Nuoret ja raikkaat: Grillijono K.O.

Rajoja tunnustamattomat.

Grillijono K.O. Kuva: Tero Björklund

Nuoria, raikkaita ja rakastuttavia. Sellaisia artisteja ja yhtyeitä maassamme on monia, etkä ehkä ole koskaan kuullutkaan heistä. Vielä.

Vaasasta singahtaa tärykalvoillemme punk rock -kvartetti nimeltään Grillijono K.O. Koplan kitarisa- ja kitaravastaava Tommi ”Lobo-Tommi” Björklund kertoo:

”Kun itsetunto on piiskattu henkisesti ja fyysisesti nolliin, on helppo liittyä vesikauhuiseen apinalaumaan ja suu vaahdossa haukkua ulos sitä pahaa oloaan.”

– Ajatus suomenkielistä räkäpunkrokkia soittavan bändin perustamisesta oli muhinut takaraivossa jo pidemmän aikaa, mutta ensimmäiset treenit tällä kokoonpanolla vedettiin joskus keväällä 2015. Sen jälkeen homma on edennyt omalla painollaan ja nyt biisejä on kasassa jo yli kokopitkän verran.

Grillijono K.O.:n esikois-ep Nyrkkipyykki näki päivänvalon vuoden 2015 lopussa.

– Eka keikka soitettiin alkuvuodesta 2016 Nyrkkitappelun lämmittelijänä. Sen jälkeen lauteet on jaettu useamman kerran Nyrkkiksen lisäksi muun muassa Huoran kanssa, Björklund kertaa.

Kitaristi Ilari Rautiainen tähdentää, ettei Grillijono K.O. välttämättä ole niin sanottu ”täysverinen punkbändi”.

– Kokeillaan härskisti kaikenlaisia juttuja, jotka vaikuttavat toimivilta kokonaisuuden kannalta. Uusimmissa biiseissämme on vaikutteita esimerkiksi death- ja black metalista sekä jopa popista, vaikkakin rock ja punk ovat yhä se pohja, jonka päälle rakennetaan, kepittäjä pohtii.

Nuorissa ja raikkaissa Grillijono K.O. edustaa kaihoisasti otsikoidulla kappaleellaan Ei oo sun oma vika että oot niin vitun tyhmä.

– Tein tämän introriffin varmaan yli 15 vuotta sitten. Siellä se pölyttyi jämäriffilaatikossa, kunnes lopulta löysi paikkansa tässä biisissä. Muilta osin kappale ja sen sanat ovat Tommin käsialaa, Rautiainen taustoittaa.

– Lopullinen biisi syntyi Ilarin riffin ympärille aika vaivattomasti; yhtenä duunipäivänä homma vaan muotoutui mun pään sisällä ihan itsestään. Kun pääsin töistä kotiin, otin kitaran käteen ja kirjoitin kappaleen valmiiksi siltä istumalta, Tommi Björklund nivoo ja täsmentää vielä:

– Oheisen biisin tarinassa pohditaan syitä, jotka ajavat ihmisen rasismiin ja idiotismiin ja tekevät hänestä kusipäisen kiusaajan. Liian usein törmää tapauksiin, joissa tyyppi on lapsesta asti opetettu pelkäämään kaikkea omasta kapeakatseisesta maailmankuvasta poikkeavaa. Kun itsetunto on piiskattu henkisesti ja fyysisesti nolliin, on helppo liittyä vesikauhuiseen apinalaumaan ja suu vaahdossa haukkua ulos sitä pahaa oloaan.

– Vanhemmuuden ja kasvatuksen vastuuta ei voi koskaan väheksyä. Ei siis välttämättä oo sun oma vika, että oot niin vitun tyhmä.

Nuoret ja raikkaat Grillijono K.O.: Ei oo sun oma vika että oot niin vitun tyhmä

Näin. Entäpä minkä sortin huutelua kuulemme Grillijonosta seuraavaksi?

– Seuraava sinkku Kaljaa pimeässä on masterointia vaille valmis ja se tosiaan esittelee hieman uusia puolia yhtyeestämme. Tarkoitus on duunata kyseiselle biisille myös musavideo ja pistää keikkarintamallakin uusi pykälä silmään.

Grillijono K.O. on:

Lobo-Tommi (laulu ja kitara)
Ilari R. (kitara)
Lars Von Bier (basso)
Brad Wursti (rummut)

Koko Nyrkkipyykki-ep:n voit kuunnella tästä:

Kaikkiin Nuoret ja raikkaat -sarjassa piipahtaneisiin artisteihin ja yhtyeisiin saat tutustua täällä.

Jos tiedät, kuka artisti tai mikä kokoonpano olisi sekä nuori että juuri sopivalla tavalla raikas, vinkkaa asiasta meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.