”Molemmat olivat työstäneet täysin samaa kappaletta toisen tietämättä” – Perjantaibiisinä Mantaray: Unsaid

Jyväskyläläinen Mantaray julkaisi helmikuun viimeisenä perjantaina No More Sirens -nimeä kantavan toisen pitkäsoittonsa. Soundin Perjantaibiisinä esittelyssä levyn aloittava tunnelmallinen Unsaid.
23.2.2018 10:52

Mantarayn Atlantic-debyytistä on ehtinyt kulua kaksi vuotta. Millainen toisen albumin syntyprosessi oli?

– Pidimme pienen tauon kaikesta biisien tekemisestä, mutta kun aloimme taas puhumaan Mantarayn jatkosta, ajattelimme heti, että haluamme tehdä toisen kokopitkän levyn. Tällä kertaa levyntekoprosessi oli huomattavasti hallitumpi ja lyhyempi kuin aiemmin, sillä biisit syntyivät pääpiirteittäin parin kuukauden aikana, kitaristi Jonne kertoo levytysprosessista.

– Nyt aloitimme alusta tekemään biisejä juuri tätä levyä varten. Sen vuoksi itselläni ainakin on sellainen fiilis, että No More Sirens on aika ajankohtainen kuvaus omista fiiliksistä ja siitä, miltä Mantaray kuulostaa nyt.

”Koko muu levy oli vielä melko levällään, mutta Unsaid oli valmiina pitkään ja pysyi lähes muuttumattomana äänityksiin asti.”

Miten juuri Unsaid valikoitui aloitusbiisiksi?

Unsaid tuntui aina sopivalta aloitusbiisiltä. Teimme kappaletta tavallaan koko ajan levyn ensimmäiseksi kappaleeksi ja ei se tuntuisi oikein sopivankaan mihinkään muuhun kohtaan tällä albumilla, laulaja Jaakko kuvailee.

Unsaid oli ensimmäinen kappale, jonka sävelsin tälle levylle. Se oli siitä harvinainen kappale, että se muotoutui valmiiseen muotoonsa suhteellisen nopeasti. Koko muu levy oli vielä melko levällään, mutta Unsaid oli valmiina pitkään ja pysyi lähes muuttumattomana äänityksiin asti, Jonne avaa biisin taustoja.

– Olin kirjoittanut jo melkein kaikki sanat biisiin mitä ei oltu vielä sävelletty. Minulla oli sanoituksesta sellainen olo, että tiesin millaista tunnelmaa haluaisin kappaleeseen, mutten osaisi itse säveltää sitä tarpeeksi hyvin. Eräänä päivänä treeneissä Jonne soitti kitaralla biisiä, josta minulle tuli heti sellainen olo, että tämä se on! Se oli sellainen tilanne missä molemmat olivat työstäneet täysin samaa kappaletta toisen tietämättä, Jaakko paljastaa.

Perjantaibiisi – Mantaray: Unsaid

Lisää luettavaa