Maailmat yhtyvät Apocalyptican albumilla

Helsinkiläisen sellometalliyhtye Apocalyptican jättiurakka on vihdoin takana. Worlds Collide -albumi ilmestyy syyskuun puolivälissä ja tylyn sellotykityksen ohella kuullaan mm. Till Lindemannin (Rammstein), Corey Taylorin (Slipknot/Stone Sour) ja Cristina Scabbian (Lacuna Coil) laulusuorituksia, Dave Lombardon (Slayer) rumputulta sekä japanilaisen Tomoyasu Hotein (tuttu mm. Kill Bill -soundtrackilta) kitarointia.

Eletään heinäkuun puoliväliä. Suomesta lähtiessä oli mukavan lämmintä, mutta Berliinissä tuulee kalseasti ja sataakin.

– Mitä kummaa? Eikö täällä ole kesää lainkaan, Apocalyptican Paavo Lötjönen ihmettelee.

Tummatukkainen sellisti kertoo seuraavaksi lomamatkastaan Poriin.

– Oli tarkoituksena vähän surffata, mutta eihän sieltä sitten löytynyt tuulta nimeksikään, mies naurahtaa.

Nyt loma on kuitenkin takana ja Apocalyptica on taas täydessä työn touhussa. Tämän Berliinin-matkan tarkoituksena on esitellä "melkein valmista" Worlds Collidea tärkeimmille eurooppalaisille journalisteille. Samalla bändi antaa myös muutamia haastatteluja.

– Saa nyt nähdä, mitä tässä osaa sanoa! Edellisistä haastatteluista on jo aikaa, Paavo hymähtää automatkalla hotellille.

Juuri ja juuri Helsingissä lentokoneeseen ehtinyt Eicca Toppinen ei ole ehtinyt rentoutumaan ennen Saksan-promoreissuakaan.

– Periaatteessa sellonauhoitukset olivat purkissa jo ajat sitten… Mutta sitten päätettiin tehdä vielä kaikenlaisia pikku juttuja. Olin sitten eilisiltaan asti Tukholmassa. Sitten lensin Suomeen, nukuin muutaman tunnin ja lähdin taas lentokentälle, Toppinen kertoo.

Apocalyptica nauhoitti Worlds Colliden Tukholmassa ruotsalaistuottaja Jacob Hellnerin pajalla. Hellner tunnetaan millintarkasta työstään mm. Rammsteinin ja Clawfingerin kanssa.

– Jacobin tuottamia Rammstein-levyjä kuulleet varmaan ymmärtävät, miksi meidänkin levyn tekeminen on kestänyt. Aloitimme albumin rakentamisen elokuussa 2006 ja esituotantovaihe jatkui koko talven yli. Studio kutsui helmikuussa eikä sessio ollut ohi vielä heinäkuussakaan, Toppinen sanoo.

– Jacob on älyttömän tarkka jätkä. Hän haluaa tuntea biisit pohjamutia myöten; mitä niissä ajetaan takaa ja niin edelleen.

Vain pari tuntia Berliiniin laskeutumisen jälkeen Apocalyptican kundit astuvat Itä-Saksan kansallisen televisioyhtiön entisiin tiloihin. Worlds Colliden raakaversiota kuulemaan saapuneet toimittajat ovat jo paikalla. Jotkut heistä on tuttuja Apocalyptican kundeille jo vuosien takaa, osa taas on täysin uusia kasvoja. Tervetuliaispuheiden jälkeen reilu parikymmentä ihmistä vaeltaa viereisen studion tarkkailuhuoneeseen ja Eicca ryhtyy kertomaan yleisluontoisia asioita uudesta Apocalyptica-kiekosta.

– Valitettavasti emme kuule tänään kokonaista levyä, sillä Jacob Hellner on tälläkin hetkellä miksaamassa viimeisiä biisejä Tukholmassa… Enkä itse asiassa tiedä sitäkään, tulevatko kaikki tänään kuultavat kappaleet Worlds Colliden lopulliselle versiolle, Toppinen kertoo ja jatkaa:

– Tämän levyn tekeminen on ollut hyvin jännittävää. Olemme testailleet rajojamme moneen otteeseen ja kokeilleet, mitä kaikkea voimme tehdä esimerkiksi soundien ja tuotannon puolesta. Jacobin myötä moni asia on muuttunut, parempaan suuntaan. Ja toki levyllä on myös muutamia vieraita, joiden ansiosta albumista tuli hyvin monipuolinen.

Eicca pitää pienen tauon ja jatkaa.

– Dave Lombardo on messissä jo kolmatta kertaa. Tämähän näyttää muodostuvan jo traditioksi, että hän ilmestyy mestoille, kun Apocalyptica tekee uutta levyä (naurua). Meillä on ensimmäistä kertaa messissä myös kitaristi eli japanilainen supertähti Tomoyasu Hotei. Oli myös hienoa saada messiin 3 Days Gracen solisti Adam Gontier sekä Corey Taylor ja Cristina Scabbia. Puhumattakaan Till Lindemannista, jonka tulkitsema biisi tulee varmasti pienoisena yllätyksenä. Vai kuinka monet tietävät, että David Bowie kirjoitti Heroes-klassikosta myös saksankielisen version?

Ja sitten Worlds Collide tärähtää käyntiin… Tai no, ensimmäinen kappale Last Hope starttaa Apocalypticalle "tyypillisellä" tunnelmoinnilla, kunnes minuutin kohdalla mennään jo tukka putkella. Käy välittömästi selväksi, että Jacob Hellner on nostanut suomalaisyhtyeen soundillisesti kokonaan uudelle tasolle. Jytisee, jytisee.

Myöhemmin illalla Apocalyptican uudet biisit ovat soineet aika monta kertaa läpi, Corey Taylorin tähdittämä tuore promovideo I’m Not Jesus on pyörinyt tietokoneen ruudulla nonstoppina, toimittajat ovat saaneet mahansa täyteen ruokaa saksalaismakkaroita (jotkut myös päänsä täyteen olutta) ja suomalaismuusikot ovat jakaneet tukun haastatteluita. Lyhyen fotosession jälkeen tilataksi suuntaa kohti yhtyeen majapaikkaa Alexanderplatzilla.

– Hemmetti sentään, jotkut toimittajat kyselivät, että miksi päätitte tehdä hevilevyn juuri nyt. Siistiä, tehtiinkö me tosiaan hevilevy, rumpali Mikko Siren nauraa.

– No, sittenpähän levyn nimi osui ainakin oikeaan. On heviä, on paljon muuta – eri maailmat siellä kohtaavat!

www.apocalyptica.com