Livearvio: Metalliväki ei mutaa pelkää – Turmion Kätilöt, Moonspell ja Kalmah pistivät Saarihelvetissä parastaan

Saarihelvetti, Tampereen Viikinsaari, 4.–5.8.2023
7.8.2023 20:56

Teksti ja kuvat: Marko Säynekoski

Tänä vuonna vietetyssä Saarihelvetissä ei tapahtuma-aikana juurikaan satanut vettä, mutta aiemmin tulleet vesisateet olivat pehmittäneet maaperän jo valmiiksi, ja viimeistään lauantaina karkeloihin osallistunut kansa sai liukastella mutavellissä sydämensä kyllyydestä.

Olosuhteet eivät tunnetusti metallikansaa juuri hetkauta, ja Saarihelvettikin pääsi kipuamaan kaikkien aikojen yleisöennätykseensä 5200 vieraallaan.

Saarihelvetin kattaus oli varsin onnistunut, sillä tapahtumassa sai nautiskella niin vähän aloittelevammista orkestereista kuin pitkään työtä tehneiden konkareiden edesottamuksista sekä paljon monenlaisesta niiden väliltä.

Tapahtuman parasta antia tarjoili tietenkin portugalilainen Moonspell, joka soi yleisönsä kuultavaksi riittävästi hittejä. Myös kreikkalainen Rotting Christ oli näkemisen arvoinen, sillä bändi jaksoi panostaa esiintymiseensä harvinaisen paljon, vaikka bändin laulaja Sakis Tolis ei olekaan enää mikään nuorukainen. Kalmah pisteli myös napakan keikan, ja äreän esityksen lomassa oli keventävää kuunnella Pekka Kokon jutustelua muun muassa kalastamisesta.

Lauantaina esiintynyt itävaltalainen Harakiri For the Sky vaikutti mielenkiintoiselta, mutta lavalla bändi valitettavasti osoittautui hieman tasapaksuksi ja pitkästyttäväksi ryhmäksi. Tilanne korjautui puolalaisen Decapitatedin kavuttua lavalle, sillä yhtyeen tiukkaan murskeeseen oli mahdotonta suhtautua välinpitämättömästi.

Turmion Kätilöt ovat saavuttaneet eräänlaisen Saarihelvetin housebändin aseman – ja aivan syystä. Yhtyeen show oli tapahtuman näyttävin, ja bändin pystyttämät bileet saivat kansan vieläkin mutaisemmaksi ja vieläkin märemmäksi.

Mutta miksi ihmeessä Saarihelvetti oli palkannut perjantaiksi Bat & Ryydin? Se ei ollut hauska 80- ja 90-lukujen taitteessa eikä se ollut hauska nytkään. Jostain syystä metalliväellä on kai pakko esitellä kontrastiksi myös erittäin huonoa musiikkia.

Kuvagalleria

Decapitated

Turmion Kätilöt

Moonspell

Rotting Christ

Rotten Sound

Mustan kuun lapset

Kalmah

Harakiri for the Sky

Lisää luettavaa