Pala kotkalaista paikallishistoriaa – Perjantaibiisinä ja Ensinäytössä Olavi Sola Orkesteri: Pekka

"Sodan lopussa kaupunkiin saapuneet valkoiset vangitsivat isoäitini vaarin Pekan. Ilmeisesti siksi, että Pekka oli alkujaan venäläinen."

© Rolf Jacksen

Soundi.fi:n Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan kerran viikossa esiin yksi ajankohtainen kotimainen kappale. Tänään tarvotaan Pekan jalanjäljissä.

Kotkalaisen Olavi Sola Orkesterin kaahausrockia ja iskelmää keskenään naittava debyyttialbumi Kotkan poikii ilman spiidii on nähnyt päivänvalon. Sen julkaisuformaattina toimii vanha kunnon c-kasetti.

– Kasetin ostaja saa latauslinkin siltä varalta, ettei dekkiä satu kotoa löytymään. Julkkaribileet on vasta 20.5., mutta aletaan kaupata kassuja jo nyt, herra Sola sanoo.

Päivän Perjantaibiisinä ja samalla Ensinäyttövideona kuullaan ja nähdään Pekka-niminen ralli.

Pekka kertoo sisällissotaan liittyvää sukutarinaa. Sodan lopussa Kotkaan saapuneet valkoiset vangitsivat isoäitini vaarin Pekan. Ilmeisesti vain siksi, että Pekka oli alkujaan venäläinen. Pekka kuitenkin vältti kenttäoikeuden teloitustuomion toisin kuin moni muu. Kun esittelin laulua studiolla Orkesterille, niin kitaristimme Jacksen kertoi, että myös hänen suvussaan vangittiin Pekka-niminen mies sisällissodassa valkoisten toimesta. Myös tämän Pekan henki säästettiin. Jännä sattuma.

Kaikki Olavi Sola Orkesterin Kotkan poikii ilman spiidii -pitkäsoiton biisit on äänitetty livenä.

– Esittelin biisin akkarilla ja jätkät sitten hyppäsi lennosta mukaan. Siinä soitellessa nopea sovitus ja kun kaikki osasivat vetää biisin läpi, niin ykösellä–kolmosella purkkiin. Laulut äänitettiin jälkikäteen samalla ykösellä purkkiin -asenteella. Punkin aitoutta tavoiteltiin.

Tuossa videossa on dokumentoitu laulun äänityksiä biisin treenauksesta purkittamiseen. Lisäksi kiersimme ympäri Kotkaa kuvaamassa noita sisällissotaan ja sen jälkiselvittelyihin liittyviä tapahtumapaikkoja. Paikallishistoriallinen kulttuuriteko siis!

Perjantaibiisi ja Ensinäyttö  Olavi Sola Orkesteri: Pekka (Ohj. Niko Westman)

Olavi Sola Orkesterista innostuville kasettidekittömille on tarjolla myös neljän biisin digiteaser pumpun albumista:

Ja mainitut julkkaribileethän järjestetään Kotkan Pub Jaakossa mainittuna perjantaina (20.5.).

Parasta aikaa Parasta juuri nyt -listalla: