haluttiin mukaan spesiaalimeininkiä ja kysyttiin tuttuja tekemään ”kaveri-covereita”. Olihan se mahtavaa, kun esimerkiksi Children Of Bodom tuli studioon ja veti Latomeren ykkösellä purkkiin. Darudelta, joka on Klamydia-fani, tuli sitten vähän toisenlainen versio…

2004

Vesku, Alexi Laiho ja Tonmi Lillman perustavat Kylähullut-projektin.
– Kylähullut julkaisi kaksi pitkäsoittoa ja pari ep:tä ja piti yhdet treenit. Ne pidettiin Alexin asunnossa yhtenä yönä. Laiho soitti kitaraa, Lillman hakkasi pöytää ja naapuri takoi seinää. Kylähullut oli äärimmäistä hauskanpitoa ja armotonta viinanjuontia, eikä yhtään mitään muuta. Naama oli nauramisesta kipeänä kaksi viikkoa jokaisen session jälkeen.

2005

Tyhmyyden ylistys -levyn kappale Pienen pojan elämää aloittaa taas yhden noususuhdanteen Klamydian uralla.
– Esimerkiksi Pienen pojan elämää, Pohjanmaalla, Pyyntö ja Rakas hullu ovat olleet hyvin tärkeitä biisejä 2000-luvulla, ja ne ovat nostaneet yhtyeen suosion uusiin sfääreihin. Tein viimeksi mainitun Lillmanin muistolle ja kappaleen äärellä tuli mystinen fiilis, että Tonmi nyökkäilee tälle hyväksyvästi jostakin toiselta puolelta.

2006

Äärimmäisen harvinainen Klamydia-vuosi. Ei yhtään julkaisua.
– Pääsikö näin käymään? Voi ollakin. Ei niitä kaikkia jumalauta muista. Julkaisuja on niin älyttömästi.

2007

Klamydia paiskaa markkinoille oman nimikkoalbuminsa.
Tyhmyyden ylistys ei onnistunut kokonaisuutena, sillä valopilkkujen sekaan päätyi puoliväkisin väännettyjä, ”muka-hauskoja” ralleja. Klamydian valmisteluvaiheessa biisit syntyivät täysin luonnollisesti, eikä siellä ole mitään pakotettua tai teennäistä. Albumi onnistui niin hyvin, että annettiin sille nimi Klamydia.

2008

Vesku Jokisesta tulee isä. Se ei vaikuta Klamydian tekemisiin.
– Minusta on kuoriutunut viimeisen kymmenen vuoden ajan kaksi persoonaa: Klamydian Vesku ja koti-isä. Kun astun keikkabussin ovesta sisään, muutun Veskuksi. Kun taas olen kotona pojan kanssa, olen isä. Ei se oikein toisinkaan päin voi mennä… Olen omasta mielestäni onnistunut kummassakin roolissa ihan hyvin.

”Kun astun keikkabussin ovesta sisään, muutun Veskuksi. Kun taas olen kotona pojan kanssa, olen isä.”

2009

Klamydia julkaisee Rujoa taidetta -albumin. Myyntilistalla taakse jää muun muassa U2:n uutuus.
– Levy onnistui ja kiertue oli pirun hieno. Rundattiin esimerkiksi Apulannan kanssa ja mahtavien keikkojen päätteeksi vedettiin yhdessä The Ramonesia. Olen tuntenut Apiksen kaverit alusta asti ja kyllähän niiden rockhenki haisee hyvältä.

2010

Rockbändit käyvät yhä harvinaisemmiksi esimerkiksi rockfestivaaleilla, mutta Klamydian keesi ei osoita notkahtamisen merkkejä.
– Erityisesti viime vuodet ovat olleet kummallisia, kun monen festivaalin päälavan kattaus on saattanut olla mallia JVG, Sanni, Cheek ja Klamydia. Kun tämä meininki alkoi, olin aika varma, että saamme soittaa tyhjälle festarikentälle, mutta jengiähän on riittänyt joka puolelle. Nuorisosta ei tarvitse olla huolissaan: ne diggaa Klamydiasta.

”Nuorisosta ei tarvitse olla huolissaan: ne diggaa Klamydiasta.”

2011

Loputon luokkaretki -albumilta löytyy kappale Idols-jämien hoitokoti.
– En tunnetusti ole Idolsin ja muiden tv-formaattien fani. Mitä helvettiä se tekee nuoren itsetunnolle, kun se nostetaan yhtäkkiä nollasta tähtiin ja puolen vuoden päästä hypetys on päättynyt? Ihmiset ovat tuossa skenessä kertakäyttöhyödykkeitä, ja se on raakaa hommaa.

2012

Vesku Jokinen & Sundin Pojat julkaisee Juuret-ensialbuminsa.
– Sain 40-vuotislahjaksi kaksi studiopäivää ja kutsuin sinne Elonkerjuun herroja. Nauhoitimme biisit Olen suomalainen ja Nälkämään laulu, ja ne kuulostivat helvetin hyviltä. Tehtiin sitten kokonainen albumi ja keikkoja. Kokoonpano saattaa aktivoitua jatkossakin.

2013

Eräs XXV-albumin huippukohdista on biisi Klamydia on perseestä.
– Päätin haukkua meidät jo valmiiksi ja säästää toimittajilta ja muilta mielensäpahoittajilta sen vaivan. Klamydian meininkihän on aina ollut sitä, että mitä isompi ja tärkeämpi kiho meille vittuilee, sen parempi. Sillä hetkellä, kun kriitikot alkavat kehua, pitää laittaa pillit pussiin, mutta onneksi sitä päivää ei taida tulla.

”Päätin haukkua meidät jo valmiiksi ja säästää toimittajilta ja muilta mielensäpahoittajilta sen vaivan.”

2014

Vaasan Sport nousee SM-liigaan.
– Pelasin Sportin divarijoukkueessa kahdeksan kauden ajan, ja Klamydia on nykyään mukana Sportin mainostuksessa. Elonkerjuu teki juuri Sportin kannatusbiisin, ja minä olen raidalla fiittaamassa, kuten nykyään sanotaan.

2015

Eräs Veskun esikuvista, Motörheadin Ian ”Lemmy” Kilmister, menehtyy.
– Näin Motörheadin Närpiössä 1980-luvun alkuvuosina, ja se kokemus muutti elämäni. Mieletön keikka. Sen jälkeen Motörhead on vaikuttanut kaikkiin musiikillisiin tekemisiini.

2016

Klamydia ja Vaasan kaupunginorkesteri esiintyvät yhdessä. Tapauksen johdosta julkaistaan livelevy Punksinfonia.
– Onko joku muu punkbändi tehnyt keikkoja sinfoniaorkesterin kanssa? En ole varma, mutta ehkä me teimme rockhistoriaa. Kokemus oli suurenmoinen, vaikka iltaseitsemältä istuvalle yleisölle esiintyminen ei olekaan se omin juttu.

Nauru ei hyydy 30 vuotta myöhemminkään. Kuva Jaakko Manninen.

2017

Vesku Jokinen liittyy Instagramiin.
– Heitin vaasalaiselle hiphop-artisti Kuningas Pähkinälle, että ”pistä minut sinne Instagramiin”. Sehän pisti. Spotify, some ja tällaiset eivät ole vahvinta alaani, mutta turha niitä vastaan on tapellakaan. Ollaan mukana nykymeiningissä sen verran kuin tarvitsee.

2018

Klamydia juhlii kolmenkymmenen vuoden mittaista taivalta niin julkaisu- kuin keikkarintamallakin.
Aikuisilta kielletty -albumi sisältää uusia biisejä ja kaikenlaisia bonuksia. Fyysiseltä versiolta löytyy myös loppuunmyydyllä Pakkahuoneella taltioitu old school -materiaalia sisältävä live. Tänä syksynä paiskataan muutamia vetoja, jolloin lavalle nousevat kaikki Klamydian entiset jäsenet. Onhan se ihan mieletöntä, että me kaikki ollaan hengissä!

”Onhan se ihan mieletöntä, että me kaikki ollaan hengissä!”

Bonus

Vesku, onko sinusta ikinä aikuiseksi?
– Jos aikuinen tarkoittaa tylsää uraihmistä, joka ei uskalla koskaan tehdään mitään kun ”joku voi ajatella minusta sitä ja tätä”, niin ei ole. Mutta jos aikuisuus on sitä, että pitää jälkikasvusta huolta ja hoitaa omat hommansa niin, ettei kenelläkään ole paha olo minun takiani… No, kyllä minä sellaiseen lähden ilomielin!

Teksti: Timo Isoaho
Julkaistu alun perin Soundissa 8/2017

Lisää luettavaa