Paluu vanhoille kulmille: Suomeen keikalle saapuva Janita listaa oman Helsinki-soundtrackinsä

Janita levytti 1990-luvulla useammankin hittibiisin Suomen kamaralla, mutta sitten artisti pakkasi laukkunsa ja muutti vain 17-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Marraskuussa hän palaa kuitenkin kotikonnuilleen, kun laulaja konsertoi Helsingin Tavastialla 10. marraskuuta. Kuultaisiinkohan tuolla keikalla myös vanha duetto Samuli Edelmannin kanssa?

Paljon on siis vettä virrannut Pitkänsillan alla sen jälkeen, kun Janita on Helsingissä asunut, mutta vanhat mestat ovat edelleen artistin muistissa. Pyysimme laulajaa listaamaan oman henkilökohtaisen Helsinki-soundtrackinsä, ja tuloksena syntyi lista, jolla vuoroin astellaan Kolmatta linjaa takaisin, huudatetaan Beastie Boysia kotibileissä ja fiilistellään Kauko Röyhkää. Lue Janitan tarinat ja kuuntele listan biisit alempaa.

Pääsyliput Janitan keikalle maksavat 18 euroa. Ennakkomyynnin hoitaa Tiketti.

Dolly Parton, Jolene

”Tästä kappaleesta tulee mieleen lapsuuteni Pakilassa, ja jostain kumman syystä Pakilan Teboil (!). Tämä kappale soi tasaisesti äitini autossa jollain sekalaisella kasetilla, jolla oli unohtumattomia 1970-luvun klassikoita toinen toisensa jälkeen. Tämä oli minulle niistä kaikista erityisen rakas. Dolly Partonin sävellys ja sanat ovat koskettavat ja riipaisevan kauniit, ja hänen surumieliset kitaranäppäilynsä ovat tainneet jättää jäljet myös omiin musiikillisiin mieltymyksiini sekä säveltäjänä että muusikkona. Joka tapauksessa Jolene ja Kehä 1 ovat auttamattomasti toisiinsa nivoutuneet syvällä sieluni sopukoissa.”

Meshell Ndegeocello, Outside Your Door

”Rakastuin Meshell Ndegeocellon tuotantoon 14-vuotiaana, kun hänen ensimmäinen levynsä Plantation Lullabies julkaistiin. Levy oli pitkään minun soundtrackini – tunnen sen yksityiskohtaisesti, mutta Outside Your Door oli erityisen lähellä sydäntäni. Huomasin että videon alla Youtuben kommenteissa joku kutsui tätä kappaletta kaikkien aikojen seksikkäimmäksi stalkkeribiisiksi, ja se onkin osuva luonnehdinta. Sillä tasolla oli minun teinirakkauteni: kun unelmoi ihastuksen kohteesta eikä osaa ilmaista tunteitaan. Tämä kappale edustaa siis oman teini-ikäni Helsinkiä ja ihastuksen tunnetta.”

Fredi, Kolmatta linjaa takaisin

”Ehdin käydä Kallion ilmaisutaidon lukiota noin puolitoista vuotta ennen kuin muutin New Yorkiin, juuri 17 vuotta täytettyäni. Kallio, Kolmas linja ja jopa Ravintola Oiva (joka kappaleessa mainitaan) tulivat lukion aikana tutuiksi, ja tuo aika oli minulle erityisen unohtumaton ja tärkeä. Kolmatta linjaa edustaa minulle tuota hetkeä elämässäni, ja sitä kuunnellessani kappale vie minut aina takaisin niihin tunnelmiin – siitä huolimatta, että kuuntelin aika lailla toisenlaista musiikkia siihen aikaan. Teksti on samanaikaisesti surumielinen, rehvakas ja hyvin koskettava. Samaistun siihen vahvasti.”

Beastie Boys, Sabotage

Sabotage ja Käpylä. En muista tarkkaa vuotta, olisikohan ollut 1997, kun sisareni ja hänen poikaystävänsä Ilkka Alangon kerrostalokämpässä Käpylässä oli bileet. Bileissä oli monia helsinkiläisiä muusikoita ja taiteilijoita, tuttuja kasvoja moneen lähtöön. Yksityiskohdat eivät ole jääneet mieleeni paitsi musiikin osalta. Illan biisi oli nimittäin Beastie Boysin Sabotage. Täysillä uudestaan, uudestaan, ja uudestaan. Miten voikin biisi kuulostaa aina vain paremmalta ja paremmalta, mitä useammin ja äänekkäämmin sen kuuntelee peräjälkeen?! Vielä siinäkin vaiheessa, kun itse lähdin kotiin, kappale raikasi täydellä volyymillä kerrostalon ylimmästä kerroksesta. Sen kuuli pitkälle ulos asti. Oli kuulemma häätö lähellä.”

Kauko Röyhkä & Narttu: Olen messias

”Tutustuin Olen messias -kappaleeseen vasta New Yorkissa asuessani, kun suomalainen ystäväni soitti minulle Kauko Röyhkän tuotantoa. Ihastuin totaalisesti! Luonnollisesti kappale edustaa minulle silti Suomea ja Helsinkiä, vaikka sitä enimmäkseen olen muualla kuunnellut. Pian sen jälkeen, kun olin rakastunut kappaleeseen, olin Helsingissä käymässä ja baarissa tuli vastaan Kauko Röyhkä itse. Pääsin henkilökohtaisesti kohkaamaan hänelle löydöstäni, vaikkei hänellä aluksi ollutkaan mitään käsitystä, kuka olen. Alun perin, kun olin vielä teini, erään Tavastian-keikkani jälkeen tuli joku nuori mies ilmoittamaan, että Kauko Röyhkä haluaisi jutella kanssani. Kieltäydyin tuolloin kunniasta, koska Röyhkä oli mielestani pelottava. Ha! Ympyrä siis sulkeutui monia vuosia myohemmin. Olen messias on minulle yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä suomalaisista kappaleista.”

Radiohead, Weird Fishes

”Tätä listaa kirjoittaessani huomaan selvästi, että olen koko aikuisikäni asunut New Yorkissa ja todelliset Helsinki-kappaleet elämässäni sijoittuvat aikaan ennen kuin täytin 17. Ja niitähän riittäisi! Mutta ne ovat kaikki tietyltä lyhyeltä periodilta 1990-luvulta, ja sellainen lista kävisi mielestäni yksitoikkoiseksi. Radioheadin Weird Fishes tuli myöhemmin, mutta kuuntelin sitä (ja koko In Rainbows -levyä) pitkään ja hartaasti ja vietin siinä vaiheessa myös paljon aikaa Helsingissä. Kappale edustaa pätkää elämästäni, kun olin kahden vaiheilla. Harkitsin tuolloin myös vakavasti muuttoa takaisin Suomeen.”

”Kun puhutaan tärkeistä biiseistä, on mielenkiintoista huomata, miten henkilökohtaiseksi kaikki yhtäkkiä menee. Tulee mieleen ihastuksia, eroja, unelmia, toiveita, ahdistuksia, pelkoja. Musiikki on minulle aina ollut ratkaisu kaikkeen. Ja Weird Fishesissä oli ratkaisu sen hetkiseen elämääni: ’I’ll hit the bottom and escape.'”