Sumun seasta pilkottava valo – Lauantailekana Le Roi: Luoteisväylä

"Teksti on suora kertomus ilmastonmuutoksesta."

Le Roi. Kuva: Harri Hinkka

Lauantailekat ovat meneviä ja tunnelmallisia kotimaisia ralleja. Ei raja-aitoja.

Päivän Lauantailekan meille toimittaa eilen Vapaus, kahleet ja kaipaus -debyyttialbuminsa julkaissut helsinkiläis-jyväskyläläinen Le Roi. Orkesterin laulaja-biisintekijä Eero Salonlahti kommentoi vastikään videonkin saanutta Luoteisväylä-kappaletta näin:

Luoteisväylä on todennäköisesti paras teos, jonka olen henkilökohtaisella musiikkiurallani saanut aikaiseksi. Sama pätee myös biisin videoon. Teksti on suora kertomus ilmastonmuutoksesta: kuussa käyneet ovat umpikujassa ilmaston lämpenemisen pysäyttämisessä, nouseeko merenpinta vai laskeeko se? Kättä tunnutaan väännettävän siitä, kuka on oikeassa. ”Raamatussakin luvataan sateenkaari Nooalle merkiksi siitä, ettei uutta vedenpaisumusta tule”, voisi kuulua jonkun perustelu ilmastonmuutoksen kieltämisen puolesta.

Ohjaamansa Luoteisväylän musiikkivideon Salonlahti esittelee seuraavasti:

Kappaleen video on rajatilakertomus. Mennyt on jäänyt taakse, nykyisyys on yhtä suurta sumua ja tulevaisuudessa pilkottaa valo. Vapautuminen odottaa videon matkaajaa  vapautujaa eivät tulevassa paina menneet murheet enää millään tavoin. Tulevaisuus on tatuoituna iholle kauniina haavekuvina.

Lauantaileka Le Roi: Luoteisväylä

Luoteisväylän ja muut tuoreet herkut löydät tuttuun tapaan myös viikoittain päivittyvältä Parasta juuri nyt -soittariltamme: