Lasereiden sotaa ja muuta visuaalista ilotulitusta – Flow Festival Ljubljana 26.–28.6.2015, päivä 2

29.6.2015 17:48

Festivaalin toinen päivä ei ala olosuhteiden kannalta ihan yhtä hyvissä merkeissä. Ensin Ljubljanaa koettelee raekuuro, jonka jälkeen ukkonen ja rankkasade. Sää tuntuu pelästyttäneen suurimman osan yleisöstä ja ensimmäiset bändit vetävät tihkusateessa tyhjille katsomoille. Pikkuhiljaa sää onneksi selkeytyy ja ihmismassat alkavat valua paikalle. Bonobon DJ-keikalla on jo oikea festivaalitunnelma ja viimeistään Pet Shop Boys räjäyttää pankin visuaalisella ilotulituksellaan.

Slovenialainen indie-rockyhtye Torul.

Anne ja Hilkka, pääkaupunkiseutu

Anne ja Hilkka ovat Sloveniassa vaellusmatkalla ja sattuivat paikalle puolivahingossa. Ystävättäret päättivät tehdä päiväretken Ljubljanaan Flow-festareita tukeakseen. Hilkalle nämä ovat ensimmäiset musiikkifestivaalit ikinä. Bändeistä he eivät oikein tunne muita kuin Pet Shop Boysin, mutta oppivat jo tuntemaan useita uusia yhtyeitä, kuten slovenialaisen Torulin, josta pitivät. Ystävykset harmittelevat huonoa säätä sekä ihmiskatoa, mutta kiittelevät lokaatiota.

– Paikka on upea ja ihanasti laitettu valoin ja maalauksin. Flow Festival Ljubljana on aito, ei vielä elitistinen, kuten sisarensa Helsingin Flow. Pääorganisaattorin arroganssi tekee myös surulliseksi.

NiNABRi© @ Flow Pop-up Art Store. Serbian lahja räpille: Bad Copy.

Jon, Ljubljana

Jon tuli Flow’hun, koska useat hänen DJ-ystävistään soittavat festivaaleilla. Jon on itse asiassa itsekin DJ – hän soittaa myöhemmin Flow Afters -bileissä keskustan K4-klubilla. Hän pitää festivaalin artistivalinnoista ja kehuu eritoten José Gonzálezia sekä Metronomyä.

– Flow on ok, ambientit somisteet ovat kivoja ja järjestelyt sujuvat hyvin. Viihdyn täällä.

Flow Food, paikallisen Bazilika-ravintolan vegeburgeri.

Rok, Špela, Loti & Vito, Ljubljana

Rok, Špela, Loti ja Vito saapuivat festivaaleille bändien ja mukavan ilmapiirin takia. He ovat kiitollisia, kun Ljubljanassa tapahtuu ja iloitsevat, että lapsetkin ovat tervetulleita Flow’hun ja vielä kaiken lisäksi ilmaiseksi. Artisteista kiinnostavat Roísín Murphy, Bonobo sekä Pet Shop Boys.

– Hyvä, että festivaaleilla on paljon erilaisia musiikkigenrejä ja useita lavoja – näin voi aina löytää itselleen mieleisimmän konsertin. Festivaalialue on lisäksi hyvin suunniteltu, lavat ovat riittävän kaukana toisistaan sekamelun välttämiseksi, mutta kuitenkin sopivan lähellä, että liikkuminen on sujuvaa. Pitäisin festarialueesta luultavasti vielä enemmän, mikäli se olisi vähemmän urbaani ja täällä olisi enemmän luontoa – puita ynnä muuta sellaista. Arvostan suuresti, että ruuan suhteen on mukavasti valikoimaa.

Lars & Beth, Dunedin (Uusi-Seelanti)

Superiloiset Lars ja Beth koukkasivat Sloveniaan Flow-festivaalien ja Bonobon vuoksi Itä-Euroopan tripiltään. Tarkoitus oli alun perin jatkaa vielä syvemmälle itään, mutta Bonobon keikka-aikatauluja tutkailtuaan he totesivat, että Ljubljanan retki on matkan arvoinen, esiintyjälistalla kun olivat myös Caribou sekä Run The Jewels. Ja he ovat enemmän kuin tyytyväisiä päätökseensä.

– Tämä on ollut uskomatonta: Slovenia on niin kaunis maa! Todellinen piilotettu helmi. Olemme niin onnellisia, että olemme täällä! Olemme tavanneet mahtavia paikallisia tyyppejä – slovenialaiset ovat ihania! Flow on myös mieletön: ihmisiä on juuri sopiva määrä, jotta on helppo tavata bilekavereita, mutta omansa löytää myös helposti.

Bonobon keikalla Ljubljana Backyardilla alkaa vihdoin tuntua festivaalilta. Bonobo dekeissä. Flow’n visuaalit Ljubljanassa ovat omaa luokkaansa. Pet Shop Boys – leipää ja sirkushuveja. Pet Shop Boys – lasereiden sota.

Teksti: Linda Söderholm
Kuvat: Sara Brizani

Lisää luettavaa