Torille! Rolling Stone hehkuttaa suomalaista kummajaisbändiä – muistatko mysteerisen Santa Lucian?

Santa Lucia vuonna 1990.
Leena Kultalahti

Nytpä on Rolling Stonen lukijoilla ihmettelemistä. Arvovaltainen musiikkijulkaisu nappasi äkkiarvaamatta esittelylistalleen suomalaisen Santa Lucian, jonka uran Svart Records juuri paketoi samoihin kansiin. Vaikea sanoa, mistä media on 1980–90-luvuilla toimineen suomalaisyhtyeen bongannut, mutta varsin innoissaan toimittaja selkeästi on. Lue juttu tästä.

”Santa Lucian pitkät ja arvaamattomat kappaleet muistuttavat monin paikoin dystooppista taidemetalliyhtyettä Voivodia, jos tuo yhtye olisi maustanut soundiaan goottilaisella new wavella ja proto-pop-punkilla. Kun ottaa huomioon, että Santa Lucian viisi jäsentä – kaikki naisia – olivat vain 12-vuotiaita bändiä perustettaessa ja 16-vuotiaita levytyssopimusta tehdessä, heidän ulosantinsa hienostuneisuus tulee alati vaikuttavammaksi”, Rolling Stone kirjoittaa.

Hienoa, että tämä suomalaisittainkin mystinen yhtye noteerataan maailmalla! Julkaisemme tilanteen kunniaksi Timo Isoahon toimittaman haastattelun, jossa Santa Lucian laulaja Mape Morottaja kertoo ajatuksiaan Svart-julkaisusta. Haastattelu on julkaistu juuri ilmestyneessä Soundissa 7/19.

Santa Lucian tuotanto julkaistaan boksina

”Santa Lucia oli hämmentävä pyörremyrsky 80-luvun heavyn ja rockin maailmassa”, ilmoittaa Svart Recordsin tiedote – ja osuu napakymppiin.

– Olimme 12-vuotiaita bändi perustamisen aikoihin. Saimme levy tyssopimuksen Epe Heleniuksen Poko Rekordsilta 16-vuotiaina ja samalla keikkamyyjäksemme lähti alan kovin osaaja Jouko Karppanen. Olihan se kova juttu, kun me Kemin tytöt olimme yhtäkkiä samassa tallissa Juice Leskisen, Sielun Veljien, Eppu Normaalin ja Popedan kanssa, muistelee laulaja Mape Morottaja.

– Epe tuumi, että ”valitkaa yhteistyökumppani, nyt tehdään levy”. Me tiesimme nimeltä kaksi tuottajaa – Riku Mattilan ja T.T. Oksalan – ja päädyimme jälkimmäiseen. Teimme Oksalan kanssa pari singleä, mutta halusimme lopulta tuottaa ensimmäisen pitkäsoiton (Arktista hysteriaa, 1990) itse. Olimme 18-vuotiaita, ja meistä tuntui siltä, ettei tätä musiikkia ymmärrä kukaan muu.

Tämän Soundin ilmestymispäivänä kauppoihin saapuu Perse palaa – Kaikki levytykset ja vähiten hävettävät demot 1987–1992 -boksi. 350 kappaleen rajoitettu painos sisältää nimensä mukaisesti Santa Lucian koko tuotannon ja ”vähän päälle”.

– Kun Svart Recordsin herrat ilmoittivat ”Santa Lucian materiaalin kestäneen aikaa hyvin” ja halua vansa julkaista vinyyliboksin, jouduin ensimmäiseksi kysymään, että ”oletteko te kuunnelleet levyjä kännissä”. Hah hah!

– No, vakavammin: ehkä tällaisissa kommenteissa on jotakin perää. Onhan Arktista hysteriaa herättänyt viime vuosina kiinnostusta ihmisissä, jotka eivät olleet edes syntyneet vuonna 1990.

Santa Lucia juhlistaa Perse palaa -boksin julkaisua Tampereen Telakka-ravintolan uumenissa lauantaina 31. elokuuta.

– Tarkoitus on pitää hyvät bileet, ja boksin mukana tulevan historiikin kirjoittanut Tommi E. Virtanen aikoo haastatella meitä. Tämä on myös Santa Lucian viimeinen julkinen esiintyminen, mutta estradille emme aio nousta!

Haastattelu: Timo Isoaho