Vuoden 2023 parhaat albumit – Soundin kriitikot valitsivat

Soundin toimituskunta on valinnut vuoden 2023 parhaat pitkäsoitot Suomesta ja muualta.
13.12.2023 08:36

Jälleen alkaa olla yksi musiikkivuosi takana. Upeista albumikokonaisuuksista ei ollut taaskaan pulaa, mutta sieltä ne yhteiset suosikit alkoivat erottua kun Soundin toimituskunta äänesti omasta mielestään parhaat albumit meiltä ja muualta. Tulokset löydät alta. Muista myös ehdottomasti käydä kertomassa omat mielipiteesi Soundin perinteisessä vuosiäänestyksessä. Samalla osallistut hulppeiden palkintojen arvontaan.

SUOMI TOP 20

1. Arppa: Valeria

“Biiseiltään ja toteutukseltaan mestarillinen Valeria on Arpan ensimmäinen täysosuma. Se on levy, jonka kuunteluun voi keskittyä ainakin kolmesta kulmasta. Lämpöä tihkuva laulu, biisien lyriikat ja kolmemiehisen bändin tavanomaista rockia tai popia vapaampi soitto ovat elementtejä, joista on syntynyt poikkeuksellisen vangitseva kokonaisuus. Tuotantopuolella onnistumisen takaa Arpan aiemmillakin levyillä mukana ollut Väinö Karjalainen.” (Pertti Ojala, Soundi 2/2023)


2. Lyyti: Nousussa taas

”Vaikka Lyytin sanatarkka kerronta varastaa huomion, on myös musiikillinen anti huippuluokkaa. Kappaleet soivat oivaltavasti, ja kiinteät mutta orgaaniset sovitukset osoittavat bändin hitsautuneen täydellisesti yhteen.” (Hannu Linkola, Soundi 7/2023)


3. Radiopuhelimet: Radiopuhelimet

Radiopuhelimet starttaa funk-rytmein, mutta seuraavassa hetkessä soi jo karumpi punk rock. Ripeät tyylivaihdokset riemastuttavat ja tiukka soitto häkellyttää.” (Virpi Päivinen, Soundi 8/2023)


4. Ursus Factory: IO

“Ursus Factory esittelee itsestään paitsi herkintä, mutta myös raskainta puoltaan. Kymmenen vuoden kunniaksi tunnetilat on väännetty kymppiin: IO saa hymyilemään leveästi, nauramaan ääneen ja pyyhkimään kyyneltä silmäkulmasta, välillä jopa samaan aikaan.” (Mirko Siikaluoma, Soundi 8/2023)


5. Janne Westerlund: Talvikaravaani

Talvikaravaanin synkkä, akustisvoittoinen musiikkikin on sellaista kuin oli lupa odottaa. Tekstittäjänä Westerlund on suggestiivinen ja mystinen, mikä sopii hyvin musiikin tunnelmiin.” (Niko Peltonen, Soundi 8/2023)


6. Rock Siltanen Group: Rokkimunkki
7. Tinyhawk & Bizzarro: Nekorok
8. Paperi T: Joka päivä jotain katoaa
9. Xysma: No Place Like Alone
10. Topias Tiheäsalo: Skeletons
11. Stam1na: X
12. Lau Nau: Aphrilis
13. Hexvessel: Polar Veil
14. VV: Neon Noir
15. Verneri Pohjola: Monkey Mind
16. Tenhi: Valkama
17. Pambikallio: Parc De Pambi
18. Bloodred Hourglass: How’s The Heart?
19. Lätsä: II
20. Insomnium: Anno 1696


ULKOMAAT TOP 2o

1. Lankum: False Lankum

“Irlantilaisen folkin traditiot ovat edelleen yhtyeen peruskiviä, mutta niiden varaan on kasattu entistä jylhempi ja traumaperäisempi kokonaistaideteos, jossa vähäisinkin armo joutuu puristumaan ilmoille ankarien drone-vallien välistä. Levyn uumenista löytyy myös mutkaton folkpunk-remmi, joka rakastaa karkeaa kauneutta ja näkee kuolemassa elämän kaikkinaisuuden.”
(Hannu Linkola, Soundi 3/2023)


2. Blur: Ballad Of Darren

”Levy on hitaammin avautuvaa sorttia, se ei pröystäile kokeiluilla ja tyylilajinvaihdoksilla, vaan kätkee ne ominaissoundinsa sisään. Ja sitä ominaissoundia määrittävät tietysti Albarnin haikeat vokaalit ja usean biisin aika rauhallinen setäindie.” (Niko Peltonen, Soundi 7/2023)


3. Slowdive: Everything Is Alive

”On todella harvinaista, että vuonna 1989 perustettu kombo luo uutta musiikkia omana itsenään ja käy samalla kiinnostavaa dialogia popmusiikin nykyhetken kanssa. Toiveikkaan melankolian virta on musiikillista sielunhoitoa parhaimmillaan.” (Pekka Laine, Soundi 7/2023)


4. PJ Harvey: I Inside The Old Year Dying

“Taiteellisten sisältöjen puolesta Harveyn tuotanto on ollut järjestelmällisesti priimaa. Niin on edelleen. Musiikin ja taiteen yhteys on tässä maailmassa rapautunut kilpaa ilmaston kanssa, mutta onneksi meillä on yhä PJ Harvey.” (Jari Jokirinne, Soundi 7/2023)


5. Sufjan Stevens: Javelin

“2000-luvun USA-indien valloittavin artisti, hurmaavan höpsöllä tavalla suuruudenhullu Sufjan Stevens on palannut taiteensa koskettavimpaan ytimeen. Javelin on valtavan kaunis, välittömästi ystävältä tuntuva albumi.” (Mikko Meriläinen, Soundi 8/2023)


6. Markus Krunegård: Nokia & Ericsson
7. Cowboy Junkies: Such Ferocious Beauty
8. Anohni And The Johnsons: My Back Was A Bridge For You To Cross
9. Queens Of The Stone Age: In Times New Roman…
10. Everything But The Girl: Fuse
11. Godflesh: Purge
12. Sleaford Mods: UK Grim
13. Paul Simon: Seven Psalms
14. Depeche Mode: Memento Mori
15. Iggy Pop: Every Loser
16. Bonnie ”Prince” Billy: Keeping Secrets Will Destroy You
17. Katatonia: Sky Void Of Stars
18. Jonathan Wilson: Eat The Worm
19. Wilco: Cousin
20. The National: First Two Pages Of Frankenstein

Nyt on sinun vuorosi äänestää!

Lisää luettavaa