Paljon onnea, Krist Novoselic! Entinen Nirvana-basisti on ollut yllättävän monessa mukana grungevuosien jälkeen

Nirvanan perustajajäsenenä ja basistina parhaiten tunnettu Krist Novoselic täyttää tänään 51 vuotta. Soundi onnittelee! Olkoon juhlasää suopea miehen asuinseudulla Wahkiakumin maakunnassa Seattlen liepeillä.

Dave Grohl on tunnetusti ollut Nirvanan jälkeen lakkaamatta valokeilassa Foo Fightersin myötä, mutta Novoselic on ollut musiikkimediassa harvinaisempi näky. Listaamme tämän johdosta viiden kohdan infopaketin siitä, mitä herra on Nirvanan jälkeen puuhannut.

1) Kurt Cobainin kuolema huhtikuussa 1994 oli Novoselicille kova isku, ja hän vetäytyi sen myötä hetkeksi tyystin syrjään julkisuudesta. Pian basisti palasi kuitenkin musiikkikuvioihin: aluksi Grohl pyysi häntä mukaan Foo Fightersiin, mutta kaksikko päätti lopulta yhteistuumin toisin, koska bändistä ei haluttu jatkoa Nirvanalle. Sen sijaan Novoselic perusti yhtyeen nimeltä Sweet 75, joka julkaisi yhden nimettömän levyn vuonna 1997.

2) Novoselic ei kuitenkaan ole pysynyt tyystin erossa Foo Fightersista. Vuonna 2010 Dave Grohl ilmoitti, että vanha Nirvana-asetoveri on mukana yhdellä Foo Fightersin Wasting Light -albumin kappaleella. Novoselic soitti bassoa ja haitaria (!) kappaleella I Should Have Known. Lisäksi hän on vieraillut silloin tällöin Foo Fightersin keikoilla, ja vuonna 2002 hän lauloi taustoja Walking a Line -biisiin, joka julkaistiin lopulta One by One -albumin (2002) bonusraitana.

3) Sweet 75:n ja Foo Fighters -vierailujen ohella Novoselic on vaikuttanut yhtyeissä The No WTO Combo, Eyes Adrift ja Flipper. No WTO Combo oli hyvin lyhytikäinen punkbändi, jossa soittivat Novoselicin lisäksi Jello Biafra ja Soundgardenin Kim Thayil. Kokoonpano julkaisi ainoastaan yhden hutaisten tehdyn livelevyn vuonna 2000. Eyes Adrift toimi vuosina 2002–03, ja yhtye teki yhden albumin. Bändi oli ensimmäinen, jossa Novoselic toimi lead-laulajana. Eyes Adriftin jälkeen Novoselic jätti musiikkikuviot hetkeksi, mutta vuonna 2006 hän liittyi pitkäikäiseen punkbändi Flipperiin. Novoselic oli mukana jo vuonna 1979 perustetun Flipperin Love-albumilla (2009), mutta jätti orkesterin ennen albumin julkaisua.

4) Novoselic on kunnostautunut myös lastenmusiikin saralla. Vuonna 2010 hän oli mukana Caspar Babypants -nimellä lastenmusiikkia tekevän The Presidents of United States -laulajan Chris Ballew’n This Is Fun! -albumilla. Novoselic soitti bassoa – kuinkas muutenkaan – Nirvanan Sliver-biisistä tehdyllä coverilla.

5) Novoselic on puuhannut aktiivisesti myös politiikan ja monenlaisen aktivismin kimpussa. Jo Nirvana-aikaan Novoselic vastusti Nirvanan kera lakialoitetta, joka olisi kieltänyt Washingtonin osavaltiossa ”eroottiseksi” katsotun musiikin myymisen alle 18-vuotiaille. Vuonna 1995 hän oli perustamassa JAMPAC-yhdistystä (Joint Artists and Musicians Political Action Committee), joka kampanjoi muun muassa alaikäisille suunnattujen tapahtumien järjestämistä vaikeuttavaa lakia vastaan. 2000-luvulla Novoselic on ollut mukana muun muassa vaaliuudistusta kannattavassa FairVote-organisaatiossa. Hän tuki Barack Obamaa vuoden 2008 presidentinvaaleissa, ja toisaalta vuotta aiemmin hän lahjoitti rahaa libertaarin republikaanipoliitikon Ron Paulin kampanjalle.