VUODEN 2007 PARHAAT LEVYT

Soundin kirjoittajat ovat valinneet vuoden 2007 parhaat levyt neljässä kategoriassa: ulkomaiset levyt, suomalaiset levyt, hevilevyt sekä retrojulkaisut. Äänestystulokset paljastetaan tänään ilmestyvässä joulukuun Soundissa, jossa myös haastatellaan monia voittajia.

Tässä ketjussa halukkaat voivat kommentoida äänestystuloksia ja paljastaa omia suosikkejaan.

Soundin väen Top 20 -listalle päässeistä albumeista mielestäni parhaita olivat Radioheadin In Rainbows, Spoonin Ga Ga Ga Ga Ga sekä Robert Wyattin Comicopera. Muista ulkomaisista levyistä olen kuunnellut paljon etenkin Devendra Banhartin ihastuttavan höpsöä Smokey Rolls Down Laurel Canyon -kiekkoa. Myös Tracey Thornin (pääosin) elektroninen soul-levy Out Of The Woods – jota piittaamaton EMI ei katsonut aiheelliseksi julkaista Suomessa lainkaan – tuntuu juuttuneen levysoittimen läheisyyteen.

Vuoden paras ulkomainen cover-albumi oli Marc Almondin omaelämäkerrallinen Stardom Road. Sillä oli myös vuoden komein ja koskettavin biisi eli hänen tulkintansa Al Stewartin Bedsitter Images -kappaleesta. Vai olisikohan vuoden hienoin biisi sittenkin Radioheadin All I Need -balladi, jota moni muu ei tunnu huomanneen?

Suomalaisista levyistä parhaat olivat John McGregorin kauniisti soiva Maa ei oo pimee, vaikka sen sanoitukset eivät olleetkaan ihan musiikin ja muun toteutuksen tasolla, sekä Ville Leinosen rohkeita iskelmätulkintoja sisältänyt Hei!, jonka olisi suonut soivan kaikilla mahdollisilla radiokanavilla.

Vuoden komeimman kotimaisen biisin tehneellä bändillä ei ole vielä edes levytyssopimusta. Täältä se kuitenkin löytyy. Kyseessä on Genzale-yhtyeen hieno ja hämmentävä Kaunis kangastus, ammottava kita.

Retrolevyistä nousevat yli muiden Joy Divisionin uudelleenjulkaisut, jotka tulivat juuri sopivaan aikaan eli syksyn ollessa synkimmillään. Tai itse asiassa yhtyeen levyjen (tuhnusoundisten vanhempien cd-versioiden) pariin tuli palattua jo kesällä, kun Editors ja Interpol julkaisivat korkeintaan keskinkertaiset uudet albuminsa. Joy Division -innostusta ei ainakaan vähentänyt loistava Control-elokuva, vaikka se Ian Curtisin hahmoon keskittyykin.

Myös parasta punkin jälkeistä kokeellista rockia soittaneen Magazine-yhtyeen albumit julkaistiin tänä vuonna uusina, erinomaisina cd-painoksina. Tai eihän EMI niitäkään katsonut aiheelliseksi Suomessa julkaista. Onneksi avuliaat levykauppiaat tilaavat mielellään levyjä ulkomailta ja nettikauppojen valikoimat ovat suorastaan ällistyttäviä.

Tero Alanko