Kuinka taitava kitaristi voi luoda itselleen uran musiikissa? Kitarasankari Guthrie Govan kertoo yhden tarinan

Kitarasankari Guthrie Govan saapuu jälleen arvostetun The Aristocrats -yhtyeensä kanssa Suomeen kolmen konsertin turneelle. Teknisen rockin kolme muskettisoturia esiintyvät lokakuun lopussa Jyväskylässä, Tampereella ja Helsingissä.
25.10.2023 11:39

Guthrie Govanin musikaalisuus kumpuaa lapsuudesta, jolloin hänen vanhempansa kuuntelivat rockmusiikkia nuoren pojan imiessä itseensä vaikutteita kotona soineesta äänimaisemasta. Govaniin vetosi erityisesti rockin asenne ja tunnelma.

– Luulen, että sen raaka, alkukantainen energia oli minusta lapsena kaikkein jännittävintä ja inspiroivinta. Rockin yleinen soundi ja fiilis ovat kiistatta vähintään yhtä tärkeitä kuin sen melodiset ja harmoniset osat. Monet varhaiset rocksävellykset saattavat olla helppoja soittaa, mutta niitä on vaikea soittaa hyvin, Govan kertoo.

Govan mainitsee ensimmäisiksi vaikutteikseen musiikin saralla nimiä, jotka ovat tuttuja monelle samaan tapaan nuorena rockista kiinnostuneille. Puheessa vilahtavat tekijät, kuten Chuck Berry, Little Richard ja Elvis Presley.

Siinä missä rockmusiikki veti nuorta Govania puoleensa vanhempien kuunteleman musiikin ansiosta, sai tuleva rakkaus kitaraan syntynsä lähes yhtä varhain. Muusikon kodin nurkissa pyöri vanha nylonkielinen akustinen kitara keräämässä pölyä ja tulevan muusikon kiinnostuneita katseita. Govania ei myöskään ollut vielä iällä pilattu kiinnostuksen herätessä, sillä auringon kiertoja oli takana vasta kolme.

Luonnollisesti nylonkielinen kitara ei kuitenkaan soveltunut janoiselle rokkarille, vaan sähkökitara oli saatava. Onneksi vanhemmat tiesivät, että ostos olisi kannattava investointi, ja niinpä asetettiin tärkeä kulmakivi kitaravirtuoosin uralle.

Ensimmäisen keikkansa Govan soitti kaksi vuotta myöhemmin vain viisivuotiaana. Hänen isänsä tunsi yhden muusikon töistä, ja nuorukaiselle annettiin pieni vierailevan tähden paikka eräällä keikalla kylän konserttisalissa.

– Esiintymiseni saattoi hyvinkin olla merkityksetön, mutta kokemus oli minulle oivallus – ennen tuota hetkeä olin soittanut vain kotona, mutta tuon keikan aikana yhtäkkiä tajusin, että musiikki on jotain, jota voi esittää ihmisten kanssa ja ihmisille, Govan pohtii.

Muusikon uransa alkuvaiheilla Govan kohtasi myös monia vastaavia oivalluksia, joista osa oli erittäin hyödyllisiä. Ammattiuransa alussa hän esimerkiksi ymmärsi nopeasti, että menestyäkseen kilpaillulla alalla pitää soittajan keksiä ne taidot, joissa hän on erittäin hyvä ja joita hän voi tarjota oikeisiin tehtäviin.

– Minulla on aina ollut suhteellisen hyvä korva. Itseoppineena soittajana melkein kaikki mitä olen koskaan oppinut, on tullut kuuntelemalla äänitettyä musiikkia ja yrittämällä jäljitellä sitä soittimella. Joten päätin lähestyä joitakin brittiläisiä kitaralehtiä esimerkkieni kanssa transkriptiotyöskentelystäni, ja se osoittautui ensimmäiseksi musiikilliseksi toiminnaksi, jonka avulla pystyin itse asiassa maksamaan vuokrani.

Govan aloitti uransa aikana, jolloin ei ollut mitään Spotifyn tai Tiktokin kaltaisia alustoja. Siksi onkin mielenkiintoista pohtia, kuinka erilainen hänen uransa olisikaan, mikäli radion ja lehtien sijaan uraa pitäisi rakentaa somen ja tekoälyn aikana.

– Nykyään YouTube ja sosiaalinen media ovat vaikutusvaltaisempia kuin koskaan, mutta käytännössä huomiosta kilpailee nykyään niin paljon enemmän toimijoita. Jos aloittaisin nyt uudelleen, tuntuisi ehkä vähän siltä kuin ostaisin arpakupongin.

Joten jos Govan saisi yhden toiveen siitä, mihin musiikkimaailma kehittyisi jatkossa, toivoisi hän luonnollisesti striimauspalveluiden löytävän tapoja maksaa enemmän rojalteja muusikoille.
Hän kuitenkin myös haluaa rohkaista tekoälyä pelkääviä sen suhteen, että kehittyvä teknologia on uhka ainoastaan kaavamaiselle listamusiikille, ei monimuotoisemmalle taiteelliselle ilmaisulle.

– On mahdollista, että lähivuosina suuri yleisö alkaa jälleen arvostaa niitä taiteilijoita, joilla on jotain todella ainutlaatuista sanottavaa.

Teksti: Samuel Järvinen
Haastattelu on julkaistu Soundissa 9/23.

Guthrie Govan ja The Aristocrats esiintyvät Jyväskylän Lutakossa 26. lokakuuta, Tampereen Olympiassa 27. lokakuuta sekä Helsingin Ääniwallissa 28. lokakuuta.

Lisää luettavaa