Millainen bändi on Nightwishin Kai Hahdon arvostama Vola? Rumpali Adam Janzi hehkuttaa Suomea ja Tuska-festaria

Timo Isoaho jututti Kööpenhaminassa vuonna 2006 perustetun Volan rumpalia Soundiin 6/23.
1.8.2023 10:53

Oletko kuullut tanskalaisesta Vola-yhtyeestä? No, nyt ainakin olet! Modernia progressiivista metallia soittava bändi perustettiin vuonna 2006, ja askel askeleelta kohti kirkkaampia parrasvaloja marssineen yhtyeen täysimittainen debyyttilevy Inmazes ilmestyi 2016.

Seuraavana vuonna Volan kokoonpanoon liittyi taitava ruotsalaisrumpali Adam Janzi, eikä bändin ole tarvinnut vilkuilla sen jälkeen taakseen. Vola on ehdottomasti yksi niistä nimistä, joista tullaan kuulemaan jatkossa hyvinkin paljon.

– Jos muistan oikein, ensimmäinen kuulemani Vola-biisi oli Inmazesin raita Starburn. Pidin bändistä heti, mutta minun täytyy sanoa, että jouduin tsekkaamaan kappaleen monta kertaa ennen kuin todella pääsin sen sisälle. Toisaalta tässä tullaan heti yhteen Volan suurimmista vahvuuksista. Meidän materiaalimme saattaa hyvinkin iskeä kertakuulemalta, mutta yhtä lailla biiseistä löytyy uusia puolia jokaisen kuuntelukerran myötä, sanoo Janzi.

Miten tulit liittyneeksi Volaan?

– Bändi etsi rumpalia, ja viesti kantautui minunkin korviini. Päätin lähettää yhtyeelle lyhyen esittelyvideon, ja sen jälkeen he kutsuivat minut treenikämpälle. Soitimme sitten yhden keikan yhdessä, ja sen jälkeen minut kiinnitettiin vakituiseksi jäseneksi.

– Tämä keikka jäi muutenkin mieleen. Soitimme saksalaisfestivaalilla keskellä päivää, ja aurinko paistoi suoraan lavalle. Pian kosketinsoittajamme tietokone kuumeni niin kovasti, että masiina alkoi sekoilla ihan tosissaan. Meidän piti pitää pieni jammailutauko, mutta onneksi tietokone viileni sitten sen verran, että pääsimme jatkamaan konserin loppuun asti, rumpali nauraa.

– Sen jälkeen on sattunut kaikenlaista. Esimerkiksi erään kerran soitimme Chilessä, ja heitin epähuomiossa tärkeitä asiapapereita roskakoriin lentokentällä. Siinä iski pieni paniikki, kun tajusin jääväni Chileen, mikäli en löydä hukkaamiani dokumentteja. Onneksi ne olivat vielä samassa roskiksessa. Ihmiset taisivat kyllä hieman ihmetellä, kun tongin kiivaasti roskakoria, ja samalla aikamoinen tuskan hiki puski päälle!

Volan kakkoslevy Applause Of A Distant Crowd ilmestyi 2018. Millaisia muistoja sinulla on tuon albumin tekemiseen liittyen?

– Se oli ensimmäinen varsinainen studiosessioni tämän yhtyeen riveissä, ja rakastin levyn tekemistä. Mieleen jäi elävästi myös Ghosts-videon kuvaussessio, sillä filmasimme pätkän hienossa paikassa veden äärellä. Videoiden tekeminen ei ole aina hauskaa, mutta Ghostsin duunaaminen oli aivan huikeaa.

Witness-albumi (2021) taas ilmestyi pahimpaan korona-aikaan.

– Maailmantilanne ei sinänsä vaikuttanut levyn tekemiseen. Sulkeuduimme hienon studion uumeniin Göteborgissa, ja uppouduimme täysin Volan maailmaan. Emme toki pystyneet juurikaan keikkailemaan kiekon ilmestymisen jälkeen, mutta kaikki muut Witness-levyyn liittyvät muistot ovat hyvinkin rakkaita, sanoo Janzi.

– Sitten teimme striimikeikan hylätyssä tanskalaisessa sotilastukikohdassa, ja julkaisimme vedon myöhemmin Live From The Pool otsikon alaisuudessa. Kasasimme paikan päälle huikean valosetin, ja tämä spessukonsertti oli muutenkin varsin unohtumaton kokemus.

Entä oletteko kirjoittaneet uutta materiaalia?

– Kyllä. Olen itse asiassa jo nauhoittanut rummut muutamiin uusiin biiseihin. En voi valitettavasti kertoa vielä mitään tarkempia yksityiskohtia, mutta tuoretta materiaalia on luvassa!

Nightwish-rumpali Kai Hahto on kova Vola-diggari. Olet myös tavannut hänet.

– Kyllä vain. Kai on aivan mahtava tyyppi! Hän tuli perheensä kanssa katsomaan meitä viime vuonna, kun soitimme muutamia keikkoja Suomessa. Annoin myös hänen pojalleen spesiaalin rumputunnin, Janzi hymyilee.

Nightwish työskentelee uuden materiaalin kimpussa kuluvan kesän aikana, mutta olen varma, että Kai tekee kaikkensa päästäkseen katsomaan Volan keikkaa John Smith -festivaalille heinäkuussa.

– Toivon todella, että hän pääsee paikan päälle! En myöskään malta odottaa John Smith -keikkaa, sillä suomalaiset kesäfestarit ovat suurenmoisia tapahtumia. Soitimme viime kesänä esimerkiksi Tuskassa, ja rakastuin tapahtumaan ja sen yleisöön saman tien!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 6/23.

Lisää luettavaa