Stam1nan Elokuutio on kaupoissa huomenna – vaan mikä ihme se Elokuutio oikeastaan on?

Lemiläisorkesteri Stam1nan odotettu seitsemäs pitkäsoitto Elokuutio pätkähtää saatavillemme huomenna perjantaina. Tuoreimmassa paperi-Soundissa julkaistussa Timo Isoahon haastattelussa Hyrde pohti albumin erikoisen nimen merkitystä seuraavasti.

Lähdetäänpä liikkeelle lainaamalla Wikipediaa, joka kertoo seuraavaa: ”Elokuutio (lat. eloquentia) tarkoittaa sujuvaa ja vakuuttavaa puhetapaa. Sen avulla voidaan ilmaista voimakkaita tunteita vaikuttavalla kielenkäytöllä ja niin, että puheen vastaanottaja vakuuttuu.”

Ne yksilöt, jotka osaavat käyttää eri kanavia ja keskustelutaitoja hyödykseen, voivat tehdä äärimmäisen isoja ja pahojakin asioita ampumatta laukaustakaan.
– Antti Hyyrynen

– Elokuutio-termin esitteli suomen kieleen Juhana Torkki teoksessaan Puhevalta (2006). Minähän olen ammattini puolesta todella kiinnostunut ihmisten vakuuttamisesta, esimerkiksi puheen avulla. Jos otan ihan konkreettisen esimerkin, niin olen viime aikoina miettinyt esimerkiksi välispiikkien kehittämistä, aloittaa Hyyrynen.

Elokuutiolta löytyy todella monia tasoja ja tarinan käänteitä. Avaanpa tässä yhtä puolta: nykyäänhän on kaiken maailman Whatsapp-keskusteluryhmiä ja mielettömiä somesysteemejä, joiden avulla ison kaveripiirin kanssa keskusteleminen – tai sen manipulointi – on mahdollista. Ne yksilöt, jotka osaavat käyttää eri kanavia ja keskustelutaitoja hyödykseen, voivat tehdä äärimmäisen isoja ja pahojakin asioita niin sanotusti ampumatta laukaustakaan. Mitä vaikkapa diplomaatit ja poliitikot tekevät? He periaatteessa vain puhuvat, mutta heidän valtansa ja vaikuttamisen mahdollisuutensa on äärimmäisen iso.

Stam1nan Elokuutio on kuitenkin hyvin paljon muutakin kuin ”keskustelua ja puheoppia”. Hyyrynen jatkaa:

– Levyn tarinassa elokuutio on konkreettinen laite, joka generoi korvamatoja. Tässä tapauksessa korvamato on leikkisä kutsumanimi eräänlaiselle biomekaaniselle viestintävälineelle, joka kiinnittyy ensin ihmisen kuuloelimiin ja ottaa sen jälkeen henkilön muutkin aistit käyttöönsä, aloittaa visionääri ja jatkaa samaan hengenvetoon:

– Minunhan piti ajatella ihan oikeasti, miten tällainen laite toimisi. Teimmekin sitten elokuution kuvitellusta toiminnasta teknisiä selvityksiä ja jopa piirustuksia!

– Niin, elokuution voi kuvitella olevan ”elävä hands free -laite”, joka monistaa itseään. Tarinan edetessä valitut ihmiset sotkeutuvat sen verkkoihin, ja ennen pitkää elokuutio syrjäyttää tämän ihmisen kokonaan ja tekee heistä pelkkiä telakoita. Lopulta elokuution ympärille kehittyy myös muita isoja asioita: esimerkiksi kokonainen vientikulttuuri ja uskonnollisia kultteja.

Haastattelu on julkaistu Soundissa 2/2016.