Timo Tolkki sanoo säveltäneensä koko Stratovariuksen klassikkoalbumin vain parissa päivässä – ”Kiertue viritti oman inspiraationi äärimmilleen”

Kitaristilla ei kauaa nokka tuhise säveltämisen kanssa, kun inspiraatio iskee.

Entinen Stratovarius-kitaristi ja biisintekijä Timo Tolkki julkaisi kesäkuun puolivälissä Avalon-projektinsa neljännen ja viimeisen pitkäsoiton The Enigma Birth. Soundin numerossa 6/2021 Tolkki keskusteli levystä sekä muista tulevaisuudensuunnitelmistaan toimittajamme Timo Isoahon kanssa.

Tolkki kertoi muun muassa julkaisevansa alkujaan lyhytikäiseksi jääneelle Infinite Visions -kokoonpanolleen tarkoitetun Union Magnetica -levyn loppuvuodesta. Näillä näkymin levyllä soittavat Jari Kainulainen (basso), Jens Johansson (koskettimet) sekä Alex Landenburg (rummut) ja mukana on useita eri laulajia. Tolkki kertoi alkavansa valmistelemaan Union Magnetican materiaalia ”lähiaikoina” ja paljasti samalla biisien syntyvän mieheltä nopeasti ja vaivattomasti.

– Kappaleen kantavat osat ja tekstin pääkohdat tulevat usein kymmenessä minuutissa… Jos aikaa on mennyt puolikin tuntia eikä valmista ole tullut, ideassa ei yleensä ole tarpeeksi potentiaalia, Tolkki sanoo ja kertoo esimerkiksi Stratovariuksen klassikkoalbumin syntyneen tuossa tuokiossa.

Episode-rundin (1996) jälkeen ilmoitin muille Stratovariuksen herroille, että alan tehdä uusia biisejä. Pari päivää myöhemmin ilmoitin heille, että seuraava levy on sävelletty. Visions (1997) on siis kirjoitettu kahdessa päivässä. Hetkinen… Ehkä jopa puolessatoista päivässä!

Tolkin mukaan yhden biisin syntymiseen kuluu aikaa noin 10-20 minuuttia, kun oikea säveltämismoodi löytyy.

Episode-kiertue viritti oman inspiraationi äärimmilleen. Stratovarius oli kovassa nosteessa ja tiedostin meidän olevan näytön paikassa. Mietin sitten kymmenen otsikkoa – keksin biisien nimet aina ensimmäiseksi – ja aloin katsoa: ”Okei, The Kiss Of Judas, mitähän tästä syntyisi… Paradise, hmm…”. Ja niin edelleen.

– Kerronpa toisenkin esimerkin… Kun Koivusen Ari voitti Idolsin, Warner Music tilasi minulta balladin artistin tulevalle levylle. Kappaleen oli määrä olla valmiina kuukauden päästä, ja levy-yhtiöstä kysyttiin suunnilleen joka päivä, että missä mennään. Kun kuukausi oli vierähtänyt, en ollut vieläkään tehnyt biisiä. Warnerilta otettiin yhteyttä deadline-päivän aamuna, että ”me tarvitaan se styge tänään”. Ilmoitin niille, että ”mä tässä just heräsin,
soitellaan uudelleen iltapäivällä”. Joskus puolen päivän aikoihin mietin, että nyt pitää varmaan kääriä hihat. Menin työhuoneelle ja keksin Angels Are Calling -nimen. Sitten aloin soittaa ja koko biisi tuli alitajunnasta noin kymmenessä minuutissa!

Lue Tolkin koko haastattelu Soundi-lehdestä.