Livearvio: Amorphis, Dark Tranquillity ja Eluveitie Brysselissä – Amorphis sai koko salin yhteislauluun

29.11.2022 12:15

Eluveitie, Amorphis, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity
Ancienne Belgique, Bryssel, Belgia
26.11.2022

Teksti ja kuvat: Marko Säynekoski

Amorphis on selvästi saapunut Belgian pääkaupunkiin Brysseliin, kun lauantaisena iltapäivänä kaupungin keskustaa halkovalla Boulevard Anspachilla on selvästi normaalia enemmän väkeä liikkeellä.

Totuuden nimessä suurin osa väestä oli tullut katsomaan perjantaina avattuja Brysselin joulumarkkinoita, mutta kyllä porukkaa silti riitti mukavasti myös pienen matkan päässä sijaitsevalle Ancienne Belgique -klubille, jossa Amorphis ja heidän kumppaninsa esiintyivät.

Illan aloittanut melankoliametalliryhmä Nailed To Obscurity jäi näkemättä keskustan ruuhkan takia, mutta bändi ei onneksi joutunut kärsimään aloittajalle usein tyypillisestä väen vähyydestä.

Ruotsalaisen melodisen death metalin mestarin Dark Tranquillityn noustessa lauteille tunnelma selvästi kohoasi, ja bändi silminnähden nautti työstään. Mikael Stanne vielä alleviivasi yhtyeen tuntemuksia selvittämällä, miten hienoa on päästä esiintymään koronan pakottaman tauon jälkeen, ja laulaja lupasi kattavan katsauksen yhtyeen materiaaliin.

Ruotsalaiset tekivät tunnollisesti työtä, mutta yhtyeen levyjen kaltainen hurmos jäi vähän piippuun. Osaltaan asiaan varmasti vaikutti sekin, että kun samana iltana oli neljä esiintyjää, setit tahtoivat pakosta jäädä lyhyenlaisiksi.

Tämä seikka ei kuitenkaan kiusannut Amorphista, joka nousi lavalle kolmantena. Suomalaiset ovat jakaneet kiertueella pääesiintyjän paikan sveitsiläisen Eluveitien kanssa, ja Belgiassa laulaja Tomi Joutsenen johtaman joukon oli vuoro esiintyä aikaisemmin. Asema palveli Amorphista paremmin kuin hyvin, sillä Eluveitien aikana osa yleisöstä alkoi jo valua Brysselin yöhön.

Amorphis polkaisi keikkansa käyntiin alkuvuodesta ilmestyneen Halo-albuminsa aloitusraidalla Northwards, mutta setin oli tarkoitus palvella retrospektiivisesti, ja uutuudelta bändi esitti vain neljä biisiä. Amorphis teki heti alkumetreiltä lähtien takuuvarmaa jälkeä konstailematta, ja biisit puhuivat puolestaan juuri niiden ansaitsemalla arvokkuudella.

Keikka päättyi vuonna 2006 ilmestyneeltä Eclipse-levyltä löytyvään kappaleeseen House Of Sleep. Erityisen sykähdyttävää oli, kun jo ensimmäisen kertosäkeen aikana bändi laski volyymia ja antoi yleisön laulaa mukana. Usein vastaaviin tilaisuuksiin osallistuvat lähinnä eturivit, mutta nyt salin perälläkin sanat tunnuttiin osattavan hyvin.

Illan päättänyt Eluveitie on levyillään esittänyt pätevää folk-metallia, mutta lavalla yhdeksän hengen bändi vaikutti selvästi levyjään paremmalta ja kiinnostavammalta. Ja vaikka väki salissa väheni, tosifaneja bändillä näytti onneksi olevan ihan riittävästi. Muidenkin olisi kannattanut pysyä paikan päällä, sillä Eluveitie tarjoili maukkaan tunnelmallisen metalli-iltaman siitäkin huolimatta, että paikoittain bändin sointi tuntui karkaavan erehdyttävästi eräidenkin lähinnä sinfonisen metallin bändien puolelle.

Amorphis

Eluveitie

Dark Tranquillity

Lisää luettavaa