Virtuaalipäivänä Talvikuninkaan hovissa

Käänsikö mies katseen alas kiukun sisäänsä puristaen? Vai kaikuiko ärräpää suustaan niin pelottavana, että Porvoonjoen vesi hyytyi virtaamasta?

Olisi kiinnostanut saada A.W. Yrjänältä kommentti hänen kuullessaan, mitä julkaistaan samana päivänä ’Talvikuninkaan’ kanssa. Sillä ensiviikon listaykköspaikkaa toivoo jokainen. Vaikka hanke olisi niin erikoinen, kallis ja ensipainokseltaan rajattu kuin CMX:n uusin.

Suomessa on kuitenkin muutama yhtye, joita vastaan joutuminen on kuolemantuomio. Kuten Eppu Normaali. Lisäksi ’Talvikuninkaan’ luksusversion painosmäärä oli sellainen, että jos kärkeen ei mennä heti, sinne ei mennä lainkaan.

Yrjänän ja kumppanien kuviosta tekee pistävän se, miten heidän ja Syrjän veljesten levyt jakelee viime kädessä sama yhtiö, EMI Finland. Sanonta "omat koirat purivat" on harvoin yhtä osuva.

Ja miksi ’Talvikuninkaan’ karvalakkimalli tulee vasta ensi vuonna? Jos ei kuulu nopeimpien 8000:n joukkoon, saa tyytyä digilatauksiin. Sehän lämmittää, kun media kohuttaa myös Sami Saramäen kuvitusta täyttä häkää.

Entä ’Punainen komentaja’ -video? Parin tv-näytön jälkeen unohtuva animaatio olisi arvoisellaan paikalla erikoispainoksella. Kireistä aikatauluista ei voi olla kyse: musiikki valmistui pääsiäisenä, tarina aikoja aiemmin.

Iso hanke, isosti hallinnoitavaa. Onneksi CMX sai toteutettua megalomaanisen visionsa edes näin eväin suuren EMIn kainalossa. Taiteen voitto sekin.

Petri Silas