Livearvio: Gods of Rap -konsertti oli komea keikka, jota vain harvalukuinen yleisö saapui katsomaan

Wu Tang Clan. Kuva Gods of Rap -kiertueen keikalta Ison-Britannian Manchester-areenalta.
AOP

Gods of Rap: Wu-Tang Clan, Public Enemy Radio, De La Soul & DJ Premier
Jäähalli, Helsinki
27.5.2019

Teksti: Linda Söderholm

En meinannut silmiäni uskoa, kun luin ensi kertaa tästä konserttikiertueesta. Näin kattava katalogi räppisuuruuksia sai epäilemään, että kyseessä oli jonkun kulttuurikorppikotkan vedätys. Mutta totisinta totta se oli.

Gods of Rap -kiertue lyötiin kasaan muutaman tärkeän vuosipäivän kunniaksi: on kulunut 30 vuotta De La Soulin 3 Feet High and Risingista ja Public Enemyn It Takes a Nation of Millions to Hold Us Backistä sekä päälle 25 vuotta Wu-Tang Clanin Enter the Wu-Tang (36 Chambers) -debyytistä. Dj:ksi ja hypemieheksi kiertueelle lähti vielä mukaan Gang Starrin DJ Premier. Kysymys ei kuitenkaan ole comeback-kiertueesta, sillä kaikki kokoonpanot ovat pysyneet enemmän tai vähemmän aktiivisina läpi vuosikymmenten.

Konsertti järjestettiin harmillisesti samaan aikaan Leijonien puistojuhlan kanssa, ja senkin vuoksi ilta kärsii yleisövajauksesta. Puolityhjässä jäähallissa nousi ensin lavalle DJ Premier.

Ehdottomaan hiphop-eliittiin kuuluva, muun muassa KRS-Onelle, Nasille, Jay-Z:lle, Xzibitille ja Snoop Doggille biisejä tuottanut artisti tempaisi kuuntelijansa tuotantonsa syleilyyn vuosikymmenten kokemuksella. Premieren välisoitotkin koostuivat bängereistä, joiden avulla mies piti huolen siitä, etteivät yleisön energiatasot päässeet missään vaiheessa notkahtamaan.

Kokonaisuudessaan ilta olikin dj:den hurmaa. Seuraavaksi esiintymisvuoroon tuli De La Soul, jonka DJ Maseota ei voi fanittaa riittävästi. Tämä dj, joka muutti koko maailman käsityksen samplaamisesta, on edelleen yksi alan parhaista hiphop-tiskijukista.

De La Soulilla oli jotakuinkin haastava tehtävä herätellä jääkiekon maailmanmestaruudesta väsynyt mutta onnellinen yleisö. Viimeistään ihanan Ring Ring Ringin kohdalla yhtye sai viimeisenkin jurottajan puolelleen.

Typistetyssä Public Enemy Radio -muodossa Euroopan-kiertueelle lähteneen Public Enemy -ryhmittymän lavaenergiaa on vaikea päihittää, vaikka se nojautuikin vain ja ainoastaan Chuck D:n karismaan. Flavor Flav jätti tämän kiertueen väliin, joten lineup oli ennalta rahtusen virheellisesti uutisoitu.

60 vuoden ikää lähestyvä Chuck D on edelleen huimassa lavakunnossa, ja hänen poliittinen vastarintansa otetaan yhä vastaan terveessä kapinahengessä. Fight the Power oli yksi illan vahvimmista hetkistä. Hyvänä apuna Chuck D:llä oli PE 2.0:n Jahi, joka heilui lavalla leijonapaidassa. Myös Public Enemy Radion show’hun oli saatu kytkettyä aimo liuta nokkelia lätkäviittauksia We Are the Champions -rallatuksista lähtien. Oman lisänsä kokemukseen toivat DJ Lord sekä Security of the First World -tanssijat, jotka hoitivat rutiininsa sotilasmaisella tarkkuudella.

Yleisön turnauskestävyyttä koeteltiin, kun viimeiseksi lavalle astui Wu-Tang Clan, jota suurin osa suomalaisesta hiphop-yleisöstä näytti tulleen kuulemaan. Klaani lunasti siihen kohdistetut odotukset validilla keikalla, jonka aikana kuultiin kaikki rakastetut klassikot sekä nähtiin DJ Mathematicsin jokaista ruumiinosaa hyödyntävä showcase. Ilman Method Maniäkin Wu-Tang Clan ain’t nothing to fuck with.

Lopussa saatiin vielä koko kolmen kopla lavalle yhteiskuviin ja pakollisia selfieitä varten. Kaiken kaikkiaan Gods of Rap -esitys oli sellainen hiphopin pyhän kolminaisuuden keikka, että jokaisen tulisi kokea vastaava ilta kerran elämässään. Erityiskiitos simppeleille mutta toimiville visuille, jotka ratsastivat menneiden aikojen grafiikoilla vahvaan nostalgia-aspektiin luottaen. Ja onhan se superhienoa nähdä Suomen lippu Wu-logossa!

Toki kiertue herättää myös ristiriitaisia tunteita: tällainen megakonsepti urheiluvaatesponsoreineen on vaikea toteuttaa ilman, että se menee kliseiseksi. Saaga kuitenkin jatkuu, ja jäämme odottamaan osaa II.