”On se vain yksi siisteimmistä fiiliksistä, kun lapsuuden idolisi pyytää sut lavalle” – haastattelussa Santa Cruz

Middy Cruz kertoo asioita yhtyeensä tulevasta levystä, uudesta videosta ja muustakin.

Viivi Huuska

Santa Cruz tiedotti elokuun lopussa julkaisevansa kolmannen albuminsa 6. lokakuuta. Levyä esiteltiin yleisölle viime viikolla Young Blood Rising -singlen verran, ja Tuukka Temonen pestattiin ohjaamaan biisiin musiikkivideo. Tuotos tulee kaiken kansan nähtäväksi tässä joskus lähiaikoina.

Kysyimme orkesterin basistilta Mitja ”Middy Cruz” Toivoselta päällimmäiset kuulumiset sekä hivenen lisätietoja tulevasta videosta, uudesta albumista ja vähän myös yhtyeen taannoisista seikkailuista Sebastian Bachin kanssa. Lue herran vastaukset ja kuuntele tuore single alapuolelta.

Uuden albuminne nimi on Bad Blood Rising, ja tulevan singlenne nimi puolestaan Young Blood Rising. Mistä tämä verennostatusteema kumpuaa?

”Viime levyn tiimoilta heitettiin reilut parisataa keikkaa, jonka jälkeen tuli sellanen fiilis, että haluamme pitää keikkailusta breikkiä. Ei siksi, että keikkailu olisi alkanut maistua puulta, vaan haluttiin saada uutta matskua ohjelmistoon. Niinpä käytettiin tauko puhtaasti levyn tekemiseen ja akkujen lataamiseen.”

”Viimeistään huhtikuussa veri alkoi vetää takaisin lavoille ja viisi kuukautta alkoi tuntua snadilta ikuisuudelta. Siitä palavasta halusta päästä takas tien päälle ja skulaamaan jengille tämä tematiikkakin tulee.”

Kuvailette tiedotteessa uutta levyänne ”comeback-levyksi”, jolta kuuluu uusia vaikutteita. Voisitteko kertoa tästä tarkemmin?

Flirttailimme tällä levyllä aika estoitta eri musatyylien kanssa. Nauhoituksissa ei pelätty kokeilla meille uusia soundeja, olivat ne sitten trap-haikkaa tai viuluja.
– Middy Cruz

”Flirttailimme tällä levyllä aika estoitta eri musatyylien ja niistä tuttujen elementtien kanssa. Nauhoituksissa ei pelätty kokeilla meille uusia soundeja, olivat ne sitten trap-haikkaa tai viuluja. Ei niin, että tämä nyt mikään täysi suunnanmuutos olisi, mutta kyllä se on askel kokeellisempaan suuntaan ainakin meidän mittarillamme. Toki niitä tuttuja elementtejä unohtamatta.”

Mitä voitte kertoa uuteen singleen tehdystä, myöhemmin julkaistavasta videosta?

”Video on isku vasten kasvoja. Haluttiin näyttää, millä asenteella me tullaan takas, ja paras tapa näyttää se oli riisuttu soittopätkä. Itse kuvausprojekti oli osaltamme tosi helppo ja mutkaton: annettiin Tuukalle vapaat kädet, ja Tuukka hoiti homman himaan.”

Lähdette syksyllä pitkälle kiertueelle. Minkä maan keikkoja odotatte eniten ja miksi?

”Tietty on nasta päästä skulaamaan tuttuihin paikkoihin, mutta eniten odotetaan meidän ensimmäistä Venäjän-reissua. Se fiilis, kun et tiedä yhtään, mitä tulee vastaan ja mitä odottaa. Viimeksi oltiin samassa tilanteessa noin vuosi sitten lähdössä Japaniin, joka ylitti kaikki korkeimmatkin odotuksemme. Tämän syksyn Euroopan-kiertue on myös ensimmäinen headline-rundimme Suomen ulkopuolella, joten päästään vetämään täyspitkä setti joka ilta.”

Millaisia muistoja teille jäi taannoisista keikoistanne Sebastian Bachin kanssa?

”Tutustuttiin Sebastianiin oikeastaan jo vuotta aiemmin Los Angelesissa Breaking Band -ohjelman kuvauksissa, joten rundilla ei ollut mitään alkunihkeilyä. Kuusi viikoa, 31 keikkaa ja 26 000 kilometriä tuntui yhdeltä silmänräpäykseltä. Säästetään kuitenkin törttöilyt ja sattumukset muistelmiin, mutta on se vain yksi siisteimmistä fiiliksistä, kun lapsuuden idolisi pyytää sut lavalle vetämään biisiä, mitä olet popittanut junnusta asti. Youth Gone Wild oli kuitenkin yksi niistä biiseistä, joilla on ollut suuri vaikutus siihen, miltä Santa Cruz soundaa.”

Miksi vuonna 1993 menehtynyt River Phoenix on sydäntänne lähellä?

”River Phoenixin traaginen tarina oli se, mikä inspiroi tekemään biisin juuri hänestä. Lupaava, puhtoinen ja herkkä sielu, jonka julma maailma tuhosi. River on yksi niistä hahmoista, jonka legenda on jäänyt elämään vielä kauan ennenaikaisen poismenonsa jälkeen. Näimme tässä samaa tematiikkaa kuin tarinassa Feeniks-linnusta. Kuolema ei ole loppu, vaan uuden alku.”

Orkesterinne täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Miten kuvailisitte mennyttä vuosikymmentä?

”Kymmenen vuotta täällä meidän porukalla on oikeesti ihan mahdotonta tiivistää pariin lauseeseen. Kaikki ollaan kasvettu bändin ohella esipuperteettisista teineistä ’aikuisiksi’, koettu ylä- ja alamäet kimpassa ja kierretty maailmaa ristiin rastiin samalla porukalla viimeiset kahdeksan vuotta. Neljästä eri lähtökohdista tulleista kundeista on tullut toisilleen kuin veljekset, ja on meillä ollut matkan varrella ihan helvetin hauskaa.”