Kyyria palaa vielä yhden kesän ajaksi – Santeri Kallio kertoo, mikä katkaisi aikanaan yhtyeen nousukiidon

27.6.2023 07:00

Suomalainen raskas musiikki löi maailmalla läpi uuden vuosituhannen alkupuolella, kun Nightwish, Children Of Bodom, HIM ja kumppanit alkoivat nousta yhä kirkkaampiin valokeiloihin. Menestyksen peruskiviä oli kuitenkin taottu jo 80- ja 90-luvuilla Tarotin, Stonen, Waltarin, Amorphisin, Stratovariuksen, Sentencedin ja muiden toimesta.

Niin, ja Kyyrian.

Hurjana livebändinä tunnetun helsinkiläisen Kyyrian (laulaja Ville Tuomi, kitaristi Mikael Tanner, basisti Niclas Etelävuori, kosketinsoittaja Santeri Kallio ja rumpali Mika ”Kaasu” Karppinen) kiireisimmät vuodet osuivat 90-luvun jälkipuoliskolle, kun yhtye julkaisi studioalbumit Blessed Ravings (1995), Alien (1997) ja Inner Wellness (1998).

– Levyt soundaavat ihan erilaisilta toisiinsa nähden. Debyytti on hyvinkin railakas paketti, ja se rönsyilee sinne ja tuonne. Tämä johtuu siitä, että biisit sävellettiin usean vuoden aikana, sanoo Kallio.

– Kun tehtiin Alienia, diggailtiin esimerkiksi Biohazardista ja Faith No Moresta. Jos Waltari oli raskaan crossoverin edelläkävijä Suomessa, me taidettiin sitten olla nu-metalin pioneereja – erityisesti Alienin aikaan.

Inner Wellness taas nauhoitettiin San Franciscossa saksalaistuottaja Bernd Burgdorfin kanssa. Meillä oli parikymmentä biisiä, ja huolellisen esituotannon jälkeen albumille valittiin kymmenen kappaletta. Kokonaisuudesta tuli Alienia melodisempi ja modernimpi. Levy kuulostaa edelleen hyvältä.

Kun Inner Wellnessin ilmestymisestä oli vierähtänyt vain puolisen vuotta, Kyyria hajosi palasiksi.

– Lopettamisen taustalla oli muutamia syitä. Meillä ei ensinnäkään ollut erityisen hauskaa keskenään, sillä oltiin menty ihmisinä eri suuntiin. Sisäisiä ristiriitoja riitti, eikä alkuaikojen hienosta bändifiiliksestä ollut enää tietoakaan.

– Näihin aikoihin Kyyrian tähtäin oli selkeästi ulkomailla. Sitten kävi niin, että juuri kun Inner Wellness oli ilmestymässä, saksalainen levy-yhtiömme myytiin, ja me saatiin sieltä kenkää. Yhtäkkiä kaikki tulevaisuudennäkymät romahtivat, ja se oli todella kova isku.

Isku oli niin kova, ettei yhtye siitä enää toipunut. Kyyria teki Inner Wellnessin jälkeen vielä Suomen-kiertueen ja kävi jättämässä jäähyväiset saksalaisille faneille, mutta se oli sitten siinä.

Paitsi ettei ollutkaan. Tauko venähti lopulta neljännesvuosisadan mittaiseksi, mutta nyt Kyyrian hiljaiselo katkeaa yhden kesän ajaksi.

– Jo joskus kymmenisen vuotta sitten innostuttiin kollektiivisesti, että muutaman keikan soittaminen olisi hemmetin kivaa, mutta idea ei silloin edennyt tekemisen asteelle, sanoo Kallio.

– Sitten päätettiin, että jos me aiotaan vielä joskus aktivoida bändi, se on parempi tehdä nyt eikä liian myöhään. John Smith -festivaali on kysynyt Kyyriaa esiintymään jo vuosien ajan, ja ilmoitettiin sitten heille, että nyt me tultaisiin. Sen jälkeen sovittiin myös muutamia muita keikkoja, ja kesällä onkin luvassa kahdeksan esiintymistä.

– Ollaan treenattu todella ahkerasti, ja bändi soundaa helvetin hyvältä. Ja mikä hienointa, meillä on ratkiriemukasta keskenämme!

Jos konsertit menevät hyvin ja teillä on edelleenkin hauskaa, onko luvassa muutakin jatkoa?

– Sanotaan niin, että jos joku haluaa nähdä meidät, se kannattaa tehdä nyt. On puhuttu siihen malliin, että keikka Helsingin Tavastialla lauantaina 19. elokuuta tulee olemaan Kyyrian viimeinen veto koskaan.

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 6/23.

Kyyrian keikat kesällä 2023:
27.6. Helsinki, On The Rocks
1.7. Provinssi, Seinäjoki
6.7. Turku, Logomo
22.7. John Smith Rock Festival
11.8. Tampere, Olympia
17.8. Hämeenlinna, Suisto
18.8. Helsinki, Tavastia
19.8. Helsinki, Tavastia

Lisää luettavaa