Rakkauden rajamailla – Love-pomo laulajana

Tässä sarjassa Mikko Mattlar esittelee Love Recordsin laajan tuotannon erikoisempia julkaisuja. Osa 10/11.
31.12.2016 13:00

Oman levy-yhtiön perustaminen takaa vapaat kädet julkaista lähes mitä tahansa. Tätä ideologiaa toteuttivat erityisesti punkaikakaudella perustetut yhtiöt, mutta Love Recordsin vaiheetkin voi laskea mukaan samaan jatkumoon. Yhtiön katalogi oli riemastuttavan monipuolinen.

Lovella ei alkuvaiheessa ollut riveissään suurta artistijoukkoa, joten yhtiön pyörittäjätkin joutuivat – tai pääsivät – esiintymään artisteina. Loven järjestyksessä viidestoista singlejulkaisu oli levy, joka koostui kahdesta Otto Donnerin elokuvasävellyksestä miehen itsensä esittämänä. A-puolen Pääskytorni kuultiin Ruusujen aika -elokuvassa, Kuka kertoisi minulle oli musiikkia Punahilkka-leffasta.

Jälkimmäisen kappaleen lauloi elokuvassa Pepe Willberg, ja hän olisi laulanut sen myös levylle, ellei olisi ollut toisen yhtiön palkkalistoilla. Willbergin ollessa estynyt Donner joutui laulamaan sävellyksensä itse. Kun Willberg muutaman vuoden päästä sai levyttää kappaleen, Kuka kertoisi minulle alkoi nousta klassikon asemaan. Pääskytorni on sen sijaan erikoisempi tapaus.

Biisi on kolmen ja puolen minuutin kestostaan huolimatta kaukana harmittomasta radiohitistä. Donner laulaa ja örisee hämärän sanoituksen, jonka kirjoitti kiinalaisrunoilija Tung-p’o Su jo 1100-luvulla. Levottomassa taustassa ovat pääosissa Juhani Aaltosen freejazz-kuvioita puhalteleva huilu sekä jazzbasisti Pekka Sarmannon aavistuksen epävireinen viulu. Näillä elementeillä ja erilaisilla kaiuilla aikaansaatu kokonaisuus tuo mieleen 2000-luvun mystisemmät suomalaisbändit kuten Paavoharjun, mutta 1960-luvulla tällaista materiaalia tehtiin Suomessa vielä vähän. Yleisradion raati karsi radiosoitosta epäpuhtaat tai arveluttavat laulut, ja Pääskytorni kuului todennäköisesti molempiin.

Pääskytorni tuntuu olevan erittäin vahvasti mielipiteet jakava kappale. Monien mielestä laulu on sietämätön, mutta tunnen useita musiikinystäviä, joiden mielestä se on suunnilleen parasta, mitä maailmassa on koskaan laitettu levylle. Epävireiset ja epätavalliset elementit ovat keskenään synkassa ja muodostavat lumoavan kokonaisuuden. Donnerin raaka laulusoundi kruunaa kaiken, sillä laulua olisi vaikeaa kuvitella puhtaalla ja koulutetulla lauluäänellä laulettuna. Fono.fi-tietokannan mukaan kukaan ei ole edes yrittänyt levyttää kappaleesta toista laulettua versiota.

”Donner laulaa ja örisee hämärän sanoituksen, jonka kirjoitti kiinalaisrunoilija Tung-p’o Su jo 1100-luvulla.”

Monilahjakasta Donneria ei tunneta erityisesti laulajana, mutta hän esiintyi satunnaisesti solistina myöhemmilläkin Love-levyillä. Donner oli jopa päästä taustalaulajaksi Hurriganesin Roadrunnerille, mutta hänet poistettiin kuorosta kesken kaiken, koska hänen lauluääntään pidettiin liian kauniina. Se kertoo ehkä enemmän Hurriganesin musiikista kuin Donnerin laulutavasta.

Loven omistajien solistisuoritukset muodostavat kiinnostavan kuriositeetin yhtiön katalogissa. Unohtumattomia elämyksiä tarjoaa Pääskytornin ohella Christian Schwindtin Kanarian joulu, joka löytyy Joulupukin juhannusyö -albumilta. Rahastonhoitajan riemukas tulkinta saa epäilemään, että joulunvietto oli ollut käynnissä jo hyvän aikaa.

Teksti: Mikko Mattlar
Julkaistu alun perin Soundissa 10/2016

Lisää luettavaa