Uhoa kaljatuopin ääreltä Kolmannella linjalla – Laulun paikassa Fredi

Laulun paikka -artikkelisarjassa käydään paikoissa, joista laulut kertovat. Osassa numero 16 laulajalegenda Fredi kertoi eräästä iskelmäklassikosta Helsingin Kolmannella linjalla.

Laulu: Kolmatta linjaa takaisin
Albumilta Fredi (1968)
Sanat: Juha Vainio
Sävellys: Tony Hatch
Koordinaatit: 60° 10’ 54.5”, 24° 57’ 2.9”

Kolmatta linjaa takaisin levytettiin Finnvox-studiolla Helsingissä vuonna 1968.

– Siihen aikaan oli olemassa vielä radiolista. Silloin aina sunnuntaisin tiedettiin, mikä kappale voittaa ja mikä ei voita. Kolmatta linjaa takaisin ei herättänyt millään lailla huomiota, se keikkui listan häntäpäässä, Fredi kertoo laulun tapahtumapaikalla Kolmas linja -kadulla Helsingin Kalliossa.

– 1970-luvulla se lähti soimaan radiossa aina aamuisin. Sitten ihmiset löysivät sen. Aiemmin Pieni nukke ja Milloinkaan en löydä samanlaista olivat listalla parhaimmillaan sijoilla yksi ja kaksi. Se tuntui hienolta.

Kolmatta linjaa takaisin on käännöskappale. Juha ”Junnu” Vainio teki tekstin Beautiful In The Rain -nimiseen lauluun, jonka levytti muun muassa Downtown-hitillä menestynyt Petula Clark.

– Juha itse kertoi muinoin miettineensä, että mistä sanoituksen pitäisi kertoa. Olisikohan se ollut maanantai-ilta ja seuraavana päivänä piti mennä studioon levyttämään kappale. Asialla oli siis hieman kiire. Hän kertoi päättäneensä, että laulu liittyy kaupunkiin. Juha otti Helsingin puhelinluettelon ja avasi aukeaman, josta löytyi keskustan kartta. Hän laittoi silmät kiinni ja tökkäsi sormensa satunnaiseen kohtaan karttaa. Jahas, siinähän oli Kolmas linja, Fredi muistelee nauraen.

”Mä kolmatta linjaa takaisin, kuljen kerran / Ja rahaa on, takaan sen / Kun kolmatta linjaa askelin, käyn mä herran / Saa vanhat saatavat jokainen”

Siitä tilanteesta kappaleen teksti lähti elämään.

– Levytystilanteessa ei ollut mitään ihmeellistä. Kappaleesta muissa maissa tehdyt aiemmat versiot olivat tosi rauhallisia. Lauloin aluksi samaan tyyliin, kunnes tuottaja Jaakko Borg sanoi, että ”laitapa siihen elämää ja meininkiä”. Sitten vaan lauloin. Sitten siirryttiin äkkiä seuraavaan kappaleeseen, kuten siihen aikaan oli tapana.

Fredi toteaa, että Kolmatta linjaa takaisin on vasta jälkeenpäin noussut niin sanotusti siivilleen.

– Varsinkin, kun Kallio asuinalueena on noussut suosioon. Kappale liittyy niin oleellisesti tähän kaupunkiin. Joka kerta kun laulan sen, elän sen uudelleen. Mietin, että onko se todella niin, että laulun kertoja palaa rikkaana takaisin, vai istuuko hän kaljatuopin äärellä ja kuvittelee uhoissaan. Kallistun kyllä jälkimmäiseen. Se on junnumaisempi tulkinta.

Kesällä 2013 järjestetyssä Kallio Block Party -katutapahtumassa Fredi kävi antamassa Oivan portsarille lantin. Laulaja johti paraatia katua pitkin.

– Se oli hieno hetki. Paraati päättyi Oivan kulmalle. Siinä tuli jopa messiaaninen olo, kun väkeä oli niin paljon, uutisissa näytettiin kuvaa tapahtumasta. Tapahtumassa oli todella hieno fiilis. Ihmiset vilkuttelivat ja huutelivat.

”Saa Oivan portsari lantin, jonka velkaa jäin / Ja maksan kelloni pantin, kymppikäärölläin”

Kolmatta linjaa takaisin -kappaleen esittäminen ei kyllästytä Frediä. Laulusta on tehty sittemmin monia versioita – muun muassa hiphop-kaksikko Jontti & Shaka lainasi kappaleen kertosäettä Kolmatta linjaa -kappaleessa vuonna 2007.

– Laulu on niin ikoninen ja se yhdistyy aina minuun, että sen tekeminen oman näköisekseen on varmasti haastavaa. Kun menee lavalle tai tanssipaikalle ja vaikka olisi kuinka väsynyt, se ei kyllästytä. Välillä käy niin, että joku tulee toivomaan Kolmatta linjaa takaisin, vaikka olisin jo esittänyt sen. Sitten voi käydä niin, että se esitetään kolmeenkin kertaan.

Fredi esiintyy edelleen jonkin verran muun muassa Anneli Saariston kanssa. Laulaja konsertoi myös Kivikasvojen kanssa.

– Nykyään nautin elämästä omalla painollaan. On kivaa vain seurailla elämää. Ei ole enää välttämättä tarvetta oikein mihinkään. Nyt näyttää siltä, että olen tekemässä uutta levyä. Konsertinomasia juttuja on kiva tehdä, kun esiintyminen on jo illalla ja pääsee ajoissa kotiin. Mutta samanlaiseen keikkailutahtiin kuin takavuosina, sellaiseen en enää lähtisi.

– Arkielämässä hoitelen paljon logistisia asioita, kuljetan tyttärentytärtä harrastuksiin ja vaimoa milloin minnekin. Ajan autolla usein Töölöstä Kallioon tullessani Kolmatta linjaa pitkin. Kadulla on erityinen asema elämässäni.


Teksti ja kuva: Visa Högmander
Artikkeli julkaistu alun perin Soundissa 3/2015