Sami Yaffan uudella levyllä on harvinaisen merkillinen nimi – artisti kertoo, miten se keksittiin

Sami Yaffa kertoo uudesta sooloalbumistaan Soundissa 2/24. Julkaisemme nyt osion pidemmästä haastattelusta verkkoversiona. Aki Nuopponen toimittaa.
28.2.2024 10:40

Satan’s Helpers, Warlazer Eyes & The Money Pig Circus. Siinäpä albumin nimi, jota ei voi olla sanomatta ääneen mahdollisimman dramaattisilla äänenpainoilla ja jylhästi julistaen kuin olisi puhujaäänenä leffatrailerissa.

Nimikkeen keksijä, Yaffa itse, ei todellakaan peittele innostustaan sen suhteen, mutta sanoo sitten, ettei nimi ollut minkäänlainen suuren pohdinnan tulos, vaan melkein puhdasta sattumaa. Nimikappale itsessään oli musiikillisesti valmiina, mutta Yaffa pudistelee päätään kertoessaan, ettei meinannut millään saada kokonaisuutta valmistumaan.

– Fraseeraus oli olemassa, mutta mitkään sanat ei kelvanneet mulle, hän myöntää.

– Oltiin sitten Mallorcalla käymässä. Mun systeri ja sen tyttäret asuvat siellä ja muutamat kaverit tuli käymään. Grillailtiin partsilla, juotiin vähän viiniä ja sekoiltiin, ja jostain yläkulmasta mun päähän pälähti sanajono: ”Satan’s Helpers, Warlazer Eyes And Capitalism Pig Circus.

– Tämä tapahtui pian Putinin aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. Mua vitutti taas kerran se, että eikö ihmiskunta ikinä opi. Kun toi sanaparsi tipahti mun mieleen, olin heti varma, että ei saatana, tässä on pakko olla albumin titteli.

Yhden sanan vaihtamisella nimi sai lopullisen muotonsa. Yaffa sanoo saaneensa vahvistuksen sille, että nimi toimii, kun hän esitteli sitä ihmisille ja se jakoi porukan kahtia.

– Muutamat olivat, että tosi kova titteli, jotkut taas että ”Aivan liian hevi nimi, ei voi käyttää”, ja se oli sillä selvä.

– Leikin silti ihan viime marraskuuhun asti biisien ja levyn nimien kanssa ja meinasin vähän pakitellakin, kunnes päästin irti ja sanoin itselleni, että ääh, intuitioon pitää luottaa. Tässä oli kuitenkin käynyt niin, että saman tien kun keksin tuon tittelin, myös se kipuilemani aloitusbiisin teksti rakentui kasaan ja siitä lähti rullaamaan ihan kaikki muukin.

Ihan toiselta laidalta albumia, päätöskappaleesta Faster Than Time, löytyy myös albumin toinen lyyrinen laita. Yaffa on kirjoittanut levylle sekä aiemmin mainittuja yhteiskunnallisia huomioita, mutta yhtä lailla henkilökohtaisuuksia.

– Richin (Jones, kitara) kanssa puhuttiin, että vaikka levy alkaa katsauksesta maailmantilanteeseen, se voi ihan hyvin kulkea stoorin, joka palaa yhteen pieneen ihmiseen, ja Faster Than Time kertoo täysin musta, Yaffa summaa.

– Samalla ajatuksella Crashing Down kertoo tavallaan Hanoi Rocksista ja siitä selviytymisestä. Oon myös nähnyt paljon maailmaa ja ihmisiä Sound Tracker -ohjelmani kautta jossain Kolumbian viidakoissa, joten ihan yhtä hyvin pystyin kirjoittamaan niistä asioista levylle. Tämä onkin tavallaan koko ison maailman ja yksittäisten ihmisten albumi.

Teksti: Aki Nuopponen
Lue koko haastattelu Soundista 2/24.

Lisää luettavaa